Доступність посилання

ТОП новини

Мовлення на Донбас – це атака на пропаганду Кремля – експерти


Пропагандистські плакати у Донецьку
Пропагандистські плакати у Донецьку

Київ Росія «обробляла мозки» українців значно раніше, ніж ввела свої війська у Крим і захопила частину Донбасу. Упродовж років Україна жила в інформаційній та культурній тіні Росії. Як довго росіяни утримуватимуть окуповані території, серед іншого, ідеологічно, залежить від спроможності України налагодити інформаційну контрпропаганду, охопивши як окуповані області країни, так і Південь і Схід України у цілому. Таку думку у розмові з Радіо Свобода висловили і представники влади, і незалежні експерти.

Новостворене Міністерство інформаційної політики хоче вже у найближчі два тижні поновити українське мовлення на звільнених територіях Донеччини і Луганщини, а також шукає шляхи поширення українського мовлення на окуповані території, говорить його очільник Юрій Стець.

Зараз важливо, щоб люди на тимчасово окупованих територіях могли бачити і чути правду від українських медіа
Юрій Стець

«Зараз важливо зробити таким чином, щоб люди, які живуть на тимчасово окупованих територіях, могли бачити і чути правду від українських медіа. Ми разом з колегами з СБУ, Національної гвардії і Міністерства оборони протягом 2-3 днів спробуємо зробити карту покриття телеканалів так званих «ДНР» і «ЛНР» і тих «білих плям», де немає покриття українських медіа. Потім 2-3 дні потрібні на те, щоб зробити відповідну карту. І потім, я думаю, протягом тижня-двох ми «накриємо» і ті території, які тимчасово захоплені терористами і військами недружньої нам країни», – заявив Стець журналістам під час відвідин кількох населених пунктів Донбасу, звільнених раніше українськими військами.

Росія витрачає на державну інформаційну пропаганду, за різними даними, від одного до двох з половиною мільярдів доларів США на рік. Левову частку цих коштів керівництво Росії виділяє на фінансування пропагандистських державних телеканалів і радіостанцій, а також для розвитку іномовлення.

Щоправда, кабельне телебачення і супутникові антени дозволяють усім бажаючим дивитись і «внутрішні» телеканали Росії, які успадкували з радянських часів вміння маніпулювати свідомістю глядачів.

І хоча ще у березні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заборонила ретрансляцію 15 російських каналів, окремі оператори кабельних мереж порушують заборону.

«Голос Новоросии» замість українського радіо

Перше, що робили загарбники на окупованих територіях – відключали українські канали і вмикали російські. Згідно з даними Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, на окупованій території Донбасу мовлять заборонені в Україні російські канали, а в радіоефірі чути сепаратистські станції «Луганськ-24», «Голос Новороссии», «Казацкое радио» та інші подібні станції, які виходять на частотах колишнього державного радіо України.

У Києві, окрім поновлення мовлення українського радіо і телебачення, альтернативу російському мовленню вбачають у підготовці і трансляції російськомовних телевізійних і радіопрограм спеціально для тимчасово окупованих територій. Таку думку у розмові з Радіо Свобода висловив віце-директор департаменту інформаційних стратегій Головного департаменту інформаційної політики адміністрації президента України Володимир Горковенко.

Телевізійні канали на Донбасі не закривали свої корпункти і ведуть мовлення (з зони АТО)
Володимир Горковенко

«Міністерство, чи не міністерство, але візьмемо загалом державу Україна, яка дійсно має туди постачати свою інформацію. У нас була колись вишка, яка транслювала український сигнал на Росію. Колишнє керівництво телерадіокомпанії її спиляло, землю роздало чи продало і там зараз приватні котеджі будують. Відповідно, якби той сигнал транслювався на Росію, він би і аудиторію Донбасу охоплював. Але цього тепер немає і це треба відновлювати. Треба туди пересилати медіа, інтернет-ресурси. До того ж, як я знаю, телевізійні канали на Донбасі не закривали свої корпункти і ведуть мовлення (з зони АТО)», – зазначив експерт.

Київ має відновити телевізійну та радіотрансляцію і розповсюдження преси у зону проведення антитерористичної операції та у населені пункти Донбасу, звільнені Україною, зазначив Горковенко. На його думку, такою ж має бути інформаційна політика України стосовно Криму.

«Ніхто не каже, що, мовляв, Крим «відчепився» і його нема. Там є українські корпункти, звідтам іде трансляція на українські телеканали. Звичайно, цього мало, але у будь-якому випадку потрібні державні програми, гранти для того, щоб таких ресурсів побільшало. Саме місцевих українських ресурсів щоб ставало більше», –каже Горковенко.

Потрібне мовлення навіть на прикордонні регіони Росії – Лосєв

Також у владі вирішили боротися з російською пропагандою у сфері масової культури. Голова Національної експертної комісії України з питань моралі Василь Костицький запропонував заборонити показ російських серіалів на телеканалах України, і віднайти оригінальні способи для подолання кремлівської брехні. У розмові з Радіо Свобода він зазначив, що це не так і складно, було би бажання.

Слабкі місця кремлівської пропаганди – це брехня, по-перше. Друге слабке місце – це цинічна психологічна агресія, проти якої є різні засоби, наприклад, жарт
Василь Костицький

«Слабкі місця кремлівської пропаганди – це брехня, по-перше. Друге слабке місце – це цинічна психологічна агресія, проти якої є різні засоби, наприклад, жарт. Треба мовити і треба організовувати. В Криму і у захоплених районах Донецької і Луганської областей треба мовити російською мовою. Це має бути інформація, яка вб’є почуття і бажання воювати у тих росіян, котрі прийшли на нашу землю, і задуматись, що окупанти завжди програвали. А у Криму треба мовити до тих людей, які там залишились проживати, також мовити російською мовою. Я думаю, що може бути якась частина україномовних передач», – наголосив Костицький.

Професор Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв упевнений, що спеціальні телевізійні і радіо програми для Криму й окупованих районів Донеччини і Луганщини – це питання повернення України на ці території, у свідомість їхнього населення.

Треба організувати потужне радійне і телевізійне мовлення на Донбас, окупований Крим, і навіть на прикордонні регіони Росії. Щоб була інформаційна альтернатива Кремлю
Ігор Лосєв

«Треба організувати потужне радійне і телевізійне мовлення і на Донбас, і на окупований Крим, і навіть на прикордонні регіони Росії. Щоб була якась інформаційна альтернатива Кремлю. Ви розумієте, у чому, за великим рахунком, річ? Якщо комусь десь треба кошти вкрасти, то ніколи питання, де їх взяти, не постає. Завжди знаходять! А на спеціальне мовлення кошти як знайти? Ну, можна притиснути якихось високопосадових злодіїв або заощадити на тендерних процедурах», – зазначив фахівець

Професор Ігор Лосєв радить владі і мовникам у Києві поспішити – адже кремлівська пропаганда активізує свою діяльність на окупованих територіях України і в державах Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG