Доступність посилання

ТОП новини

Загроза для Антикорупційного бюро – участь екс-«борців» з корупцією – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Президент призначив правозахисників Рефата Чубарова, Євгена Захарова та історика Ярослава Грицака членами Конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро. У свою чергу Кабмін затвердив членами комісії з проведення конкурсу на посаду директора Бюро Йосипа Зісельса, Олександру Яновську та Юрія Бутусова. Ще три члени комісії має призначити Верховна Рада. Згідно з чинним законом, голова Національного Антикорупційного бюро має розпочати роботу вже 24 січня, а саме відомство – з квітня. Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ, професор Микола Хавронюк в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що найперше роботу треба починати з недопуску до Бюро колишніх працівників підрозділів по боротьбі з корупцією СБУ і МВС.

– Як Ви оцінюєте, запропоновані президентом і Кабміном, імена людей, які займатимуться формуванням Антикорупційного бюро? Наскільки цей вибір є вдалим?

– Думаю, що це, дійсно, вдалий вибір, бо це люди, які зарекомендували себе як фахівці і моральні авторитети в нашому суспільство. Тому можна вважати, що комісія вже створена, оскільки для її легітимності достатньо участі шести осіб.

– Антикорупційне бюро, як очікується, має запрацювати з кінця квітня. Як Ви вважаєте, чи вистачить 4 місяців для створення та запуску відомства і наскільки вірогідна ситуація, коли терміни, визначені законом, порушать через бюрократію або саботаж незгодних чиновників?

– Складно прогнозувати, як воно буде, але, думаю, що цілком можливо, що за бажання створити цю невеличку поки що структуру (там має працювати лише 200 працівників з погонами, а загалом 700 осіб), можливо провести конкурс, щоб це відомство запрацювало через 2-4 місяці.

– За роки незалежності влада в Україні створила багато різноманітних організацій і підрозділів, які в підсумку перетворились на «паркетні» органи. Чи не спіткає така доля і Антикорупційне бюро?

– Величезна загроза полягає не в тому, що воно буде бюрократичним чи «паркетним». Є інша загроза – що до Національного Антикорупційного бюро прийду люди з інших правоохоронних органів, тобто ті самі люди, які безуспішно «боролися» з корупцією всі останні роки. Тому Верховна Рада має зараз внести зміни до вже ухваленого відповідного закону про Національне Антикорупційне бюро і знову внести до закону те положення, яке існувало в проекті до другого читання, а саме, що в Антикорупційному бюро не повинні і не можуть працювати колишні працівники підрозділів по боротьбі з корупцією СБУ і МВС. З цього треба починати.

– Чи доцільно долучати до роботи в Антикорупційному бюро представників громадськості, і хто, на Вашу думку, повинен стати кістяком цього відомства?

– Звичайно, це мають бути юристи, які перевірили свій досвід на практиці. Можливо, бажання працювати там виявлять адвокати чи колишні правоохоронці, які звільнилися свого часу, побачивши як працює прокуратура і міліція. Думаю, знайдеться багато охочих, ну, і звісно – молодь треба долучати.

На тему Антикорупційного бюро: Саакашвілі має стати директором Антикорупційного бюро – Бутусов

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG