Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах у Хорватії перемогла жінка-опозиціонер


Кандидати у президенти Хорватії Іво Йосипович та Колінда Ґрабар-Кітарович
Кандидати у президенти Хорватії Іво Йосипович та Колінда Ґрабар-Кітарович

На результаті голосування найбільше позначилась економічна криза в країні

Опозиційний кандидат на президентських виборах у Хорватії отримала більше голосів, ніж чинний президент. Про це свідчать результати екзит-полу. За попередніми даними, колишня міністр закордонних справ Колінда Ґрабар-Кітарович виграла у Іва Йосиповича другий тур шостих президентських виборів від проголошення незалежності Хорватії.

В другому турі проголосувало на понад півмільйона більше виборців, аніж два тижні тому. На думку оглядачів, це свідчить що двоє кандидатів максимально мотивували своїх прихильників. Президент Хорватії, згідно з Конституцією, має обмежені політичні повноваження: він є насамперед впливовим моральним чинником в країні. Незважаючи на це, Іво Йосипович та Колінда Ґрабар-Кітарович під час передвиборчої кампанії обіцяли, що докладатимуть зусиль для подолання економічної кризи й врегулювання всіх проблем хорватського суспільства. Більшість виборців, а точніше – 3 відсотки, упевнені, що кандидат від опозиції спроможна реалізувати обіцянки.

Йосипович був кандидатом від правлячої лівоцентристської коаліції. Ґрабар-Кітарович підтримали опозиційні партії правого центру, впливова римокатолицька ієрархія та спілки учасників воєнних дій на початку 90-х років. Деякі оглядачі в Загребі зазначають, що вирішальними були голоси тих, хто невдоволений економічною політикою уряду прем'єра Зорана Мілановича. Ці люди голосували не за президента, а проти виконавчої влади.

Колінда Ґрабар Кітарович на виборчій дільниці сказала:

«Я вірю в перемогу. Вірю, що громадяни проголосують за зміни, за кращу Хорватію, за економічне зростання й соціальну стабільність, за те щоби молоді люди залишилися в Хорватії, за краще життя літніх людей та пенсіонерів».

Хорватія стала членом Євросоюзу 2013 року. Громадяни сподівалися, що європейський шлях принесе швидше підвищення рівня життя та що країна за всіма показниками наблизиться до держав із розвиненою економікою та ефективними державними апаратами й верховенством права. Цього не сталося, і саме тому, згідно з першими аналізами оглядачів, виборці бажали бачити на чолі держави особу, яка буде день у день критикуватиме діяльність уряду. Пані Ґрабар-Кітарович запевняла, що вона буде саме такою, завдяки цьому і здобула перемогу.

Новообраний президент Хорватії 1968 року народження, завершила студії англійської та іспанської мов. Очолювала Міністерство закордонних справ, була послом в Сполучених Штатах Америки.

На думку оглядачів у Белграді, перемога Колінди Ґрабар-Кітарович не є несподіванкою, оскільки в регіоні зростає вплив правоцентристів та правих екстремістів, до яких належить і її партія.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG