Доступність посилання

ТОП новини

Де живуть і чим займаються діячі доби Януковича? Частина 1


Віктор Янукович та Володимир Путін. Архівне фото
Віктор Янукович та Володимир Путін. Архівне фото

Прихистком для більшості стала Росія. Висунутих Україною обвинувачень ніхто з екс-посадовців не визнає

Прихисток у Росії, мінімум публічності, критика дій нової влади й повне спростування всіх висунутих їм Україною обвинувачень – перелік, притаманний більшості діячів доби президентства Віктора Януковича. Радіо Свобода зібрало доступні нині дані про всіх найпомітніших колишніх посадовців, парламентарів і бізнесменів, близьких до Януковича, з метою зʼясувати, де, як і чим вони живуть.

Віктор Янукович​

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України, Інтерполом.

У чому підозрюють: правоохоронні органи України – організація умисних вбивств під час проведення масових заходів на Майдані Незалежності в Києві у період з листопада по лютий 2013-2014 року (ч. 2 ст. 115 ККУ); зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ); перевищення влади або службових повноважень (ч. 3 ст. 365 ККУ); дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (два провадження – за ч. 2 та ч. 3 ст. 109 ККУ); привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 ККУ);

Інтерпол – привласнення або розтрата майна, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою.

Після втечі з України Віктор Янукович опинився у Ростові-на-Дону, звідки 28 лютого 2014 року дав прес-конференцію. Екс-президент заявив, що виїхав із України через загрозу життю, назвав зібрану після Євромайдану Верховну Раду нелегітимною, а оголошення дострокових президентських виборів незаконним, і закликав провести референдум. Він також назвав себе чинним президентом і заявив, що не віддавав накази силовикам на Майдані використовувати зброю проти протестувальників.


Після виступу у лютому Віктор Янукович зʼявився публічно лише кілька разів: на ще одній прес-конференції у квітні, а також в телеінтерв’ю НТВ й Associated Press. Крім того, за минулий рік російські агентства один раз оприлюднили його відеозвернення й кілька разів – письмові заяви.

Наприкінці грудня 2014 року в інтервʼю російському виданню «Аргументи і факти» Віктор Янукович відкинув причетність до розгону студентів у ніч на 30 листопада, заявив, що такі дії були б йому «зовсім не вигідні» і поклав відповідальність за це на очільника своєї адміністрації Сергія Льовочкіна. У цьому ж інтерв'ю Янукович відкинув причетність себе і своїх синів до корупційних схем і зазначив, що не має рахунків в іноземних банках.

У жовтні радник глави МВС України Антон Геращенко повідомив, що родинам Віктора Януковича, Віктора Пшонки й Миколи Азарова «вдалося домовитися з Путіним про російське громадянство».

Пізніше голова Федеральної міграційної служби РФ Костянтин Ромодановський заявив, що не має інформації про російське громадянство Януковича, і не відповів на запитання про те, чи звертався колишній президент України до російського міграційного відомства з відповідним запитом.

За даними з різних джерел, Віктор Янукович перебуває на території Росії разом зі своїми синами – Віктором і Олександром. Останній, як і його батько, є фігурантом низки кримінальних справ, порушених в Україні, а також розшукується Інтерполом.

Крім того, разом із Януковичем у Росії, ймовірно, перебуває і його цивільна дружина Любов Полєжай (колишній очільник Харківської області Михайло Добкін підтвердив присутність «якоїсь світловолосої жінки» з Януковичем у момент, коли він прибув у Харків перед втечею у Росію). Місце перебування дружини Віктора Януковича Людмили, яка весь період його президентства залишалася у Донецьку, наразі невідоме.

30 грудня 2014 року американський кінорежисер Олівер Стоун, який не приховує своїх лівих поглядів, повідомив про те, що знімає «продюсований українцями англомовний документальний фільм» про усунення Віктора Януковича від влади.

Наступного дня, реагуючи на критику у «Фейсбуці», Стоун написав, що не є прихильником власне Януковича («який може бути найкорумпованішим з усіх президентів України»), але прагне показати «втручання третьої сторони» у події в Україні.

20 січня 2015 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт Віктора Януковича.

Віктор Янукович є фігурантом санкційних списків США, ЄС, Канади і Швейцарії.

Віктор Пшонка

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: організація умисних вбивств під час проведення масових заходів на Майдані Незалежності в Києві у період з листопада по лютий 2013-2014 року (ч. 2 ст. 115 ККУ); привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст. 191); зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 4 ст. 368); зловживання впливом (ч. 3 ст. 369-2).

Віктор Пшонка зник із Києва 22 лютого. Як зрештою підтвердилося, спершу він намагався втекти у Росію через донецький аеропорт, але йому, а також колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку перешкодили прикордонники. На відео з камер спостереження, яке зʼявилося у мережі у квітні, видно, як Пшонка і Клименко намагалися прорватися повз прикордонників, а охорона колишніх високопосадовців навіть застосувала в аеропорту зброю.

(Наразі оригінальне відео недоступне)


Віктор Пшонка – фігурант санкційних списків США, ЄС, Канади і Швейцарії. Сам він спростовує інформацію про обмеження чи арешт його рахунків за кордоном. «У мене ніколи не було і немає ніяких активів за кордоном, немає і не було рахунків, банківських сейфів і сховищ», – написав він у своєму «Фейсбуці».


Разом із колишнім генпрокурором у Росію переїхав зокрема і його син Артем Пшонка, народний депутат Верховної Ради сьомого скликання. Син Віктора Пшонки – також у санкційному списку ЄС. За останній рік у ЗМІ неодноразово зʼявлялася інформація про ймовірне отримання Віктором і Артемом Пшонками російського громадянства. Сам колишній генпрокурор цю інформацію спростовував – так само, як і повідомлення про отримання громадянства Казахстану.

У своєму «Фейсбуці» Віктор Пшонка активно критикує нинішню владу, зокрема декларовані нею наміри щодо реформи правоохоронної системи і люстрації. Водночас на запит Радіо Свобода про те, чим він нині займається, колишній генпрокурор поки не відповів.

Віталій Захарченко

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: організація умисних вбивств під час проведення масових заходів на Майдані Незалежності в Києві у період з листопада по лютий 2013-2014 року (ч. 2 ст. 115 ККУ); незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ч.2 ст.146); перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч.2 ст.365).

Після втечі з України Віталій Захарченко дав інтервʼю російському «Першому каналу», в якому спростував причетність правоохоронців до розстрілу людей на Майдані 18-20 лютого. За його версією, невідомі снайпери нібито працювали з будівлі, непідконтрольної силовикам. Пізніше Віталій Захарченко також відкинув причетність до розгону мирної демонстрації у центрі Києва у ніч на 30 листопада 2013 року і заявив, що під час подій Євромайдану правоохоронці працювали «без табельної зброї і тим більше без автоматів».

У квітні 2014 року колишній український високопосадовець зʼявився у Ростові-на-Дону разом із Віктором Януковичем і Віктором Пшонкою. Тоді Віталій Захарченко заявив про нібито підготовку українською стороною провокацій на українсько-російському кордоні.


СБУ підозрює Віталія Захарченка, Віктора Януковича й колишнього очільника СБУ Олександра Якименка у фінансуванні проросійських бойовиків на Донбасі.

16 січня 2015 року Віталій Захарченко презентував у Севастополі свій благодійний фонд «Південний Схід». Організація позиціонує себе як така, що опікується гуманітарною допомогою «населенню Південного Сходу» й підтримкою колишніх співробітників силових структур, «яких переслідують на території України» (зокрема мова йде про матеріальну підтримку колишніх бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут»).

Віталій Захарченко живе у Москві. Він підтвердив наявність у нього російського громадянства. У російській державній корпорації «Ростех» Віталію Захарченку запропонували роботу на посаді старшого консультанта.

Андрій Портнов

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 3 ст. 191 KKУ).

Колишній заступник глави адміністрації президента Андрій Портнов – фігурант санкційного списку Євросоюзу. Сам він, однак, вважає обмежувальні заходи несправедливими: у грудні в інтервʼю Радіо Свобода Портнов заявив, що «всі сто відсотків листів, направлені генпрокурором України до Ради ЄС, є сфальсифікованими», бо відомство нібито не має реальних доказів його протиправної діяльності.

Андрій Портнов заперечує заморожування на території ЄС його активів, бо таких активів, як стверджує колишній посадовець, у нього немає.

У листопаді у своєму «Фейсбуці» Андрій Портнов повідомив про отримання швейцарської шенгенської візи. Як видно з фото, візу видало посольство Швейцарії у Москві.

У січні 2015 року Генеральна прокуратура України оголосила Андрія Портнова у розшук. Йому інкримінують «заволодіння майном Київського національного університету імені Т. Шевченка та Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана шляхом зловживання службовим становищем, вчиненим повторно». Сам Портнов заперечує свою провину й відверто глузує з обвинувачення Генпрокуратури у своєму «Фейсбуці».

Вадим Колесніченко

Місце проживання: АР Крим.

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, яке призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110 ККУ).

Народний депутат України пʼятого-сьомого скликань, один із авторів «мовного закону» й одного з «законів 16 січня» Вадим Колесніченко переїхав у Севастополь у лютому 2014 року, незабаром після завершення Євромайдану. Після кримського «референдуму» у березні 2014 року заявив про складення з себе повноважень народного депутата України, бо «не визнає чинну українську владу». У квітні Вадим Колесніченко вступив у російську партію «Родіна».

У коментарі Радіо Свобода Вадим Колесніченко назвав порушену проти нього кримінальну справу «піар-акцією», яка має на меті «залякування і шантаж». «Особисто в мене те, що я прочитав в інтернеті про оголошення мене у розшук, безумовно, крім сміху нічого не викликає», – зазначив колишній парламентар. Колесніченко також зазначив, що не знає, що конкретно йому інкримінують. «Але однозначно можу сказати, що з точки зору норм Конституції і чинного законодавства немає жодного доказу моєї нібито злочинної діяльності», – додав він.

Вадим Колесніченко і далі живе у Севастополі.

Продовження читайте незабаром на сайті Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG