Доступність посилання

ТОП новини

Із Росії: «нездоланне відчуття нудоти»


Вчений із Росії, який живе у США, відвідав Москву і повернувся «з величезним полегшенням»

Відомий біофізик Максим Франк-Каменецький, який 21 рік тому переїхав із рідної Росії до США, минулої осені повернувся з курсом лекцій на кілька місяців до Москви. Пережите за цей час настільки вразило його, що, повертаючись до США, професор Бостонського університету звернувся до росіян із відкритим листом. В інтерв’ю Радіо Свобода науковець розповів, що він відчув у сучасній Росії.

«Протягом мого перебування тут у мене поступово з’явилося й постійно посилювалося нездоланне почуття нудоти. Такої централізації, такої концентрації влади в руках однієї людини тут не було з часів Сталіна» – так написав, від’їжджаючи з Росії, Максим Франк-Каменецький.

Один із тих моментів, що вразив його найбільше, – це просто «скажене» обожнення президента Володимира Путіна, каже професор в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Це цілком стандартний культ особи, який я застав іще дитиною», – каже вчений.

Максим Франк-Каменецкий
Максим Франк-Каменецкий

Іще один такий момент – це, за постійного безтямного повторення мантри про незмірну й безумовну любов до всього «р-р-р-російського», одночасний ірраціональний антиамериканізм.

«Тією чи іншою мірою антиамериканізмом заражені практично всі. Це цікаве явище – що навіть ті люди, які розуміють неприпустимість того, що робить Путін в Україні, все-таки починають за першої нагоди згадувати про помилки американських адміністрацій, бомбардування Югославії, вторгнення до Афганістану, до Іраку, і так далі, і так далі, і казати, що всі ці злочини Америки значно небезпечніші й гірші, ніж ті помилки, які робить Путін», – каже професор.

Залишити таку Росію – величезне полегшення

За його словами, після останніх чотирьох місяців перебування в Росії він відчув величезне полегшення, коли, повертаючись звідти до США, перетнув російський кордон. «Із радянських часів я такого полегшення, виїжджаючи за кордон, не відчував», – сказав він.

На думку Франка-Каменецького, Росія, де атмосфера непевності і страху дедалі густішає, скочується назад до радянських часів.

«Дійсно, цей страх обґрунтований, бо ніхто не знає, який буде наступний крок. Фактично всі порядки залежать від однієї людини. Це теж дуже страшно, тому що її здатність ухвалювати адекватні рішення надзвичайно сумнівна, як видно у зв’язку з тим, що відбувається», – вважає він.

Добрих перспектив не видно

Сам Максим Франк-Каменецький, громадянин США, який зберіг і громадянство Росії, однак, не зарікається заїжджати й надалі до своєї колишньої батьківщини. Але, каже він, багато його колег у США родом із Росії, які теж перебувають у такій ситуації, вже вирішили не повертатися більше ніколи.

І, побувавши чотири місяці в Росії, професор не має оптимізму щодо перспектив цієї країни.

Якщо Москва не змінить курсу, політична ізоляція Росії разом зі швидким занепадом рубля віщують катастрофу, вважає він.

Якщо спалахне повномасштабна криза, то, написав учений у відкритому листі до росіян, залишаються «дві можливості: жахливий кінець (для режиму) чи жах без кінця (для росіян). «Думаю, немає потреби говорити, чого бажав би я», – додає Максим Франк-Каменецький.

Матеріал підготували Дмитро Волчек, Claire Bigg і Сергій Драчук.

Повний текст інтерв’ю з Максимом Франком-Каменецьким та його
відкритий лист у гіперпосиланнях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG