Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Греції має тісний зв’язок із російським «фашистом» Дугіним


Олександр Дугін під час виступу на підтримку сепаратистів на Донбасі. Москва, листопад 2014 року
Олександр Дугін під час виступу на підтримку сепаратистів на Донбасі. Москва, листопад 2014 року

Соратники Дугіна роками шукали однодумців серед політиків і громадських діячів Греції, щоб залучити їх до ідеології про євразійство

Роберт Колсон

Знавці з питань Європейського союзу одразу зрозуміли, що новий лівий уряд Греції, під керівництвом партії «Сіріза», може зруйнувати крихку європейську солідарність у засудженні російської агресії в Україні. Більше того, нещодавно оприлюднені електронні листи виявили високий рівень і тривалість відносин між «Сірізою» та пов’язаним із Кремлем євразійським ідеологом Олександром Дугіним і російським олігархом Костянтином Малофеєвим, який, на думку деяких експертів, частково фінансує сепаратистів в Україні.

Дослідник ультраправої політики в Європі Антон Шеховцов розповів Радіо Свобода, що симпатії до Росії «Сірізи» та її коаліційного партнера – партії «Незалежні греки» – виходять далеко за межі допустимої норми для Греції.

«Проросійські настрої доволі поширені в Греції загалом. Однак зовнішня політика цих двох партій є відверто проросійською. Той факт, що перший контакт нового прем’єр-міністра Алексіса Ципраса був із послом Росії у Греції, означає, що вони, ймовірно, будуть намагатися встановити ширшу співпрацю з Росією», – пояснив Шеховцов.

Таємне листування

У грудні 2014 року російська група хакерів «Шалтай Болтай» опублікувала низку електронних листів Георгія Гавриша, близького друга Олександра Дугіна та учасника його євразійського руху. Багато з цих листів мають стосунок до зусиль цього кремлівського ідеолога та олігарха Костянтина Малофеєва створити коло європейських політиків та інтелектуалів, які симпатизують Росії.

Декілька десятків листів – це розмови між Георгієм Гавришем і членами «Сірізи», розповідає Христо Грозєв, медіа-інвестор і блогер, який спеціалізується на питаннях інформації у Східній Європі.

«Ми маємо докази дуже тісної співпраці з питань стратегії, PR та іншого. Ми бачимо, що попередні копії стратегічних меморандумів «Сірізи» надсилалися Дугіну та Гавришу, можливо, для координації. Тобто, ніхто відверто не питає: «Чи можна це публікувати?», але це щось на зразок: «Ось копія того, що ми плануємо опублікувати. Не розголошуйте це. Поділіться своїми думками, будь ласка», – сказав Грозєв.

Гавриш жив у Греції упродовж декількох років, приблизно до 2013-го. За словами Грозєва, за цей час Гавриш шукав однодумців серед політиків і громадських діячів Греції, щоб залучити їх до ідеології Дугіна про євразійство.

Листувальники

Один із тих, хто брав участь у листуванні, це Ніколас Лаос, грецький інтелектуал та радник «Сірізи», який має ділові зв’язки з Росією. Він є партнером у російській філії корпоративної фірми «Р-Техно».

В одному з листів Лаос пише Дугіну: «Я дуже добре знаю, як працює ворог, і за вашого сприяння я можу завдати ефективного і потужного удару у відповідь».

В іншому листі, судячи з усього, мова йде про Паноса Камменоса, керівника партії «Незалежні греки» і нинішнього міністра оборони Греції. Лист від 25 жовтня 2014 року, написаний впливовим блогером Дімітрісом Константакополосом, обговорює афінський Інститут геополітичних досліджень, який Камменос заснував зі своїм приятелем, професором Філіппосом Цалідісом.

«Панос, сповнений «ентузіазму», з’явився приблизно місяць тому і попросив про співробітництво. Потім він поїхав до Москви з особистих причин, як він розповів нам, на весілля друга, і зник з лиця Землі досить вражаючим чином. Мені дуже цікаво, чи довідаюсь я коли-небудь про причини його зникнення», – мовиться в листі.

Через місяць після написання цього повідомлення інститут Камменоса підписав «меморандум про взаєморозуміння» зі впливовим Російським інститутом стратегічних досліджень (РІСД). РІСД належав до Служби закордонної розвідки Росії, поки його не підпорядкували керівництву адміністрації президента Росії у 2009 році. Директор інституту – Леонід Решетніков, відставний генерал-лейтенант російської розвідки.

Олександр Дугін також пов’язаний із новим міністром закордонних справ Греції Нікосом Коціасом. У квітні 2013 року Коціас (тоді професор Університету Пірея) запросив Дугіна прочитати лекцію з міжнародної політики та євразійського бачення. Під час лекції Дугін сказав, що Греція не має приєднуватися до Євразійського союзу, а натомість мала б відігравати роль у «відтворенні архітектури Європи» та створенні «східного полюсу європейської тотожності» в рамках ЄС разом із Сербією та іншими державами.

«Фашистська програма»

Андреас Умланд
Андреас Умланд

Дугін займається подібною діяльністю в Європі вже протягом багатьох років, розповів професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Андреас Умланд у бесіді з Радіо Свобода.

«Він має тісні зв’язки понад 20 років із різноманітними правими інтелектуалами у Франції, Італії, Бельгії, Великій Британії. Він читає їх, а вони читають його. Деякі його книжки переклали на інші мови. Це не дуже публічна активність, бо вона належить до галузі видавництва, псевдонаукових кіл, інтелектуальних кіл та елітного дискурсу», – розповів Умланд.

Ці зусилля не мали великого впливу, доки Олександр Дугін не об’єднав зусиль з мільярдером Костянтином Малофеєвим, консервативним російським православним націоналістом. У листі від 20 лютого 2014 року Дугін назвав Малофеєву імена потенційних партнерів у Західній Європі.

Грозєв говорить, що Дугін закликав Малофеєва «встановити зв’язок» із цими постатями, «щоб створити елітний клуб політиків, які підтримують політику Росії».

Наприкінці травня 2014 року, згідно з повідомленнями ЗМІ, Дугін і Малофеєв запросили цих людей, у тому числі представників «Сірізи», на таємну конференцію у Відні.

Під час цієї зустрічі, розповів Шеховцов, Дугін і Малофеєв також зустрілися з представниками «Австрійської партії свободи», болгарської партії «Атака» та французького «Національного фронту». Всі вони є крайніми правими партіями.

«Таким чином вони намагалися (вже разом, не один Дугін) побудувати зв’язки для просування російської зовнішньої політики», – сказав Шеховцов.

Грозєв наголошує, що прямих доказів того, що Дугін чи Малофеєв фінансують «Сірізу» або будь-яку іншу подібну партію, немає. Однак, Дугін і Гавриш часто додають людей, близьких до Малофеєва, до списку одержувачів електронних листів.

Один із соратників Малофеєва, чиє ім’я згадується найчастіше, – це Олексій Комов, православний бізнесмен, представник Росії на консервативному Всесвітньому конгресі сімей. У лютому 2014 року Комов виступив із промовою у Національному прес-клубі Вашингтона, під час якої звинуватив банкірів із Волл-стріт у нав’язуванні комунізму в Росії.

Грозєв розповів, що він здивований тим, як багато «містики» в листуванні між греками та людьми Дугіна. Зокрема, Гавриш і Лаос постійно говорять про наявність масонів «у грецькому політичному середовищі, які, на їхню думку, є найбільшими ворогами російської політики».

Він фашист. Він сприяє ідеології, яка зводиться до відродження російської нації у ролі нової європейської нації. Він робив неоднозначні заяви стосовно Третього рейху, фашизму, нацизму
Андреас Умланд

Деталі цієї ідеології є заплутаними й суперечливими. Умланд описує бачення Дугіна як «радикальну форму антизахідництва», яка у кінцевому рахунку зводиться до «фашистської програми».

«Він фашист. Він сприяє ідеології, яка зводиться до відродження російської нації у ролі нової європейської нації та повної реструктуризації світової і російської політики. У минулому він хвалив СС. Він робив неоднозначні заяви стосовно Третього рейху, італійського фашизму, німецького нацизму. Він і себе бачить у фашистській традиції», – робить висновок Андреас Умланд про Дугіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG