Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Україна: за справу Давидової, звинуваченої у зраді, взявся досвідчений адвокат


Світлана Давидова з дітьми
Світлана Давидова з дітьми

Петербугський юрист Іван Павлов замінить державного захисника Світлани Давидової, яку влада звинуватила в держзраді

Мешканка Вязьми, багатодітна мати Світлана Давидова, звинувачена в держзраді через дзвінок до посольства України, отримає нового адвоката. Відомий юрист із Петербурга Іван Павлов, який у різний час захищав звинувачених у державній зраді еколога Олександра Нікітіна та військового журналіста Григорія Паська, їде до Москви, щоб представляти інтереси Давидової, якій загрожує 20 років в’язниці.

Івана Павлова запросив брати участь у справі Світлани Давидової її чоловік Анатолій Горлов. Батько сімох дітей наприкінці минулого тижня приїжджав до Москви, щоб зустрітися з дружиною, яка сидить в ізоляторі «Лефортово».

Адвокату Павлову треба з’ясувати, чому державний захисник Андрій Стебеньов не подав у зазначені терміни апеляційну скаргу і не спробував змінити запобіжний захід Світлані Давидовій, яку співробітники ФСБ затримали 21 січня 2015 року у Вязьмі і привезли до Москви (дії Стебеньова викликали величезну кількість нарікань).

«Після того, як з’являється адвокат за угодою, необхідності в участі у справі державного захисника немає, – заявив Радіо Свобода Іван Павлов. – Я сподіваюся, що ніхто не буде перешкоджати моїй роботі і ми уладнаємо всі проблеми зі Стебеньовим у юридичній площині».

На цьому етапі головне завдання, вважає Павлов, звільнити з-під варти Давидову і повернути її до дітей, у тому числі до двомісячної Кассандри, яку донедавна Світлана годувала грудьми. Можливо, знадобиться той, хто візьме на поруки, хто візьме на себе відповідальність за зміну запобіжного заходу Давидовій на не пов’язану з перебуванням під вартою.


Доля Давидової схвилювала багатьох громадських діячів. В інтернеті поширюється лист на ім’я президента Росії з проханням змінити запобіжний захід заарештованій жінці. Петицію підписали кілька тисяч осіб, в тому числі журналісти Леонід Парфьонов, Катерина Гордєєва, Дмитро Муратов, Аріна Бородіна, актриса Чулпан Хаматова, медіаменеджер Віра Кричевська, блогер Антон Носик, політолог Катерина Шульман, колишній юрист ЮКОСу Світлана Бахміна. Автори і підписанти звернення впевнені, що Давидова, у якої немає закордонного паспорта, не має «ні наміру, ні можливості сховатися від слідства».

Уповноважений при президентові Росії з прав дитини Павло Астахов повідомив у твіттері, що розглядає можливість клопотати про звільнення багатодітної матері Світлани Давидової, яка звинувачена в шпигунстві.

Чоловік Давидової Анатолій Горлов, який увечері 30 січня приїжджав до Москви, терміново повернувся додому до Вязьми після того, як стало відомо, що органи опіки департаменту освіти Смоленської області погрожували забрати у нього дітей, якщо він покине свою квартиру і залишить сім’ю без нагляду. Усі доводи Горлова, що з його синами і дочками сидять їхня рідна тітка і бабуся, не справили враження на чиновників.

«Якщо зважати на букву закону, вони не оформлені опікунами і мені не можна довіряти їм дітей, – обурювався Горлов в інтерв’ю Радіо Свобода. – Це наочне застосування подвійних стандартів. Адже мільйони дітей сидять вдома з бабусями і дідусями, коли тати і мами йдуть на роботу. І ще одна неприємність: родичі дружини змушені були дати розписку, що, якщо я покину квартиру, то вони повинні заявити про це органам опіки. Єдиний вихід з цього глухого кута – це офіційно оформити рідну сестру чи матір Світлани опікуном під час моєї відсутності. І тут постане питання, чи дасть добро на це влада чи ні. Рішення може бути будь-яким».

І все ж Горлов сподівається, що йому вдасться поїхати до Москви, щоб побачитися з дружиною та її новим адвокатом Іваном Павловим.

Світлану Давидову затримали через її дзвінок до посольства України в квітні 2014 року. Давидова попередила співробітників посольства, що солдат військової частини, яка розташована неподалік від її будинку, могли відправити на Донбас. До такого висновку вона прийшла, випадково почувши в маршрутці телефонну розмову військовослужбовця. Чоловік розповідав своєму співрозмовникові, що їх «невеликими групами переправляють до Москви, обов’язково в цивільному, а звідти далі у відрядження».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG