Доступність посилання

ТОП новини

Перша «Зміна»: «Ізоляція» проведе культурний проект у Маріуполі


«Ми хочемо мотивувати людей на роздуми»

Київ – Донецький фонд «Ізоляція», який зараз перебуває у Києві, розпочинає серію проектів «Зміна» у звільнених містах Сходу. Перша така акція відбудеться у Маріуполі. У рамках «Зміни» проведуть майстер-класи та кінопокази. Директорка з комунікацій «Ізоляції» Анна Мєдвєдєва розповіла Радіо Свобода про те, що культура наразі може запропонувати Донбасу.

– Ми, як інституція, що втратила приміщення, переїхали до Києва. Нашу територію захопили представники «ДНР» для розміщення гуманітарної допомоги. Разом з тим ми не втрачаємо зв’язок з регіоном. З Києва ми реалізували на Донбасі низку проектів, а тепер виїхали на Схід. По-перше, хочемо бути ближче, по-друге, вважаємо, що можемо привезти програму, щоб надихнути передусім низові ініціативи, людей, що хочуть щось робити на місцях. Ми не пропонуємо якийсь імпортований продукт, а хочемо показати, що є певні проекти, які можна реалізувати – або щось подібне.

Наша програма складається з серії проектів кількох напрямів. Це майстер-класи з фотографії, перформанс та інсталяція «Картковий будинок» художника Сергія Захарова. Також ми покажемо фільми від наших партнерів Docudays UA і Prokat86, тематика яких перегукується з тим, що зараз відбувається в Україні. Зокрема, наприклад, «ПМР» – про реалізовану модель «народної республіки», якою зараз намагаються стати «ДНР» і «ЛНР», як вона працювала останні 20 років і що з цього вийшло. Тобто це напрями, які провокують на роздуми і показують альтернативу розвитку подій, допомагають критично підійти до питань, які нас нині хвилюють.

– Чи є запит на такі ініціативи?

За допомогою культури та мистецтва можна будувати нове майбутнє, на щось сподіватись. Вони допомагають зрозуміти, наскільки багатовимірним є життя

– Безумовно, є. За допомогою культури та мистецтва можна будувати нове майбутнє, на щось сподіватись. Вони допомагають зрозуміти, наскільки багатовимірним є життя, скільки воно має альтернативних виходів. Звісно, ми не пропонуємо унікальних рецептів. Це просто можливість розуміти, що вихід є.

– Наскільки складно наразі організувати такий захід?

– Наскільки я знаю, у Слов’янську теж є інтерес до подібних проектів, і організувати їх, зв’язавшись із місцевими активістами або волонтерами, нескладно.

– У які міста ще приїде «Зміна»?

– Ми сподіваємося, що це буде той самий Слов’янськ, Краматорськ. У першому місті вже є партнери і домовленості, з другого з нами зв’язувались активісти. Як буде надалі, поки що невідомо, тому що це потребує досить значних зусиль та ресурсів – людських, насамперед.

– Що зараз можна запропонувати Донбасу в культурному та інформаційному плані?

Ми хочемо мотивувати наших відвідувачів бачити світ максимально багатоманітним, формувати свою точку зору

– Максимально повне представлення усіх точок зору на те, що відбувається. Російська пропаганда дуже потужна. З української сторони теж є спроба однобоко подавати події. Звісно, не в усіх ЗМІ, однак є рух спротиву російській пропаганді, який іноді виливається у цензуроване висвітлення. Якщо говорити про інформаційне поле, то хочеться, щоб інформація, якою б непривабливою вона не була, була представлена. Щоб люди самі вирішували, у якій країні їм бути і на чиїй вони взагалі стороні. Те саме в культурному плані. Ми хочемо мотивувати наших відвідувачів бачити світ максимально багатоманітним, формувати свою точку зору.

– Які плани «Ізоляції» після переїзду?

У кожній з європейських столиць є певні інформаційні потоки, які формуються залежно від політичних відносин з Росією чи Україною. Ми хочемо максимально нейтрально продемонструвати різні сторони цього конфлікту

– Минулого року паризький музей мистецтва Palais de Tokyo запросив нас провести інформаційну виставку, щоб показати, що сталося з «Ізоляцією» і що взагалі відбувається з культурою під час конфлікту, і на прикладі цієї ситуації пояснити, що відбувається на Сході. Тому що за межами країни, у кожній з європейських столиць є певні інформаційні потоки, які формуються залежно від політичних відносин з Росією чи Україною. Ми хочемо максимально нейтрально продемонструвати різні сторони цього конфлікту. Наша виставка складається здебільшого з інформаційних матеріалів. Це відео, записані російськими журналістами з тими, хто захопив територію «Ізоляції», відео з журналістами, художниками та активістами з Донецька, які також розповідають про своє бачення подій. У нас є запрошення і з інших європейських центрів, зокрема з Праги та Берліна, і там ми теж презентуватимемо цю тему культури і конфлікту.

Окрім того, триває серйозна робота над колекцією, яку частково вдалося вивезти з території «Ізоляції». Нещодавно ми відкрили виставку «Ревізія» в рамках проекту «Робота продовжується», зараз готуємо наступну, теж із нашої колекції. Також частина матеріалів існує у цифровому вигляді, а низка художників висловили нам солідарність і дали право відновити їхні роботи.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG