Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: українські війська не дали спостерігачам стежити за відведенням зброї


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє про кілька випадків, коли українські війська не дали спостерігачам її Спеціальної моніторингової місії в Україні простежити за відведенням важких озброєнь на Донбасі.

У повідомленні про події середи, 4 березня, ОБСЄ повідомляє про п’ять таких випадків, що сталися того дня в Селидові, Зоряному, Богоявленці і Клиновому на Донеччині і біля Райгородки на Луганщині. Спостерігачам не дозволили супроводжувати колони техніки до пунктів призначення.

Ще в одному випадку спостерігачі самі не змогли супроводжувати колону української техніки через поганий стан ґрунтової дороги.

Місія не повідомляє, щоб цього дня вона також стежила за відведенням важких озброєнь сепаратистів.

Попередніми днями СММ ОБСЄ вже повідомляла і про відведення техніки сепаратистів. Угруповання «ДНР» показувало спостерігачам частину місць, куди відводило деякі озброєння, і місія обіцяє перевіряти ці місця наступними днями. Натомість угруповання «ЛНР» у багатьох випадках за попередні дні не дозволило спостерігачам перевірити його заяви про відведення військ.

Українські силовики заявляють, що мають докази про так звані «каруселі» з боку сепаратистів, коли важкі озброєння демонстративно відводять удень, а ночами крадькома повертають на попередні бойові позиції.

Сепаратисти заявляють, що вже відвели свої важкі озброєння; перевірити ці твердження неможливо. Тим часом із боку захоплених ними наразі територій час від часу стаються все нові обстріли українських позицій із тих озброєнь, які мали б бути відведені.

Українська сторона заявляє, що відведення її важких озброєнь триває. Зокрема, після відведення низки артилерійських систем сьогодні відводять реактивні системи залпового вогню «Град», завтра мають відводити РСЗО «Ураган».

В ОБСЄ скаржаться, що обидві сторони не дають можливості надійно перевірити відведення озброєнь, зокрема, тим, що не подають їхнього повного переліку на час початку відведення.

Це відведення важких озброєнь є наступним, після припинення вогню, пунктом низки мінських домовленостей, зокрема, й останніх наразі, укладених 12 лютого.

XS
SM
MD
LG