Доступність посилання

ТОП новини

Шахраї вкрали з банківської картки усі пожертви на протезування бійця


Злочинці у Львові перевели 150 тисяч гривень з банківської картки бійця на свою

Львів – Бійці, яким люди збирають гроші на лікування, дедалі частіше стають жертвами злочинців. У Львові шахраї зняли з банківської картки гроші, зібрані для протезування бійця Андрія Усача, Героя України. Служба безпеки «ПриватБанку» злочинця виявила.

Чотири дні десантник Андрій Усач пролежав із відірваною ногою, пораненою рукою і щелепою серед руїн луганського летовища. Він вижив і не зламався.

«17 липня був поранений, а у львівському госпіталі від 22 липня. Спершу нас, поранених, не могли вивезти, були в оточенні. Сьогодні набагато краще. Протез є, але не настільки якісний, як би мені хотілось», – говорить Андрій Усач.

Люди з усієї України збирали гроші пораненому бійцю на лікування. На картці було 150 тисяч гривень. Андрій хотів якісніший протез для ноги, а ще йому потрібні операція на обличчі і протезування зубів.

Втім Андрій виявив, що грошей на банківській картці немає. Злочинець, знаючи номер телефону бійця, діяв за такою схемою – зателефонував до мобільного оператора, повідомив, що втратив сім-карту, отримав її, наступний крок – інтернет-банкінг. Шахрай назвав банківському оператору реквізити банківської і мобільної карток бійця (інформація була оприлюднена в інтернеті), а номер Андрієвого телефону висвітився в працівника банку. Тоді злочинець змінив ліміт коштів на добу з 4 тисяч гривень на всю суму і перекинув 150 тисяч гривень на свою картку. ​

Андрій Усач (справа)
Андрій Усач (справа)

«Наскільки нам відомо, пароль чи кодове слово злочинці назвали неправильно, але ліміт готівки було змінено», – каже адвокат Ігор Лопушанський.

Служба безпеки банку з’ясовує, чи назвав злодій кодове слово Андрія оператору, повідомив Орест Блащук, керівник філії «ПриватБанку» у Львові.

Якщо наш оператор неправильно ідентифікував клієнта, то всю суму банк поверне, якщо оператор мобільного зв’язку щось порушив, то вони відповідатимуть
Орест Блащук

«Яким чином можна було виготовити нову сім-картку, чи наш оператор Call-центру повністю провів ідентифікацію клієнта? Якщо обидва оператори були не винні, то нам залишається лише знайти злочинців. Ми знаємо, на чию карту були гроші переведені. Якщо наш оператор неправильно ідентифікував клієнта, то всю суму банк поверне, якщо оператор мобільного зв’язку щось порушив, то вони відповідатимуть. Але у випадку Андрія, з потерпілим учасником АТО, ми не залишимо людину в біді», – наголосив банкір.

Андрій Усач вважає, що служба безпеки банку має діяти більш професійно. Адже це не перший випадок на Львівщині, коли жертвами шахраїв стають люди, яким збирають допомогу.

Справа за правоохоронцями

Банкіри і правоохоронці радять усім, хто збирає благодійні внески, не оприлюднювати всі особисті дані людини. Для поповнення рахунку достатньо подати лише номер банківської картки, вказати номер телефону, який не прив’язаний до картки. Поранений боєць Андрій Усач, який лише одужує, отримав моральну травму.

Розумію, коли злодій у злодія краде, а коли це людські гроші на пожертви збирають, це людина сама себе не повинна поважати
Андрій Усач

«Дивуюсь тому, що є у країні такі люди без моралі, поваги кодексу. Розумію, коли злодій у злодія краде, а коли це людські гроші на пожертви збирають, це людина сама себе не повинна поважати», – говорить боєць і хоче, щоб на його прикладі люди були більш уважними при відкритті банківських рахунків.

Правоохоронці порушили кримінальне провадження, але упродовж тижня слідчі ще не з’явились у банку з судовим рішенням про надання дозволу на відкриття банківської таємниці. Адже є відеоматеріали, на яких зафіксовано людину біля банківського терміналу, яка переводить гроші пораненого бійця. За попередніми даними, шахрай, чиє ім’я відоме, ці кошти перекинув на свою картку.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG