Доступність посилання

ТОП новини

«Іскандери» у Калінінградській області – шантаж Європи чи справжня загроза?


Очільники Польщі коментують повідомлення російського Міноборони про розміщення балістичних ракет у Калінінградській області

Варшава – Кремль намагається залякати й приструнити Польщу, аби вона не наполягала на продовженні євросоюзних санкцій проти Росії. Так у Варшаві коментують повідомлення російського міністерства оборони про те, що в Калінінградській області розмістять балістичні ракети «Іскандер-М». Очільники польської держави наголошують, що на погрози Москви не можна реагувати страхом і панікою, адже саме такої реакції очікують у Кремлі.

Ймовірна поява біля польських кордонів балістичних ракет середньої дальності не сходить з уст провідних польських політиків. Вони говорять, що легковажити погрозами Москви не можна, тож потрібно зміцнювати єдність ЄС і посилювати обороноздатність Польщі. Водночас у Варшаві не виключають, що насправді йдеться про політичну гру Кремля.

Ева Копач, прем’єр-міністр Польщі, вважає, що російські обіцянки розмістити «Іскандери» в Калінінградській області невипадково пролунали саме тепер. На її думку, це пов’язано з категоричною позицією Варшави в питанні продовження євросоюзних санкцій проти Росії.

«Я переконана, що сьогодні Росія робить такі жести, щоб перед такою особливою подією, якою є засідання Ради Європи 19-20 березня, вплинути на ті рішення ради, які стосуватимуться продовження терміну дій санкцій, або, якщо не дійде до реалізації домовленостей Мінськ-2, вплинути на процес прийняття додаткових дуже болючих економічних санкцій щодо Росії», – заявила Копач.

Росія навмисне нагнітає атмосферу страху – генерал Козєй

Ґжеґож Схетина, польський міністр закордонних справ вважає, що інформація про розміщення балістичних ракет біля кордонів ЄС – це спосіб залякати не так Польщу, як країни Західної Європи. На його думку, Росія навмисне нагнітає атмосферу страху, щоб ослабити єдність країн ЄС.

«Це створення таких сигналів, які показують, що є небезпеки для Європи, що ситуація нестабільна. Це адресоване не до тих країн, які розташовані в Центральній чи Східній Європі, а до тих, які на півдні чи на заході. Вони дивляться на це з відстані й не знають, що саме тут відбувається. Тож йдеться про створення відповідної атмосфери», – сказав він.

Генерал Станіслав Козєй, керівник польського Бюро національної безпеки, переконаний, що російські заявами про ракети – це спроби шантажувати Польщу. За його словами, це «правила гри», якими керуються у Росії. На думку Козєя, у відповідь на дії Росії поляки повинні розміщувати свої засоби оборони там, де вважатимуть за потрібне.

«Не біймося, якщо Росія протестуватиме», – закликав польський генерал.

Про ймовірні загрози для польської безпеки, що виникають з нової російської військової доктрини, йшлося на засіданні Ради національної безпеки Польщі, яка відбулася в середу. Після засідання цієї ради президент Броніслав Коморовський заявив, що польською відповіддю на зміни в російській військовій доктрині мусить бути зміцнення оборонного потенціалу країни. «А це вже відбувається», – зазначив Коморовський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG