Доступність посилання

ТОП новини

Добровольці легалізуються в Збройних силах України


ДУК «Правий сектор» прагне особливого статусу

Декілька добровольчих підрозділів закінчують переговори щодо вступу до Збройних сил України. Офіційне визнання забезпечить бійців необхідним статусом та допоможе їх родинам в тилу. Але при інтеграції до Збройних сил добровольці намагаються зберегти цілісність своїх підрозділів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Добровольчий батальйон «ОУН» закінчує переговори про інтеграцію в Збройні сили України. Комбат батальйону «ОУН» Микола Коханівський обіцяє зміцнити українську армію ротою досвідчених та патріотичних бійців.

«Ми готові зараз сформувати окрему роту, хоча ми впевнені, що зможемо сформувати цілий батальйон. Але почнемо з того, щоб завести 100 людей в Збройні сили просто зараз. Якщо вони, звісно, не будуть цей процес, як часто буває, гальмувати», – заявив Коханівський.

Частина батальйону – вже офіційні військові

Ще у березні частина батальйону разом із екс-заступниками комбата Борисом Гуменюком та Олександром Потебеньком залишила лави добровольчого формування і сформували окремий підрозділ у складі армійської 81-ї десантно-штурмової бригади. Натомість комбат «ОУН» веде переговори із командуванням 93-ї окремої механізованої бригади, разом із якою оунівці тримали Піски та донецький аеропорт.

«Порозуміння із нами було досягнуто, приїжджав до нас прямо на передову генерал Олександр Розмазнін разом із керівником сектору «Б», до якого ми відносимось та з командиром 93-ї бригади. Ми вже давно вели переговори з цією бригадою, аби нас прийняли в її склад окремим підрозділом, залишаючи мене комбатом та усіх командирів на аналогічних посадах», – наголосив Коханівський.

За словами комбата, легалізація дозволить родинам військових отримати певні соціальні гарантії, пораненим – лікування у військових шпиталях, а загиблим – статус учасника бойових дій та допомогу родинам. Зараз процес наблизився до фінальної стадії – командування навіть допомагає Коханівському погасити його судимість, яка не дозволяє добровольцю увійти до лав Збройних сил. Комбат, у свою чергу, вже написав заяву про вступ до бригади.

Бійці «Карпатської Січ» воюють на ротаційній основі

Ще одним добровольчим підрозділом залишається добровольча чота «Карпатська січ». Як розповів Радіо Свобода один з бійців Микола Тихонов, переговори щодо легалізації підрозділу, особовий склад якого нараховує близько 200 людей, дійсно, тривають, але говорити про результати ще рано.

«Особисто я був би не проти піти в структуру Міністерства оборони, якщо лишать командування та структуру нашої «Карпатської січі», яка вона є зараз. В чому зручність добровольчих батальйонів? Є низка людей, в тому числі я, які не можуть весь час знаходитись на бойових позиціях. Ми не отримуємо зарплатню, навпаки свої гроші там тратимо, і нам їх треба десь заробляти», – розповів Тихонов.

За його словами, бійці проводять на передовій два тижні, після чого на три тижні повертаються до своїх справ.

За інформацією Коханівського, мова йде про інтеграцію «Карпатської січі» у батальйон патрульної міліції особливого призначення «Січ».

Добровольці почали легалізацію ще 8 місяців тому

А ось добровольчий батальйон «УНА-УНСО» перейшов до складу Збройних сил України більше ніж півроку тому, одним з найперших. Як розповів Радіо Свобода очільник «УНА-УНСО» Ігор Мазур («Тополя»), хтось із добровольців уклав контракт, а хтось був мобілізований. Сам він наразі є заступником командира роти в 54-му окремому розвідувальному батальйоні.

«Ми з серпня місяця в складі Збройних сил України. Батальйон пройшов вишкіл на Володимир-Волинському полігоні. В січні одну нашу роту забрали до 81-ї бригади, яка була в боях за аеропорт. Там в нас 6 хлопців загинуло в боях і поранених більше 10 людей», – розповідає «Тополя».

Водночас найбільший добровольчий підрозділ – добровольчий український корпус «Правий Сектор», намагається отримати особливий статус на кшталт Союзу оборону Естонії – Kaitseliit. Повідомлення про перехід частини бійців ДУК до 79-ї аеромобільної бригади було пізніше спростоване прес-службою «Правого сектора».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG