Доступність посилання

ТОП новини

Росія все палкіше готується до 9 травня


«Переможна» істерія призводить до критичної реакції за кордоном і до все більшої кількості «ляпів»

Із наближенням 9 травня, коли в Росії і ще кількох післярадянських державах відзначають річницю закінчення Другої світової війни в Європі, в Росії, за словами оглядачів, дедалі більше накручується «переможна» істерія. Це призводить до критичної реакції за кордоном і до все більшої кількості «ляпів», які помічають уже й самі росіяни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Накручування ура-патріотичних настроїв у Росії напередодні святкування 70-річчя перемоги над нацизмом означає, що президент Володимир Путін «доспівав свою пісню до кінця» і не має більше нічого доброго, що запропонувати Росії – так коментує роздмухувані з Кремля настрої відомий польський журналіст, колишній дисидент Адам Міхнік.

«Путін використовує цю річницю, щоб просунути таку ідею: «у 45-му році ми здобули перемогу над фашистами, а тепер треба боротися з «фашистами» в Україні, або зі «зрадниками» всередині Росії», – сказав головний редактор «Газети виборчої» в інтерв’ю російському телеканалові «Дождь».

Бундючний військовий парад, що готується на Красній площі в Москві, як вважають, має, на думку Путіна, показати міць російського війська і тим самим нагадати позицію Кремля: мовляв, і без участі інших народів, інших тодішніх радянських республік Росія перемогла б нацистську Німеччину сама.

Цю ідею, яку вже й раніше висловлював російський керівник, вважає образою український актор Володимир Талашко, найбільш відомий за його роллю у класичному радянському фільмі про Другу світову «В бій ідуть тільки «старі».

«Може, й дійсно левова частка тієї великої перемоги є й за російським народом, але відкинути сьогодні й образити всі народи – і вірмен, і грузинів, і євреїв, і українців, – що перемогу, мовляв, міг здобути тільки великий і могутній російський народ – це несправедливо і неправильно, а головне, що це брехливо», – сказав Радіо Свобода Талашко. Він нещодавно знявся в українському відеоролику, що вшановує героїв і Другої світової, і нинішньої української Вітчизняної війни і, всупереч намаганням Москви протиставити їх, проводить між ними чітку паралель.

«Георгіївський мерседес» і все більше Сталіна

Тим часом нарощування «вузькоросійського» патріотизму в химерних масштабах призводить до дедалі більшої кількості недоречностей, які висміюють в інтернеті й соцмережах тепер уже й самі росіяни. Це і численні привітальні щити на тему Перемоги, але з зображеннями німецьких чи американських солдатів і бойової техніки з підписами на кшталт «Вони воювали за Батьківщину», і такі самі привітання ветеранам від імені колективу венерологічного диспансеру чи поховальної контори, чи й чіпляння «георгіївських стрічок» та іншої навколо-«переможної» символіки на все, що завгодно – включно з песиками, німецькими «мерседесами» чи товарами в секс-шопі.

Не оминули увагою і дедалі ширше використання в Росії позитивного образу Йосипа Сталіна. В Ульяновську колишнього радянського диктатора вихваляють у серії плакатів у центрі міста, в окупованому кримському Сімферополі російські комуністи хочуть встановити меморіальну дошку його пам’яті, а в Липецьку новенький пам’ятник йому комуністи вже встановили – хоча й дозволу на це не мали.

І, звісно, до цього додалися вихід із ладу просто на Красній площі Москви під час репетиції параду найпередовішого російського танка чи кадри того, як така сама найпередовіша бойова машина піхоти не може в’їхати на тягач.

А водночас у сусідній Білорусі, влада якої нині хоче мати добрі відносини і з Росією, і з Заходом, пішли дещо іншим шляхом. Там, серед іншого, замість російської «георгіївської стрічки» запровадили власну, в кольорах свого прапора. Її президент Олександр Лукашенко вирішив не їхати на парад до Москви. А на параді в Мінську, поруч із білоруськими й запрошеними російськими військовими, 9 травня топтатимуть білоруську землю чоботи військовиків США.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG