Доступність посилання

ТОП новини

Жертви нацизму і Голокосту знову «на межі виживання»


Американці отримали близько мільярда додаткових грошей від німецького уряду для жертв нацизму і готові були поділитися цим досвідом з Україною

Через 70 років після Другої світової війни жертви нацизму та Голокосту знову опинилися «на межі виживання». «Жити гідно» – під такою назвою в Празі відбулася конференція, в якій взяли участь представники майже 30 країн світу, в яких нині живуть жертви нацистського режиму. Її учасники обговорювали питання про те, як полегшити життя людям, які пережили одні з найстрашніших кошмарів Другої світової війни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Важко повірити, але факт – за оцінками єврейських організацій, близько 25% жертв Голокосту, які нині живуть у США, а загалом їх близько 110 тисяч, живуть на межі, або за межею бідності, говорить спеціальний радник державного секретаря США з питань Голокосту Стюарт Айзенштат.

Близько 60 тисяч жертв Голокосту, які живуть в районі міста Нью-Йорк, живуть або в бідності, або майже сягають федерального рівня бідності
Стюарт Айзенштат

«У нещодавньому дослідженні, який підготувала Федерація UJA, (місцева філантропічна організація – ред.), мовиться про те, що близько 60 тисяч жертв Голокосту, які живуть в районі міста Нью-Йорк, живуть або в бідності, або майже сягають федерального рівня бідності», – повідомив Стюарт Айзеншат на конференції, присвяченій проблемам літніх людей, що пережили Голокост та переслідування нацистського режиму.

За його словами, через війну більшість з цих людей не мають великих родин, які б могли їх підтримати, їхнє здоров’я було підірвано під час війни, і по-третє, ці люди, яким зараз уже за 80 років, не мали достатньо трудового стажу, щоб отримати державну пенсію. Тому нещодавно американський уряд та єврейські організації домоглися від Німеччини отримання нової виплати на допомогу у піклуванні про літніх людей. Сума виплати сягає близько 1 мільярда доларів.

Ця угода, за словами спеціального радника державного секретаря США з питань Голокосту Стюарта Айзенштата, могла б стати прикладом для інших країн, де живуть жертви нацистських переслідувань. Адже подібний обмін досвідом і є метою Празької конференції.

Українські жертви нацизму підтримують державу, а не навпаки

Проте, попри запрошення для України, однієї з найчисельніших за кількістю жертв нацизму, українські державні чиновники до Праги не прибули, говорить організаторка конференції, виконавчий директор Європейського інституту спадщини Шоа Галина Сеник.

Україна є п’ятою у світі за кількістю жертв Голокосту та інших жертв нацистського переслідування
Галина Сеник

«Україна є п’ятою у світі за кількістю жертв Голокосту та інших жертв нацистського переслідування. Відповідно, те, що вони іґнорують цей захід, є дуже дивним. Тому що в Україні є доволі багато проблем. І одна з них є те, що вона оподатковує допомогу, яка приходить до цієї категорії людей», – говорить організаторка конференції.

Анастасія Гулей
Анастасія Гулей

Голова антифашистського союзу України та організації колишніх політичних в’язнів нацистських таборів Анастасія Гулей розповідає, що українським жертвам нацизму і платити податок, власне, ні з чого.

«Ми одноразово гроші отримали і все. Пенсії маємо по стажу, я ще інвалід війни першої групи. То мені там трохи вища пенсія», – говорить літня людина, яка пережила два німецькі концентраційні табори, Аушвіц та Берґен-Бельзен.

Скільки зараз питань потрібно вирішити, і які питання: війна, смерть, полонені, розвалені хати
Анастасія Гулей

Проте найбільше учасників конференції вона вразила тим, що розповіла, як вона і інші літні люди в Україні зі своїх мізерних доходів ще допомагають і фронту, купуючи «пачку вермішелі для себе, і пачку для наших солдатів». Адже влада, на її думку, має важливіші питання.

«Скільки зараз питань потрібно вирішити, і які питання: війна, смерть, полонені, розвалені хати», – говорить Анастасія Гулей, яка вдруге за своє життя стикнулася з війною на території України. І вдруге, не роздумуючи, підставила плече своїй країні.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG