Доступність посилання

ТОП новини

Санкції стримують агресію Путіна на Донбасі – російські експерти


«Не було б санкцій, війська «ДНР» стояли б у Маріуполі» – Дмитро Орєшкін

У російському місті Омську випустили туалетний папір із викладом західних санкцій проти Росії. Як стверджував один із організаторів руху «Наша відповідь» Кирило Колясін, таким чином (туалетним папером) росіяни намагаються підтримати уряд щодо зовнішньої політики. Тим часом тамтешні експерти констатують: як би не хизувалися деякі чиновники та пересічні росіяни, санкції діють. З одного боку, вони стримують агресію на Донбасі, а з іншого – продовжують погіршувати економічну ситуацію всередині Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Омську почали випуск туалетного паперу з текстом санкцій проти Росії. Про це повідомляє російське інтернет-видання «Газета.Ru».

«На 19 метрах високоякісного двошарового паперу… віддруковані основні положення документа про обмежувальні заходи на адресу Росії, ухвалені ЄС 12 вересня 2014 року», – наводить російська преса заяву представників компанії-виробника.

Кремль називає продовження антисанкцій, тобто заборону на ввезення продукції європейських країн, «захистом вітчизняного виробника». І робить ставку на так зване імпортозаміщення. Однак споживачі, оцінюючи якість продуктів, відзначають, що порівняння – не на користь російських товарів. До того ж очевидним є зростання цін. Якщо додати до цього падіння вартості нафти і знецінення рубля щодо іноземних валют, то, очевидно, що санкції зараз йдуть не в плюс російській економіці. Тим не менше, на думку доктора економічних наук Андрія Нечаєва, російська економіка вже не відчуває такого шоку від санкцій, як раніше.

Безумовно, це йде в мінус економічному зростанню, але вже ось цей шоковий ефект певною мірою пройшов
Андрій Нечаєв

«Санкції, звичайно, погіршують ситуацію, але зараз вже становище не настільки гостре, тому що економіка все-таки починає потихеньку адаптуватися до цього нового режиму закритих ринків капіталу, інших моментів, які пов'язані з санкціями. Безумовно, це йде в мінус економічному зростанню, але вже ось цей шоковий ефект певною мірою пройшов», – вважає Нечаєв.

Вплив санкцій на політику

Європейські країни та США запровадили економічні санкції у відповідь на анексію Криму і агресивну політику Росії щодо України. Критики подібного кроку вважають, що санкції не мали належного впливу на російське керівництво, однак на думку російського політолога Дмитра Орєшкіна, було б неправильно очікувати негайного ефекту.

Без інвестицій

«Я не згоден з тим, що санкції ніяк не вплинули на політику Росії. Ще як вплинули! Не було б санкцій, могло бути набагато гірше. Якби не було санкцій, то можливо, що війська так званої «ДНР», стояли б в Маріуполі і контролювали б Слов'янськ. Санкції – це, звичайно, не та цегла, яка падає на голову вашому ворогові, а скоріше та цегла, яка кладеться в портфель або в рюкзак і ускладнює його переміщення в просторі», – зауважує політолог.

«Росія відкрита для довгострокового і взаємовигідного партнерства», заявив виступаючи перед іноземними інвесторами на Петербурзькому економічному форумі президент Володимир Путін. Проте, на думку експертів, ситуація з інвестиціями в російську економіку не поліпшується, а погіршується. І санкції тут відіграють не останню роль. За словами Дмитра Орєшкіна, нестача інвестицій може бути відчутна не відразу.

Можна прожити півроку без інвестицій, але якщо ти живеш без інвестицій три роки, то це вже дуже істотно позначається на твоєму економічному статусі
Дмитро Орєшкін

«Це перманентно діючий фактор, який обтяжує все сильніше. Тому що можна прожити півроку без інвестицій, але якщо ти живеш без інвестицій три роки, то це вже дуже істотно позначається на твоєму економічному статусі», – зазначає експерт.

Глава Мінсільгоспу Росії Олександр Ткачов назвав продовження відповідних економічних заходів, ухвалених Росією щодо Заходу, «бальзамом на душу». Проте розуміння того, що взаємні санкції погіршують ситуацію в російській економіці, з'являється і у владних чиновників. Обережні зауваження з цього приводу звучать вже і з високих кабінетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG