Доступність посилання

ТОП новини

Погрози Кремля країнам НАТО можуть допомогти Україні зі вступом – військовий експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Вступ може стати більш реалістичним, якщо Україна буде не просто чекати 6-7 років, а активно працювати... Крім того, є певні вікна можливостей»

Слова президента України Петра Порошенка про вступ України до НАТО не раніше, ніж через 6-7 років, справді є реалістичними, але Україна може використати певні «вікна можливостей», щоб прискорити процес. На цьому в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив військовий експерт Олексій Мельник. Зокрема, за його словами, на думки 28 країн-членів НАТО впливає політика залякування Кремля. І якщо виникне реальна загроза для якоїсь із європейських країн, яка є членом Північноатлантичного альянсу, то НАТО буде вигідно долучити Україну до свого об’єднання. Тим часом, Україна ратифікувала ще дві угоди про співпрацю з НАТО.

– Італійська газета «Кор’єре делла Сера», якій президент України дав інтерв’ю, наводить слова Петра Порошенка, що про вступ України до НАТО можна буде говорити не раніше, ніж через 6-7 років, а до цього Україна має здійснити необхідні реформи. Як вважаєте Ви, коли в України з’явиться шанс приєднатися до НАТО?

Олексій Мельник
Олексій Мельник

– Терміни, які назвав президент, дійсно, є реалістичними. Але він (вступ – ред.) може стати більш реалістичним в разі, якщо Україна буде не просто чекати тих 6-7 років, а активно працювати в напрямі не лише проведення реформ в Україні, що є однією з основних передумов, але також проводити інтенсивну інформаційну кампанію, роз’яснювальну роботу як всередині країни, так і роботу з партнерами НАТО. Оскільки таке рішення приймається консенсусом, тобто всі 28 країн-членів НАТО мають підтримувати рішення України про вступ до НАТО.

Є певні вікна можливостей, які необхідно використовувати
Олексій Мельник

Крім того, як це неодноразово бувало, є певні вікна можливостей, які необхідно використовувати. Тобто це буде залежати як від практичної роботи, про яку я вже сказав, так і від тих геополітичних процесів, які відбуваються в світі навколо України.

Якщо виникне більш реальна загроза для НАТО від Росії, то якраз НАТО буде зацікавлене в тому, щоб Україна була одним із членів
Олексій Мельник

І стосовно можливості широкомасштабної агресії чи впливу російського фактору загалом. Я думаю, що ота політика, яку зараз веде Кремль – залякування країн Заходу – серйозно розглядається загроза, неоднозначна, але загроза можливого повтору агресивних дій щодо країн Балтії чи іншої країни НАТО – це якраз отой фактор, який може досить суттєво вплинути на думку країн НАТО стосовно прийняття чи неприйняття України в члени. Тобто, якщо виникне більш реальна загроза для НАТО від Росії, то якраз НАТО буде зацікавлене в тому, щоб Україна була одним із членів.

– На окупованих територіях України, за наказом Путіна, діють 200 тисяч озброєних бойовиків. Такі слова Петра Порошенка наводить та ж італійська газета «Кор’єре делла Сера». Як сказав Петро Порошенко, ці бойовики озброєні танками, реактивними системами залпового вогню, а також зенітними ракетними комплексами. А от минулої п'ятниці в інтерв'ю телеканалу «Інтер» Петро Порошенко заявив, що у зоні АТО перебуває 60 тисяч українських вояків. Та й п’ять днів тому прес-центр АТО наводив у Facebook заяву заступника керівника штабу АТО полковника Сергія Галушка, що Росія утримує в безпосередній близькості до кордону та на окупованій території України «понад 54 тисячі військовослужбовців». Співвідношення один до трьох не на користь силовиків України. Тож Росія підготувала масштабний наступ на Донбасі чи ні?

200 тисяч – це, очевидно, загальна цифра, яка теоретично може бути використана проти України
Олексій Мельник

– Мені здається, що італійська газета, можливо, не зовсім правильно зрозуміла те, про що говорив президент. Очевидно, йде мова про загальну кількість бойовиків і російських військ, які потенційно можуть бути задіяні в разі такої агресії. Тобто 200 тисяч – це, очевидно, загальна цифра, яка теоретично може бути використана проти України.

Тим часом, депутати Верховної Ради України проголосували за ратифікацію угоди про співпрацю з НАТО, а також меморандуму щодо співробітництва з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». За відповідні документи народні обранці віддали 245 і 267 голосів відповідно, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Все це робиться з метою реалізації трастового фонду НАТО щодо удосконалення системи зв’язку та автоматизації Збройних сил України», – пояснив з трибуни заступник міністра оборони Ігор Долгов.

Раніше заступник міністра оборони України Юрій Гусєв повідомляв, що Україна застосовує два стандарти НАТО у Збройних силах.

На цю ж тему:

НАТО допоможе Україні з розмінуванням звільнених територій та авіабезпекою

Путінська Росія слабшає, а отже, чимраз більш небезпечна – німецький експерт

«Вітаю Євросоюз, який посилює свою оборону» – генсекретар НАТО

МЗС Росії: НАТО просувається на Схід під «надуманим приводом» про агресію Росії

НАТО і ЄС мають адаптуватися до нових реалій безпеки – Столтенберґ

Путін: Росія «не агресор», але буде зміцнювати Збройні сили

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG