Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари збираються через тиск і загрозу знищення


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

В Анкарі 1 серпня відбудеться ІІ Всесвітній конгрес кримських татар – вперше за останні шість років

Анастасія Джошкун

У суботу, 1 серпня, в Анкарі розпочне роботу II Всесвітній конгрес кримських татар. У заході, який відбудеться вперше за останні шість років, очікується участь понад 300 делегатів з 12 країн: України, Туреччини, Узбекистану, Казахастану, Киргизстану, Литви, Румунії, Польщі, Франції, Росії, США та Канади. Велика частина гостей буде з України та анексованого Росією Криму. При цьому кілька кримських делегатів не зможуть приїхати до Туреччини через тиск, який на них чинять представники силових структур.

Всесвітній конгрес кримських татар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Конгрес відбуватиметься 1-2 серпня в конференц-залі Bilkent Hotel. У заявці на участь – більше 400 делегатів від 180 кримськотатарських організацій. Велика частина з них прибуде до Анкари 31 липня після обіду чартерним рейсом з Києва. Очікується, що на борту літака будуть і лідери кримськотатарського народу: уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв, а також голова Меджлісу Рефат Чубаров.

У той же час низка делегатів з Криму не зможуть взяти участь у всесвітньому конгресі. Йдеться про заступників голови Меджлісу Нарімана Джеляла та Ільмі Умерова, а також голови Центральної виборчої комісії Курултаю Заїра Смедляєва.

Справа в тому, що Управління Слідчого комітету Росії в Криму позбавило їх можливості виїхати за межі півострова в період проведення Конгресу. Причина – виклик членів Меджлісу на допит 31 липня і 1 серпня в якості свідків у так званій справі 26 лютого 2014 року, коли відбулися сутички біля Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Сутички біля кримського парламенту у лютому 2014 року
Сутички біля кримського парламенту у лютому 2014 року

Напередодні делегати з Криму записали відеозвернення. У ньому вони висловили побоювання за безпеку своїх рідних і близьких, а також заявили, що з учасниками Всесвітнього конгресу, які хочуть виїхати з Криму, ведуться бесіди і створюються перешкоди, щоб вони не брали участі у заході.

Разом з тим, в Конгресі візьмуть участь заступник голови турецького парламенту Наджі Бостанджи, від імені президента України – міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр праці соціального забезпечення Туреччини Фарук Челік та інші.

Делегати планують ухвалити стратегію дій в умовах анексії Крим

Треба відзначити, що головна причина, чому проводиться конгрес –становище, в якому опинилися кримські татари на своїй батьківщині – в Криму. У прес-релізі Світового конгресу наголошується, що 350 тисяч кримських татар, які повернулися після розпаду Радянського Союзу на батьківщину, зараз знову піддаються тоталітарному тиску і перебувають під загрозою знищення. Після другої анексії півострова Росією 15 тисяч кримських татар були змушені покинути Крим.

Разом з тим лідерам кримськотатарського народу заборонений в'їзд до Криму, обрані демократичним шляхом Курултай та Меджліс кримськотатарського народу позбавлені можливості продовжувати свою діяльність, а їхні активи конфісковані.

Тривають викрадення, затримання, незаконні утримання під вартою кримських татар, національні ЗМІ закривають, а національна освіта перебуває під забороною.

Тому делегати планують обговорити і ухвалити стратегію дій в умовах анексії Криму, також вибрати нового президента. З моменту утворення Конгресу – з 2009 року – цю посаду обіймає Рефат Чубаров. Але низка делегатів в неформальному спілкуванні говорять про те, що президентом Конгресу має бути обрано Мустафу Джемілєва, який, за їхніми словами, є найбільш авторитетним і шанованим кримськотатарським політиком. Але інші вважають, що президентом Конгресу має бути представник кримськотатарської діаспори в Туреччині.

На цю ж тему:

26.07.2015
Україна – не багатоетнічна!

За результатами перепису населення 2001 року, етнічних українців в Україні – 77,8%, росіян – 17,3% далі

20.07.2015
Опозиція Путіну, для якої «Крим наш», – це найбільший його союзник – Муждабаєв

«Позбутися кримських татар точно не вийде, це те, з чим їм доведеться жити» – журналіст ATR далі
10.07.2015
«У Криму ж не всі дебіли та ідіоти. Там багато патріотів» – екс-голова Ради міністрів Криму

У так званої кримської «влади» конфлікт із Москвою. Якими будуть наслідки? далі
26.06.2015
«Уряд слухає олігархів» – Рефат Чубаров про торгівлю з Кримом

«Ми не думаємо, що Духовне управління мусульман Криму має бути складом незаконно відібраного майна» далі
24.06.2015
Джемілєв розповів у парламенті Італії про окупований Крим

«Чим далі лізтиме Росія, тим швидше наближатиметься до свого кінця. Україна – це остання авантюра Росії. Тут Росія захлинеться» далі
17.06.2015
Мова та національна безпека – зв’язок очевидний!

Для агресора російськомовність місцевих мешканців – чудовий привід вважати їх своїми співвітчизниками, а загарбану землю – своєю далі
08.06.2015
Як говорити з кримчанами?

«Коли в одного з ідеологічних стільців, на яких сидить Крим, зламаються ніжки, виникне гостра потреба в іншому. Ми маємо вчасно підставити свій стілець» далі

26.05.2015
Крим як Абхазія: між окупацією й етноцидом

Наслідки дій Кремля, особливо у сфері етнополітики, вже помітні на прикладі Абхазії, можуть бути уроком і для Криму далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG