Доступність посилання

ТОП новини

«Bitcoin – простий спосіб зберігати гроші, якщо ти нікому не довіряєш» – Крупишев


Що таке Біткоін? Чи законно використовувати його на території України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:33 0:00

Bitcoin в Україні поки не має легального статусу, однак Нацбанк обіцяє не забороняти його

Що таке Bitcoin? Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповів співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine Максим Крупишев. За його словами, Bitcoin в Україні поки не має легального статусу. Однак в Нацбанку вже пообіцяли не забороняти його. Bitcoin-власники сподіваються, що Україна – одна з перших країн світу – надасть криптовалюті юридичне визначення. Тож ця сфера бізнесу зможе приносити країні гроші.

Ніякого центрального власника у біткойнів не існує. Це мережа абсолютно децентралізована, її в цьому плані можна порівняти з інтернетом, на який ніхто не має впливу, у якого не існує власника, чи центрального органу
Максим Крупишев

– Найпростіше кажучи, я описав би Bitcoin як інтернет-готівку. Тому що у нього є дуже багато властивостей, які є у готівки. Але з іншого боку, у нього є ті переваги, яких не дає нам готівка, тому що вона фізично існує. Bitcoin схожий на готівку, тому що він є у нас і його власником є ми. Але є і відмінність. Припустімо, якщо у нас лежать гроші в банку – це означає, що ними, за фактом, володіє банк. Якщо у нас лежать гроші на WebMoney або на будь-якій іншій системі платежів, то цими грошима володіємо не ми, і нам потрібно кудись авторизуватися, щоб зробити платіж тими грошима, які ніби наші. З біткойном все зовсім не так. Гроші лежать у «гаманці», до якого є доступ виключно у нас. Це досягається за рахунок того, що ніякого центрального власника у біткоінів не існує. Ця мережа абсолютно децентралізована, її в цьому плані можна порівняти з інтернетом, на який ніхто не має впливу, у якого не існує власника чи центрального органу.

Що таке електронна валюта «Біткоін»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Це дуже простий спосіб десь зберігати гроші, якщо ти нікому не довіряєш
Максим Крупишев

– Це дуже простий спосіб десь зберігати гроші, якщо ти нікому не довіряєш. Тобто якщо людина нікому не довіряє, то зазвичай вона зберігає гроші у себе в шкарпетці, під матрацом, але це все одно достатньо небезпечна річ. З біткойном такої проблеми немає. Усе, що вам необхідно – це зберегти певний приватний ключ, який є просто рядком із цифр та букв. І за допомогою цього папірця і, власне, того, що там написано, ви завжди можете відновити, все те, що лежить у вас на Bitcoin-адресі.

Можна встановити у себе Bitcoin-сервер, біткойни він вам не приносить, але відбувається такий процес як «майнінг» – це те, що видобуває біткойни. Однак насправді цей «майнінг» був зроблений не для того, щоб добувати біткойни, він був зроблений для того, щоб захищати всю систему. Оскільки система децентралізована, то її повинні контролювати її ж учасники. І тому всі охочі можуть купувати устаткування, підключатися до системи і допомагати забезпечувати безпеку цієї системи. Тобто вони перевіряють всі операції, які відбуваються і на сервері, і на ось цьому обладнанні, яке ви додатково купуєте. І от якщо ви додатково купили обладнання, то вам сама система нараховує невелику суму грошей за роботу, яку ви надаєте. Таким чином відбувається емісія цієї криптовалюти.

– Більш-менш стає зрозуміло. Не зрозуміло лише те, звідки ця валюта береться.

Не можна було без посередників в інтернеті комусь щось передати, гарантуючи, що ти передав ексклюзив. У біткойні ця річ вирішена
Максим Крупишев

– Все почалося, з того, що якийсь невідомий дядько або група людей у 2009 році опублікувала на форумі код якоїсь децентралізованої системи, яка дозволяє обмінюватися «багами» (жаргонізм, що означає помилку, ваду або дефект в програмі або системі, що викликає в ній неправильний або неочікуваний результат – ред.) в інтернеті, що до цього було неможливим. Тобто не можна було без посередників в інтернеті комусь щось передати, гарантуючи, що ти передав ексклюзив. У біткойні ця річ вирішена. Простий приклад: якщо ми замовили світлину у фотографа, і він нам її відправив – у нас немає ніяких гарантій, що він не зберіг у себе оригінал і не продав ще комусь. Тобто я зараз говорю про проблему «подвійного спендінга», подвійного використання.

Алгоритм налаштований так, що біткойни видаються тим людям, які беруть участь у його захисті. Тобто у нас вирішує Національний банк – скільки необхідно грошей випустити, а з біткойнами це в алгоритмі прописано, що їх буде максимум 21 мільйон
Максим Крупишев

Звідки беруться самі біткойни? Коли тільки виклали цей код і його запустили на першому комп'ютері, біткойнів ще не існувало. Система існувала, але самих монет ще не було. Алгоритм налаштований так, що біткойни видаються тим людям, які беруть участь у його захисті. Зараз я б оцінив, що сума ось цього от обладнання, яке працює на захист біткойнів, – це близько 400 мільйонів доларів. Це обладнання «жере» дуже багато електрики. І за рахунок того, що вся величезна система працює на захист операцій, які відбуваються, система, виплачуючи нові гроші, виплачує їх цим людям. Це досить складно пояснити, але це той алгоритм, який якраз дозволяє випускати нові гроші. Тобто у нас вирішує Національний банк, скільки необхідно грошей випустити, а з біткойнами – це в алгоритмі прописано, що їх буде максимум 21 мільйон, цей 21 мільйон буде досягнутий, практично весь через 10, 20, 30 років. Прогресія зменшується. Половина всіх біткойнів була здобута в 2012 році, наступні 4 роки вже видобувається половина від половини, і знову-таки половина від половини. Тобто всі біткойни будуть здобуті аж до 2140 року. Ось таким чином вони з'являються на світ.

Певні комп'ютери вираховують досить складні криптографічні функції, знаходять відповіді на складні питання, чим забезпечують безпеку, і система випускає собі нові гроші, компенсує ті зусилля, які витратили люди, запускаючи і налаштовуючи спеціалізоване обладнання.

– В Україні далеко не всі чули про криптовалюту, за кордоном же біткойном можна розрахуватися в кав’ярні?

У Європі навіть можна купити авіаквитки за біткойни. Хотів би замовляти їжу, розплачуючись біткойнами і оплачувати рахунки за газ і за електрику
Максим Крупишев

– Це можна зробити і в Києві. Є кілька кафе. У Європі ж з цією справою все набагато легше. Я сам живу в Берліні, там справді можна знайти заклад, де можна купити бургер, де можна випити вина, ну, тобто кафе, де можна просто прийти і оплатити біткойнами досить багато чого. Тобто це не є проблемою там жити, якщо у тебе є біткойни. Є досить багато сервісів, які працюють легально, де можна прийти і купити або продати криптовалюту, і не боятись, що в тебе твій банкір запитає, де ти взяв гроші. Тобто там це все набагато легше. У Європі навіть можна купити авіаквитки за біткойни. Я вже не кажу про якісь розваги, ігри тощо. Там з цим усе набагато простіше. Так, там це більш поширено, але теж ще не досягло відповідного рівня. Я хотів би замовляти їжу, розплачуючись біткойнами і оплачувати рахунки за газ і за електрику.

– Деякі експерти говорять, що Україна практично є лідером за кількістю Bitcoin-бізнесменів. Тобто IT-спеціалісти з України дуже зацікавлені в цій сфері?

Владі дуже складно розповісти, що саме вони роблять, бо біткойнів немає в жодному документі, який якимось чином регулює оплату податків, звітів тощо
Максим Крупишев

– Всі компанії, які працюють з Bitcoin в Україні, всіляко абстрагуються від того, що вони тут. У цих компаній, як правило, реєстрація за кордоном: в Bitcoin-ЗМІ вони проходять як компанія британська, німецька, французька, що-завгодно, але тільки не Україна. Ці компанії досить великі, в них інвестуються мільйони доларів, вони інвестують в інші компанії мільйони доларів.

Насправді в Україні для розвитку Bitcoin є все необхідне. І так, в Україні є безліч компаній, які це роблять. Компанії не кажуть про те, що вони з України, боячись, що всесвітнє співтовариство злякається, що країна нестабільна і цій компанії довіряти не варто. Ті хлопці, які працюють на український ринок, звичайно, афішують, дуже успішно працюють, але розповідають, що є невеличкі питання з податковою, з банками. Тому що владі дуже складно розповісти, що саме вони роблять, бо біткойнів немає в жодному документі, який якимось чином регулює оплату податків, звітів тощо. Тому хлопцям доводиться наймати юридичні компанії, які якимось чином описують, що ж вони роблять, якоюсь більш-менш юридичною мовою.

– В Нацбанку вже заявили, що забороняти біткойни в Україні не будуть. Це, напевно, вже якийсь такий позитивний посил. Але ж, дійсно, ця сфера юридично в Україні абсолютно не врегульована?

– Юристи намагаються якимось чином Bitcoin підлаштувати під те, що існує вже в законодавстві, але це досить складно, тому що нічого схожого там навіть немає.

– Тобто треба вносити зміни в законодавство? В США все ж визначили статус для біткойна, можливо, є смисл слідувати за іншими країнами?

У США Bitcoin прирівняли до ресурсу, тобто це можна порівняти з золотом, з нафтою. Завдяки цьому країна може заробляти
Максим Крупишев

– У США Bitcoin прирівняли до ресурсу, тобто це можна порівняти з золотом, з нафтою, відповідно від нього тепер почнуть з'являтися деривативи. Ми всі за цим дуже пильно спостерігаємо. Я читав інтерв'ю з мером Нью-Йорка, що йому дуже б хотілося встигнути за Кремнієвою долиною і зробити Нью-Йорк дуже дружнім для Bitcoin містом, щоб приймалися оплати в громадському транспорті, у таксі тощо. Найбільші компанії все-таки розміщені в Штатах, і вони якраз лобіюють це все на юридичному рівні: спілкуються з сенаторами, з губернаторами, з банками і пояснюють їм, що завдяки цьому країна може заробляти.

– Повернімось в Україну. Можна зробити щось, щоб країна заробляла на цьому, маючи тих же Bitcoin-бізнесменів і фірми, які базуються тут?

Програмістів і фахівців у цій сфері в Україні є дуже багато – можна сказати, що для України це дуже непоганий експорт
Максим Крупишев

– Я б назвав це загальною ситуацією з IT-ринком в Україні, оскільки програмістів і фахівців у цій сфері в Україні є дуже багато – можна сказати, що для України це дуже непоганий експорт. Тобто ми експортуємо послуги, а не товари, тобто це поновлюваний актив. І так само, якщо ми говоримо про компанії, які займаються біткойном, які заробляють гроші і платять зарплати в Україні, вони в будь-якому випадку оплачують своїм співробітникам зарплати, податки, і співробітники, які живуть в Україні, гроші витрачають в Україні, чим і підтримують економіку країни. Навіть неважливо, де юридично базується ця компанія, головне, що у неї є представництво в Україні, на яке оформлені люди.

– Чи можна прогнозувати, коли все-таки Bitcoin зможе отримати легальний статус в Україні?

– У світлі того, що говорять представники Національного банку, що досить позитивно налаштовані щодо легалізації та розробки для цього юридичної бази, то, можливо, в найближчі місяці нам варто чекати новин від Нацбанку. Він зможе якимось чином допомогти підприємцям і бізнесменам в Україні поставити діяльність криптовалюти в певну легальну позицію.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG