Доступність посилання

ТОП новини

У центральному апараті Державної фіскальної служби 42% осіб підпадають під люстрацію – Козаченко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Оновлення кадрового потенціалу в ДФС вже розпочато – Насіров

Одним із найбільших саботажників люстрації є Державна фіскальна служба України (ДФС), заявляють у департаменті з питань люстрації Міністерства юстиції. Остання люстраційна перевірка в ДФС виявила, що майже половина службовців не мають права обіймати свої посади. Натомість у ДФС запевняють, що готові до кадрових змін та скорочення штату.

Тетяна Козаченко
Тетяна Козаченко

Міністерству юстиції дали можливість перевірити Державну фіскальну службу України. Виявилося, що 42 відсотки службовців центрального апарату Державної фіскальної служби підпадають під дію закону про очищення влади, розповідає директор департаменту з питань люстрації Мін’юсту Тетяна Козаченко.

Зараз система чинить спротив настільки, що в центральному апараті ДФС 42 відсотки не мають права обіймати свої посади
Тетяна Козаченко

«Ми перевірили особисті справи всіх посадових осіб. Ми виявили, що зараз система чинить спротив настільки, що в центральному апараті ДФС 42 відсотки не мають права обіймати свої посади. У територіальних органах Фіскальної служби підпадають під люстрацію 15 відсотків службовців», – говорить Козаченко.

Вона також додала, що голова Фіскальної служби Роман Насіров у ці 42 відсотка не входить.

На початку жовтня Державна фіскальна служба повідомляла про те, що люстраційна перевірка була ініційована самою службою.

«Це перший випадок перевірок щодо виконання норм Закону України «Про очищення влади» за ініціативою органу, який перевіряють», – йдеться у повідомленні прес-служби ДФС

Роман Насіров
Роман Насіров

Раніше голова ДФС Роман Насіров заявляв, що Державна фіскальна служба готова до реорганізації структури та скорочення штату, відповідно до затвердженого Міністерством фінансів України штатного розпису та за результатами діяльності комісії, яка складається з фахівців Міністерства юстиції та незалежних громадських представників.

Ті, хто претендують на посади, повинні будуть пройти вдосконалену процедуру відбору
Роман Насіров

«Працівники ДФС не будуть переводитися на посади автоматично. Це буде зовсім новий процес, який ніколи не відбувався раніше. Ті, хто претендують на посади, повинні будуть пройти вдосконалену процедуру відбору, яку було розроблено спільно з представниками консорціуму незалежних НR-консультантів, залученими за ініціативою ДФС», – зазначив голова ДФС Роман Насіров.

Він також повідомив, що процес оновлення кадрового потенціалу в ДФС вже розпочато і станом на сьогодні вже змінено понад 600 керівників, а до кінця року очікується скорочення штату служби на 20 відсотків. Вдвічі буде скорочено і кількість територіальних органів – податкових інспекцій та збільшено кількість центрів із обслуговування платників податків.

Це єдиний закон, завдяки якому хоч когось звільнили – Соболєв

Як би там не було, закон про очищення влади – це єдиний закон в Україні, завдяки якому після Євромайдану хоча би хтось був звільнений, говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

«За нашими даними 779 людей офіційно люстровані і записані дані в реєстр про те, що вони на 10 років не мають права повертатися на державну службу. І ще десь 1000-1200 пішли самі за власним бажанням або перебігли на нижчі посади, щоб не потрапляти в люстраційні списки. Це керівники фіскальної служби, прокуратури, міліції. І дуже добре, що хоча би цих ми позбулися», – говорить Соболєв.

Він також додав, що на початку року був ухвалений закон, що дозволяє конфісковувати награбоване чиновниками майно, якщо вони не зможуть пояснити його походження.

За підсумками року люстрації громадська організація «Громадський люстраційний комітет» підготувала звіт, у якому вказано всі досягнення та випадки саботажу люстрації і виклала його у вільний доступ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG