Доступність посилання

ТОП новини

За офшорні рахунки Порошенко розплатиться іміджем – експерти


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Офшорний скандал істотно не вплине на перебіг та результати переговорів щодо створення нової більшості – оглядач

Скандал довкола офшорних рахунків стане ще одним фактором поглиблення політичної кризи в Україні, зазначають експерти та політики. За їхніми словами, ця інформація навряд чи істотно вплине на процес формування більшості на основі двох фракцій – «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», але призведе до посилення протистояння в парламенті між владою й опозицією та до посилення критики на адресу президента. За оцінками оглядачів, політичні наслідки офшорного скандалу можуть бути набагато більшими за юридичні.


У відповідь на оприлюднення інформації про наявність у президента Петра Порошенка та інших українських високопосадовців рахунків у панамських офшорних компаніях представники кількох парламентських фракцій заявили про необхідність створити парламентську слідчу комісію, яка б розслідувала ці факти та дала їм оцінку.

Однак, як свідчить попередній досвід, робота парламентських слідчих комісій зазвичай не має помітних наслідків. Відтак представники різних політичних сил знову наголошують на необхідності ухвалити відповідний закон, який би надав парламентському слідству реальні важелі.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Політичні наслідки, на жаль, є непередбачуваними. Ми запропонували такий шлях: голосування закону про тимчасові слідчі комісії і призначення такої комісії – об’єктивної, яка б показала суспільству рівень злочину, якщо він був», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

За його словами, без відповідного закону, результат роботи такої комісії буде «фількіною грамотою». У цілому, скептично налаштований щодо перспектив парламентського слідства політтехнолог Сергій Гайдай.

«Є така російська приповідка – «лікувати мертвого припарками». Оце так і парламентська комісія – нічого не вирішить», – зазначає він.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Раніше лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявляв про необхідність початку процедури імпічменту попри відсутність спеціального закону. За його словами, «Конституція є нормою прямої дії… отже, норми статті 11-ї, яка передбачає процедуру імпічменту президента, є нормами прямої дії». Проте експерти та політики сумніваються у можливості такого сценарію.

Дочасні вибори стають актуальнішими

Загалом, офшорний скандал поглибить політичну кризу в Україні та збільшує ймовірність проведення дострокових виборів.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

«Багато хто помилково казав, що у нас нібито лише коаліційна криза. От, зробимо коаліцію – і все владнається. Нічого такого не буде! Очевидно, що численні інститути влади не відповідають моральним стандартам суспільства. Думаю, що ми рухаємося до пришвидшеної зміни влади», – зазначив народний депутат від фракції «Батьківщина» Ігор Луценко.

Через інформацію про офшорні рахунки українська влада і президент зазнають насамперед іміджевих збитків, зокрема, на зовнішньополітичній арені.

«Для більшості країн західної демократії такий скандал позиціонує Петра Порошенка не найкращим чином. Ну, і, звичайно, подальше падіння рейтингу президента в Україні», – каже Сергій Гайдай.

Коаліціада: правила залишаються незмінними

Разом із цим, офшорний скандал істотно не вплине на перебіг та результати переговорів щодо створення нової більшості. Адже після того, як лідер «Батьківщини» заявила про перехід в опозицію, в цьому процесі залишаються лише «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт». За словами Сергія Гайдая, «цей міжсобойчик між «Народним фронтом» і БПП не залежить від того, що відбувається довкола».

Опосередковано скандал може вплинути на коаліціаду хіба що через посилення протистояння всередині пропрезидентської фракції.

«У фракції «Блоку Петра Порошенка» є достатня кількість депутатів, які публічно висловлюють своє невдоволення президентом та його оточенням. У них з’явився додатковий привід для критики. Зрозуміло, що це впливатиме на монолітність фракції та її підходи до створення коаліції», – зазначає керівник політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко.

На його думку, скандал довкола офшорних рахунків вплине не так на українських плотиків, як на суспільно-політичні настрої українських громадян.

Ця інформація ще більшою мірою погіршить сприйняття влади в цілому і президента зокрема
Юрій Якименко

«У нас зараз у цілому ситуація із довірою до владних інститутів є критичною. Цей скандал і ця інформація ще більшою мірою погіршать сприйняття влади в цілому і президента зокрема», – зазначає Юрій Якименко.

Також експерти та політики збігаються на думці, що наслідки офшорного скандалу для української політики у значній мірі залежать від того, як реагуватимуть на його розвиток в інших державах, насамперед – європейських.


На цю ж тему:

04.04.2016
Офшорний скандал і Порошенко. Як оцінювати?

Президент України створив офшор якраз для того, щоб виконати свою обіцянку – передати управління компанією «Рошен» – юристи Порошенка далі

04.04.2016
Юррадник: дії Порошенка щодо активів Roshen були законними

Фірма «Авеллум»: створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG