Доступність посилання

ТОП новини

Офшорний скандал і Порошенко. Як оцінювати?


Президент України Петро Порошенко (архівне фото)
Президент України Петро Порошенко (архівне фото)

Президент створив офшор якраз для того, щоб виконати обіцянку – передати управління «Рошеном» – юристи Порошенка

Київ – Від «негайно імпічмент!» до «усе юридично чисто»: в такому діапазоні коливаються оцінки оприлюдненого журналістського розслідування про офшори президента України. У матеріалі міжнародної групи розслідувачів ішлося про те, що Петро Порошенко заснував фірму Prime Asset Partners Limited в офшорі для виведення своєї частки групи «Рошен» – попри обіцянки передати її в управління «сліпому трасту».


3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) та Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили дані про офшорні компанії 140 політиків із понад 50 держав світу. Проект, що дістав назву Panama Papers, заснований на масштабному витоку інформації від панамської компанії Mossack Fonseca, який потрапив до німецької Süddeutsche Zeitung, а та, у свою чергу, передала матеріали журналістам-розслідувачам з ICIJ та OCCRP. В Україні розслідування на базі цих документів зробила програма «Громадського ТБ» «Слідство.Інфо».

Відтак Петро Порошенко у міжнародному розслідуванні опинився у різнобарвній компанії світових лідерів – від короля Саудівської Аравії до батька британського прем'єра Девіда Камерона. У всіх них знайшли офшорні фірми.

Опоненти Порошенка в Україні після цього негайно заговорили про його імпічмент: голова Радикальної партії Олег Ляшко закликав скликати для цього позачергову Раду.

Натомість ані Національне антикорупційне бюро, ані Генпрокуратура не збираються починати розслідування, оскільки до компетенції обох не входить слідство відносно чинного глави держави. Водночас, у прокуратурі таки проаналізували оприлюднену журналістами інформацію, сказав у коментарі Радіо Свобода прокурор ГПУ Владислав Куценко ­– і підстав говорити про порушення закону не знайшли.

За відсутності відповіді на ці питання все інше є просто антипіаром проти президента України
Владислав Куценко

«Для того, щоб говорити про порушення президентом закону, треба: а) сказати, яку норму порушено; б) визначити, кому завдано збитків. За відсутності відповіді на ці питання все інше є просто антипіаром проти президента України», – відповів Владислав Куценко.

Жодного ухиляння від сплати податків не відбулось, жодної шкоди для державного бюджету немає
Олексій Гончаренко

«Наскільки я розумію, жодного ухиляння від сплати податків не відбулось, жодної шкоди для державного бюджету немає. Тому я причин для розслідувань не бачу», – сказав у коментарі Радіо Свобода заступник голови президентської фракції БПП Олексій Гончаренко.

У чому ж порушення?

Минула майже доба від публікації розслідування, допоки на нього відреагував Петро Порошенко. Він обмежився трьома короткими абзацами, суть яких зводиться до наступного: він декларує статки, платить податки та уникає конфлікту інтересів, тому, ставши президентом, «відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям», – написав Порошенко.

Президент дуже хотів залишитися анонімним
Влад Лавров

І – жодних пояснень про офшорну компанію Prime Asset Partners Limited і «сліпий траст» для «Рошену». «Перед тим, як писати статтю, я зробив запит владі Британських Віргінських островів про цю компанію, – каже співавтор розслідування в OCCRP Влад Лавров. – Я хотів пересвідчитися – раптом президент дійсно не ховає той факт, що він засновник. Можливо, він дійсно не приховує нічого. Вони (влада островів – ред.) сказали, що в компанії немає ніякої інформації. Тобто президент дуже хотів залишитися анонімним».

Власне, він би і залишився анонімним, якби не один із найбільших в історії світових витоків інформації.

Відкриття цієї компанії, перерахування відповідних коштів має ознаки підприємницької діяльності
Віктор Чумак

Тут не ознаки корупції, а швидше моральна і політична відповідальність, коментує Радіо Свобода голова парламентського комітету з протидії корупції, позафракційний Віктор Чумак. Юридично ж може ітися хіба що про порушення статті 103 Конституції щодо заборони займатися підприємницькою діяльністю. «Відкриття цієї компанії, перерахування відповідних коштів має ознаки підприємницької діяльності», – сказав Чумак.

Фірма-юридичний радник Порошенка – «Авеллум» – заявила, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління міжнародної трастової структурі. Тобто все це не обман, а якраз навпаки – шлях, щоб передати «Рошен» в обіцяний «сліпий траст».

Твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними

«Компанії в іноземних юрисдикціях необхідні і використовуються для передання їх у blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, і вони не здійснювали жодних фінансових операцій. Тому будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними», – йдеться в прес-релізі компанії, поширеному на прохання клієнта.

Офшор – не злочин, але інформація не має приховуватись

Створення закордонного трасту президентом не є злочином, говорять лондонські юристи Tax Justice Network у розслідуванні OCCRP. Однак для уникнення підозр «будь-який політик, у якого є траст, повинен повідомити про наявність у нього цієї структури, вказавши закон, за яким вона була створена (щоб виключити зловживання законодавчими повноваженнями), і... надати дані про всі активи у трасті – компанії, акції і т. д.», – цитують автори експерта організації Андреаса Кнобеля.

Головне, що була створена схема, яка дає можливість зекономити на податках в Україні. Який це сигнал для бізнесу?
Влад Лавров

Влад Лавров додає: «Усі ці докори, що ми не зловили президента на уникненні податків… Головне навіть не це. Головне, що була створена схема, яка дає можливість зекономити на податках в Україні. І те, що президент на третьому місяці перебування на посаді розуміє, що це буде краще для продажу, якщо це усе буде за кордоном. Бізнесмен так може робити, президент – ні. Який це сигнал для бізнесу?»

Крім того, юристи президента заявили, що статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, а акції, що належали клієнту, номінальної вартості нібито не мали, і тому не підлягали декларуванню за українським законодавством. Співавтор розслідування для OCCRP Влад Лавров це категорично заперечує: «На сертифікатах акцій прямим текстом написано, що вони мають номінальну вартість, що вони коштують тисячу доларів за акцію, що президент є прямим власником, і що інформація дана на 8 грудня 2015 року», – прокоментував він.

Чи доречно було згадувати про війну

У своєму сюжеті на базі матеріалів міжнародної групи розслідувачів «Слідство.Інфо» другою сюжетною лінією проводить події Іловайського котла, який відбувався саме у той час, коли президент оформлював документи на свій кіпрський офшор.

У сюжеті йде відверте нагнітання в найкращих тридиціях чорного піару і замовних розслідувань
Наталія Лігачова

Медіаексперт Наталія Лігчова, коментуючи програму, сказала, що не ставить під сумність її фактологічну частину, але паралелі з Іловайськом вважає маніпулятивними.

«У сюжеті йде відверте нагнітання в найкращих тридиціях чорного піару і замовних розслідувань. І такий стиль знижує цінність цього», – написала вона.

«Громадське ТБ» у зв’язку зі значним суспільним резонансом матеріалу ініціювало розгляд матеріалу на редакційній раді. «Редакційна рада «Громадського ТБ» прийняла рішення розглянути цей матеріал на предмет дотримання редакційних стандартів», – написала виконавчий директор «Громадського» Катерина Горчинська.

А ось як інформацію про офшори українського президента подала авторитетна німецька Süddeutsche Zeitung – першоджерело «панамських документів»:

Матеріал під заголовком «Польова пошта Порошенка» також оздоблений нагадуваннями, що у вирішальний момент війни глава української держави займався тим, що засновував офшорну фірму. «Поки Порошенко веде війну, його ім’я спливло у «Панамських документах», – написати журналісти Süddeutsche Zeitung.

На цю ж тему:

04.04.2016
Юррадник: дії Порошенка щодо активів Roshen були законними

Фірма «Авеллум»: створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG