Доступність посилання

ТОП новини

Війна не виправдання для економічної кризи – Порошенко


Петро Порошенко під час відвідин однієї з військових частин, квітень 2016 року
Петро Порошенко під час відвідин однієї з військових частин, квітень 2016 року

Експерти радять звернути увагу на грузинський досвід, де війна не спричинила економічний спад

Війна не може бути виправданням економічної кризи в країні, заявляє президент Петро Порошенко. Відтак він закликав уряд продовжити реформи і забезпечити умови для економічного зростання. Експерти зазначають, що свого часу Грузія змогла уникнути економічного спаду навіть в умовах світової економічної кризи та конфлікту з Росією. Натомість один із лідерів опозиції Юлія Тимошенко скептично оцінила ініціативи глави держави.

Війна не виправдання для економічної кризи – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Реформи необхідно спрямувати на те, щоби в Україні суб’єкти господарювання отримали належний рівень захисту. Відтак економічне зростання має привести до збільшення прибутків.

«Війна більше не є виправданням того, що у нас криза в економіці», – заявив Петро Порошенко, виступаючи перед адміністративно-господарським активом Херсонської області.

Він закликав Кабмін активізувати зусилля щодо деофшоризації. Цьому має сприяти і створена за ініціативою глави держави робоча група з підготовки законопроектів з протидії зменшенню податкової бази та виведенню прибутків за кордон, яку очолила голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Підтримати бізнес, а не заводи

Між тим, оглядачі зазначають, що донедавна представники української влади саме конфліктом на Донбасі схильні були пояснювати економічні проблеми. Така заява може слугувати свідченням того, що президент та прем’єр-міністр працюють однією командою.

Президент і прем’єр мають намір виступати єдиним тандемом щодо боротьби за економічне зростання і навіть ділити відповідальність на двох
Євген Магда

«Президент і прем’єр мають намір виступати єдиним тандемом щодо боротьби за економічне зростання і навіть ділити відповідальність на двох», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Війна уже зробила майже усе погане, що вона могла зробити. І тут треба якраз прискорити реформи, які б розчищали дорогу новому бізнесу
Володимир Дубровський

У свою чергу, економічний експерт Володимир Дубровський наголошує на необхідності лібералізації та відмови від підтримки старих секторів економіки, які Україна успадкувала від Радянського Союзу.

«Війна уже зробила майже усе погане, що вона могла зробити. Але із з цим треба якось жити. І тут треба якраз прискорити реформи, які б розчищали дорогу новому бізнесу, вибачте, але й за рахунок старого», – каже він.

Саме завдяки такій політиці Грузія в 2008 році, незважаючи на світову економічну кризу та невдалий для неї військовий конфлікт з Росією, зуміла уникнути економічного спаду, а невдовзі грузинська економіка відновила зростання.

«У Грузії це зростання було наслідком доволі глибоких реформ, які були проведені на початку 2000-х років і які давали імпульс для зростання навіть попри війну. І Каха Бендукідзе, який був ідеологом та провідником цих реформ, коли приїздив в Україну, то скаржився, що у вас тут не люблять підприємців але надто люблять заводи», – наголошує Володимир Дубровський.

Тимошенко сумнівається в щирості президентських намірів

Між тим, лідер опозиційної «Батьківщини» Юлія Тимошенко скептично оцінила ініціативи президента. За її словами, Ніна Южаніна виступила проти запропонованих депутатами від «Батьківщини» законів про деофшоризацію.

«Причина одна: пані Южаніна багато років є бізнес-партнером Петра Порошенка. І закриття офшорів, як таких, навіть подумки не допускається. І зараз профільний комітет намагається дискредитувати наші законопроекти, тому що вони реально закривають офшорні зони», – зазначила вона.

За словами Юлії Тимошенко, закони про деофшоризацію необхідно ухвалювати разом із новим Податковим кодексом, який би передбачав зменшення податкового навантаження на бізнес.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG