Доступність посилання

ТОП новини

Права матерів будуть шанувати, коли запрацюють суди – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Досі норма людини – дорослий, працездатний чоловік, який не несе ніяких побутових обов’язків

В Україні свято матері не стало приводом для серйозної дискусії про те, що у суспільстві нереалістичні очікування від жінки, яка зважується на материнство. Про зміни, які чекають на неї у сім’ї та на робочому місці, говорить експерт із гендерних питань Марія Дмитрієва. На її думку, до жінок офіційно ставляться як до об’єкта опіки. Хоч насправді матері заслуговують на партнерство з боку чоловіка-батька, і з боку держави, яка має хоча б захистити їх від дискримінації. Ці соціальні зміни, на думку експерта, не настануть без зміни законодавства. Адже ніщо так не змінює свідомість, особливо чиновника, як закон, що добре виписаний і працює.

Нормою людини у нашому суспільстві досі лишається дорослий, спроможний до праці чоловік, який не несе ніяких побутових обов’язків, який має багато вільного часу

– Проблема тут полягає у тому, що нормою людини у нашому суспільстві, і не лише у нашому, у багатьох суспільствах, досі лишається дорослий, спроможний до праці чоловік, який не несе ніяких побутових обов’язків, який має багато вільного часу.

Якби у нас нормою людини були люди з батьківськими обов’язками, – тобто це одразу передбачає для них відпустку по догляду за дитиною, спеціальний графік, можливості якось переносити робочий свій час, – то всім людям, які мають дітей, було б значно простіше поєднувати свої професійні і домашні обов’язки.

Подібну практику запровадили у Швеції і в деяких інших країнах Євросоюзу, де законодавчо передбачена для чоловіків частина відпустки по догляду за дитиною, яка втрачається, якщо її не бере батько дитини. І за рахунок лише цього вони значно збільшили кількість чоловіків, які йдуть у декретну відпустку. І відповідно працедавцю уже байдуже, кого він бере на роботу – жінку чи чоловіка. Бо будь-хто з них у будь-який момент може прийти і сказати: в мене народилася дитина, я хочу піти у відпустку. І за рахунок цього також жінки проводять менше часу вдома у цій відпустці і менше втрачають. (Чутно белькотіння дитини – ред). Я перепрошую, у мене дитина на руках тут.

– Я розумію. Скільки маленькому?

– Два рочки їй.

– Це дівчинка! Ви продовжуєте працювати?

– Так. Я, власне, повернулася до роботи, коли їй було кілька місяців.

– І як Вам вдалося це зробити? Хто Вам допомагав?

– Я працюю вдома. Чоловік працює вдома.

– І Ви ділите між собою всі ці обов’язки?

– Так, так. Ми все робимо спільно.

– Повертаючись до працедавців, я говорила з головою відділу кадрів однієї зі шведських компаній, і він сказав, що у них не існує «материнської відпустки». Існує відпустка для обох батьків. Таким чином виправляється цей дисбаланс і родинний. Чи це те, що є на часі також в Україні? Чи таке законодавство не ухвалили б в Україні?

В Україні й досі працює Кодекс законів про працю, за яким відпустку по догляду за дитиною може взяти і мама, і тато, і дідусь, і бабуся. Але у нас не передбачено обов’язкової відпустки саме для чоловіка. Саме тому в Україні таку відпустку бере дуже незначний відсоток батьків

– В Україні й досі працює Кодекс законів про працю, за яким відпустку по догляду за дитиною може взяти і мама, і тато, і дідусь, і бабуся. Але у нас не передбачено обов’язкової відпустки саме для чоловіка. Саме тому в Україні таку відпустку бере дуже незначний відсоток батьків.

У нас поширене уявлення, що жінка молода, поки вона народить, вона піде у декретну відпустку, вона погана працівниця, потім вона буде бігати за дітьми, вона погана працівниця.

Насправді найбільш ненадійні працівники – це молоді хлопці у віці від 20 до 29 років. А найнадійніші працівники – це жінки з дітьми, особливо, якщо дітей більше, ніж один

Насправді найбільш ненадійні працівники – це молоді хлопці у віці від 20 до 29 років. Це люди, яких нічого практично не тримає на роботі і вони найлегше звільняються. Без попередження можуть перестати ходити на роботу. А найнадійніші працівники – це жінки з дітьми, особливо, якщо дітей більше, ніж один. Вони за таку роботу тримаються руками і ногами, і вони надзвичайно організовані, і добре свою роботу виконують. Бо будь-яка жінка, яка має дітей, якщо вона неорганізована, вона не встигає геть нічого. Вона дуже швидко навчається все організовувати, планувати і добре виконувати свою роботу. А для працедавців ця ситуація дуже вигідна. Вони завжди можуть сказати жінці: я тобі роблю велику послугу, що беру тебе на роботу. При цьому її гроші на 30, 40, інколи навіть на 50 відсотків менші, ніж він би запропонував чоловікові на тій посаді.

Усе впирається у те, що у нас не працює судова влада, не існує механізму карати тих, хто порушує права жінок, і в результаті права жінок порушують абсолютно всі, кому не ліньки

Усе впирається у те, що у нас не працює судова влада, не існує механізму карати тих, хто порушує права жінок, і в результаті права жінок порушують абсолютно всі, кому не ліньки. Через те, що в судовій системі дуже складно домогтися справедливості, люди не мають на неї надії і не звертаються зі скаргами. Якщо у нас буде проведена нарешті судова реформа, можливо, тоді у нас будуть якісь дієвіші механізми впливати на тих самих працедавців. Але поки що ситуація така, яка вона є, і вона дуже сумна насправді.

– Тобто судові рішення призведуть до зміни ментальності?

– Так це сталося в Америці. Бо там ті самі були бюрократи, як і в нас. Доти, доки на них не почали подавати у суди. Раз подали, два подали, три подали – і тепер там бюрократи шовкові.


На цю ж тему:

04.05.2016
Красива казка про дівчинку, яка може все

Дилема про роль жінки у сучасному німецькому суспільстві далі

04.05.2016
Українська жінка-матір: героїзм вдома, на роботі, на передовій

«Я – мати чотирьох дітей, я повинна залишити у них за спиною сильну країну» – волонтерка Литвинова далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG