Доступність посилання

ТОП новини

День перемоги над нацизмом: море квітів і сутички через «георгіївські стрічки»


Сутички біля Могили невідомому солдату. Київ, 9 травня 2016 року
Сутички біля Могили невідомому солдату. Київ, 9 травня 2016 року

Українці в цілому провели 9 травня мирно, не враховуючи поодиноких сутичок через радянську символіку

Київ – Вшануванням загиблих, покладанням квітів та іншими масовими заходами Україна відзначає 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього року День перемоги проходив переважно без народних гулянь та розважальних заходів, не враховуючи окупованої частини Донбасу, де провели військові паради всупереч вимогам ОБСЄ. Утім, у Києві, в Одесі та в інших містах не обійшлося без сутичок між проросійськими та патріотично налаштованими активістами – через комуністичну символіку та «георгіївські стрічки».


Президент України Петро Порошенко 9 травня разом з іншими високопосадовцями, ветеранами Другої світової війни та бійцями, які брали участь у воєнній операції на Донбасі, поклав квіти до Могили невідомого солдата на Алеї слави в Києві.

До церемонії вшанування пам’яті полеглих воїнів Другої світової війни долучилися урядовці, зокрема прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а також спікер Верховної Ради Андрій Парубій та міський голова Києва Віталій Кличко. Посадовці, ветерани і українські бійці поклали до Могили невідомому солдату квіти та вінок у кольорах українського прапора.

Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман біля Могили невідомому солдату. Київ, 9 травня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман біля Могили невідомому солдату. Київ, 9 травня 2016 року

Того ж ранку на Володимирській гірці у Києві відбувся урочистий молебень, в якому взяли участь понад 140 священиків-капеланів та кількасот українських вояків.

Хай Господь врятує нас від нашестя чужинців, допоможе звільнити нашу Батьківщину від агресора
Петро Порошенко

Петро Порошенко під час молитви капеланів виступив із промовою. «Хай Господь врятує нас від нашестя чужинців, допоможе звільнити нашу Батьківщину від агресора, від непроханих гостей. Слава Ісусу Христу! Слава Україні!», – завершив президент України.

В Україні 9 травня офіційно відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Цю пам’ятну дату Верховна Рада встановила у 2015 році, реалізуючи політику декомунізації. Раніше ця дата офіційно іменувалася Днем перемоги у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років. Термін «Велика вітчизняна війна» використовували переважно в колишньому СРСР, оскільки до 22 червня 1941 року Радянський Союз не воював проти нацистів.

У Києві та в інших містах проукраїнські активісти «полювали на «георгіївські стрічки»

В рамках декомунізації в Україні заборонили публічне використання радянської символіки, крім музейних експозицій, військових нагород та інших окремих випадків. Однак проросійські активісти, зокрема прихильники забороненої в Україні Компартії, намагалися вшановувати вояків Другої світової з використанням радянських символів і так званої «георгіївської стрічки», яку з 2005 року популяризує влада Росії та яку впродовж двох останніх років активно використовують проросійські сили в Криму та на Донбасі.

Через подібні символи 9 травня спалахували сутички в Києві та в інших містах України.

Так, ветеран батальйону «Айдар» із позивним «Сват» разом із однодумцями забирав і знищував «георгіївські стрічки» в поодиноких проросійських активістів, які одягали їх на себе на Алеї слави в Києві. Свою позицію він пояснив Радіо Свобода.

Я зняв цю стрічку з провокатора. Він ішов з нею та ще й у майці «СССР»

«Я зняв цю стрічку з провокатора. Він ішов з нею та ще й у майці «СССР». Я був би не проти «георгіївської стрічки», але після того, що «рашисти» роблять в Україні (вішаючи цю стрічку на себе – ред.), стрічка в нас 9 травня має бути жовто-синьою», – зауважив ветеран української воєнної операції на Донбасі.

На Алеї слави у Києві – гори квітів та окремі сутички (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


Лідерам проросійських організацій та представникам партії «Опозиційний блок» не вдалося покласти квіти до Могили невідомого солдата без сутичок. Так, перепалкою і штовханиною з проукраїнськими активістами супроводжувалася поява на Алеї слави у Києві лідера ПСПУ Наталії Вітренко, представників «Опозиційного блоку» Юрія Бойка та Нестора Шуфрича.

Представники ж організації «Український вибір» Віктора Медведчука проходили до меморіалу, прикриваючись працівниками охоронної фірми «Сварог», яку пов’язують із самим Медведчуком. При цьому приватні охоронники поводилися як учасники мітингу: підтримували представників «Українського вибору» вигуками та клали квіти до Могили невідомого солдата разом з ними.


Звичайні ж кияни вшановували загиблих у війні здебільшого мирно. Волонтери-лікарі на Алеї слави запевнили Радіо Свобода, що серйозних травм від сутичок не було.


Утім, столична поліція затримала щонайменше двох осіб із провокативною символікою та листівками проросійського змісту. Учасники ж української воєнної операції на Донбасі, які теж були у Парку слави, говорять, що затримали і кількох патріотично налаштованих активістів, нібито через участь у сутичках.

В інших містах України так само були окремі конфлікти.

Так, у Слов’янську на Донеччині під час святкових заходів на депутата від «Опозиційного блоку» Наталію Королевську невідомі кинулися з кулаками. Її облили зеленкою, обкидали яйцями та застосували сльозогінний газ.

У Слов’янську облили зеленкою депутата Королевську (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


Тим часом, на територіях, контрольованих угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними, пройшли військові паради. Причому ватажки бойовиків стверджували, що для дотримання Мінських угод техніка в Донецьку та Луганську була навмисне приведена «у небоєготовий стан». І про це попередили місію ОБСЄ.

Донецький «парад Перемоги» порушив Мінські угоди? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Але в самій Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ раніше наголосили, що проведення парадів у Донецьку і Луганську (а саме – будь-яке пересування важкої техніки й озброєння поблизу лінії зіткнення) суперечитиме Мінським домовленостям.

У Запоріжжі святкування пройшло без значних правопорушень, повідомляють у місцевій поліції. Кореспондент Радіо Свобода дізнався, що місцеві активісти просили громадян прибирати комуністичну символіку та «георгіївські стрічки», але бійок через це не було.

Водночас у Миколаєві активісти намагалися відібрати заборонену комуністичну символіку в проросійськи налаштованих осіб, в підсумку за агресивну поведінку затримали двох осіб із «георгіївськими стрічками».


В Одесі, де відзначення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій відбувалося одночасно з традиційним щорічним Маршем вишиванок, поліція затримала 14 осіб. Двоє з них – представники цивільного корпусу «Азов», які намагалися прорвати кордон поліції та відібрати радянську символіку в учасників акції «Безсмертний полк».

У своїй офіційній заяві цивільний корпус «Азов» стверджує, що його активісти не застосовували силу. Побачивши транспаранти з надписами «Донбас, Одеса з тобою», комуністичну символіку, прапори Радянського Союзу та «георгіївські стрічки», вони попросили тих, хто їх ніс, прибрати цю символіку, і просили поліцію відреагувати.

Error rendering VK.


Досить спокійно святкування 9 травня пройшло в Полтаві. Ветерани Другої світової та учасники української воєнної операції проти російсько-сепаратистських військ на Донбасі спільно поклали квіти до меморіалу солдатам, які боролися з нацизмом.

Один з ветеранів Другої світової війни Семен Рябошапко під час урочистостей наголосив Радіо Свобода, що нинішнє покоління має зробити висновки з тієї війни. І що перемогу в ній у жодному разі не можна приписувати якомусь одному народові.


Тим часом у Дніпропетровську поліція попередила можливий вибух під час масових заходів.

Перед урочистостями 9 травня на проспекті Яворницького, де мали пройти масові заходи, поліцейські виявили гранату і затримали чоловіка з пістолетом.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG