Доступність посилання

ТОП новини

На Запорізькому електровозоремонтному заводі вдалися до «італійського страйку»


Будівля Запорізького електровозоремонтного заводу (фото з сайту підприємства)
Будівля Запорізького електровозоремонтного заводу (фото з сайту підприємства)

Усі робітники на місцях, але не працюють

Запоріжжя – Понад 2 тисячі робітників Електровозоремонтного заводу у Запоріжжі протестують проти звільнення виконувача обов'язків голови правління підприємства Олега Вінника. Працівники направили листа на ім’я президента, прем’єра та міністра інфраструктури з вимогою укласти контракт з усунутим менеджером. Протестувальники вдалися до «італійського страйку». Натомість «Укрзалізниця» звинувачує керівництво заводу у фінансово-господарських зловживаннях.

ЗАВАНТАЖИТИ

Усі працівники на робочих місцях, але не працюють – на Запорізькому електровозоремнтному заводі так званий «італійський страйк». Головний акціонер підприємства – «Укрзалізниця» перевіряє, чи не проплачені акції протесту. А самі ж працівники запевняють: бояться опинитися без роботи. За 4 роки на заводі змінилося 4 директори, підприємство працювало 2-3 дні на тиждень – розповідає працівниця Ірина Ревуцька.

«Інших ніяких директорів ми не хочемо, бо з ним ми почали працювати, у нас є і зарплата, і робота, у нас є бажання працювати. Без нього у нас нічого цього не було. Досить! Людям потрібна робота», – каже жінка.

Хто винний у боргах підприємства?

Торік звільнений Олег Винник став переможцем конкурсу Мінінфраструктури на заміщення вакантної посади керівника ЗЕРЗ. 27 квітня його звільнили з посади виконувача обов’язків голови правління. Причина звільнення, як повідомляє прес-служба «Укрзалізниці», – численні фінансово-господарські зловживання.

«Підприємство завершило 2015 рік зі збитком 18,3 мільйона гривень. Попри збитковий фінансовий результат, завод на 18,8 мільйонів гривень перевищив витрати, затверджені фінансовим планом. Завод самовільно залучив 29,9 мільйона гривень кредитних коштів, за користування якими сплачено 425 тисяч гривень відсотків», – повідомили у прес-службі.

Зі схожим формулюванням наприкінці квітня «Укрзалізниця» також звільнила з посади очільників Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу, Гніванського заводу спецзалізобетону та Коростенськоого заводу залізобетонних шпал.

Олег Винник стверджує: отримав підприємство в управління зі 100 мільйонами гривень кредитної заборгованості, а завод сплачував відсотки за кредити, отримані за його попередників.

«Я і моя команда прийняли підприємство з кредиторською заборгованістю в 100 мільйонів гривень. Була заборгованість по зарплаті 9 мільйонів. За енергоносії – 5 мільйонів і майже за 2 місяці роботи нашої команди ми забезпечили завод замовленнями. Завод працював по п'ятиденці, а взимку навіть по семиденному графіку», – розповідає звільнений очільник заводу.

Серед претензій «Укрзалізниці» до керівництва заводу також завищення вартості ремонтів електровозів, внаслідок виставлення рахунків за роботи, які не були фактично виконані, безпідставне списання матеріалів на ремонти, порушень визначених на підприємстві процедур при здійсненні закупівель товарів, робіт та послуг. Натомість страйкарі вимагають переглянути оплату їх роботи у бік збільшення – каже голова первинної профспілки ЗЕРЗ Володимир Батюнін.

«Ми виставляємо ціну одну, а нас заставляють її знижувати. Аргумент такий – у вас висока ціна і все. Ось, якщо вони нам доведуть, що у нас дійсно висока ціна, то ми знімемо», – пояснює профспілковий діяч.

Погоджувальна комісія

28 квітня підприємство відвідало керівництво «Укрзалізниці». Між ним та страйкарями досягнуто домовленості про створення комісії для розгляду спільних претензій, ділиться голова первинної профспілки ЗЕРЗ.

«Ми зупиняємо акцію протесту, але створюємо комісію, робочу комісію, яка буде працювати по тих питаннях, що виникли при зустрічі з керівництвом «Укрзалізниці». Зокрема, йшла мова про оплату нашої виконаної роботи, підвищення зарплати, перестати тероризувати керівництво нашого заводу усілякими надуманими наказами», – каже Володимир Батюнін.

Сьогодні робітники мають повернутися після травневих свят до роботи. Кажуть: якщо комісія не запрацює та їх вимоги не почують, страйкуватимуть знову.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG