Доступність посилання

ТОП новини

На заваді ротації ЦВК і довиборам може стати футбол 


©Shutterstock
©Shutterstock

Розгляд питання про зміну складу ЦВК збігся в часі із довиборами в семи округах

Призначені на 17 липня довибори до Верховної Ради по семи округах можуть бути зірвані. Про це заявив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. За його словами, проблеми можуть виникнути як через недостатнє фінансування, так і через запланований розгляд питання про зміну складу ЦВК. Депутати та експерти також визнають, що певна загроза існує і вважають, що вирішення цього питання стане тестом на дієздатність чинної Верховної Ради і, зокрема, парламентської більшості.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виділених коштів вистачає на проведення довиборів лише в чотирьох мажоритарних округах, тоді як переобрати народних депутатів мають в семи.

«Дванадцять з половиною мільйонів гривень не вистачає. Лишається один пленарний тиждень. Далі перерва в пленарному режимі до липня місяця. А з першого липня починають працювати дільничні комісії. Це означає, що коштів у нас не буде просто», – сказав заступник голови ВЦК Андрій Магера в інтерв’ю «5 каналу».

Крім того, до Верховної Ради надійшло подання президента про призначення нових членів ЦВК. Глава держави пропонує Верховній Раді звільнити 12 з 15 членів Центрвиборчкому, а також призначити 11 нових.

«Уявіть ситуацію, коли членів ЦВК звільнять, а нових не призначать. А зараз виборчий процес. Зараз ЦВК практично кожного дня реєструє кандидатів. І що далі? Приїхали!», – зазначив Андрій Магера.

Опозиція підтримає не всіх – Попов

Коментуючи ситуацію, народний депутат з фракції Радикальної партії Ігор Попов вважає, що брак фінансування виборам не загрожує – це питання буде вирішене без проблем. Проте зі зміною складу Центрвиборчкому, справді, можуть виникнути проблеми, причому не лише через політичні причини.

В четвер у Ліоні матч: збірна України й збірна Північної Ірландії. І досить багато депутатів з більшості полетять зранку на цей матч і не голосуватимуть
Ігор Попов

«Дійсно, ризик є. Адже у четвер спочатку голосуватимуть за звільнення членів ЦВК, а потім треба нових призначати. Питання в тому: чи буде кворум? Чи буде доукомплектовано до трьох, які залишаються ще бодай семеро. Кворум ЦВК – десять осіб. Але в четвер, 16 червня, може статися так, що голосів у більшості буде мало. Бо в четвер у Ліоні матч: збірна України й збірна Північної Ірландії. І досить багато депутатів з більшості полетять зранку на цей матч і не голосуватимуть. Ми, як опозиція, можливо, будемо голосувати лише за окремі кандидатури щодо яких немає заперечень», – розповів депутат-радикал в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ігор Попов не виключає, що влада може бути зацікавлена в тому, щоби зірвати довибори. Натомість політичний експерт Євген Магда припускає, що радше через опозицію можуть виникнути проблеми із ротацією ЦВК.

Голова Федерації футболу України є народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка», то він би на ці речі міг би вплинути. Але депутати й самі мали би розуміти, що кидати все і мчати на футбол – це не зовсім правильно
Євген Магда

«Зрив виборів – це буде такий дошкульний удар по владних позиціях. Голова Федерації футболу України є народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка», то він би на ці речі міг би вплинути. Але депутати й самі мали би розуміти, що кидати все і мчати на футбол – це не зовсім правильно», – зазначає експерт.

Між тим, станом на 10 червня ЦВК зареєструвала 113 кандидатів у депутати по семи мажоритарних округах. Реєстрація кандидатів завершується 16 червня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG