Доступність посилання

ТОП новини

Льовочкін вирішив зачистити політичне поле навколо Президента – Березовець


Тарас Березовець
Тарас Березовець

Київ – Кадрові зміни в президентській канцелярії політтехнолог Тарас Березовець називає «зачисткою політичного поля навколо Президента». Політтехнолог вважає, що таким чином глава президентської канцелярії Сергій Льовочкін продовжує політику одного зі своїх попередників Віктора Медведчука: він прагне збільшити свій вплив та взяти під контроль інформаційний потік в Адміністрації Президента. Перепризначення чиновників АП на інші посади Березовець називає пониженням у статусі, він також прогнозує подальше розширення кадрового складу президентської Адміністрації.

– Пане Березовець, що, на Вашу думку, є головною причиною останніх кадрових рішень Президента Януковича?

– Я переконаний, що причина кадрових рішень лежить в іншій площині, ніж говорять мої попередники (українські політики різних політичних партій – Ред.) Головна причина полягає в тому, що голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін вирішив зачистити політичне поле навколо Президента, ще більше сконцентрувавшись на контролі за інформаційними потоками. В оточенні Януковича залишаться саме ті люди, які не були нав’язані Льовочкіну одразу після обрання Януковича Президентом, а прийшли дещо пізніше. Це Рафальський, Скубашевський. І третя особа, яка обійме посаду першого заступника, – Ірина Акімова.

– Чи вплинуть ці перестановки на політику президентської Адміністрації?

– Безперечно. Інструмент Адміністрації стає все визначенішим, все потужнішим. Ми повертаємось до моделі, яку вибудовував Віктор Медведчук за часів Президента Кучми. Зрештою, Льовочкін був на чолі цієї системи, працюючи на посаді першого помічника Президента.

– Тобто, за Вашими словами, Сергій Льовочкін має настільки великий вплив, що Президент, по суті, лише підписує укази?

– Цей вплив, безперечно, є великим. І він буде зростати в найближчій перспективі. Діяльність Адміністрації, її ефективність жодним чином не погіршиться через скорочення заступників. Більше того, я прогнозую, що може через деякий час, провівши таку адміністративну реформу, Адміністрація знову повернеться до розширення штату, і у Льовочкіна зможуть з’явитися нові заступники.

– Серед звільнених осіб – відомі прізвища, зокрема Ганна Герман, Андрій Портнов, Олена Лукаш. Наскільки рівноцінні посади отримали звільнені чиновники?

– Мантри про те, що вони не втратять впливу, не втратять категорії, розраховані на сторонніх людей. Тому що це є пониження їх, такий собі down shifting. Вони не матимуть тепер головного – постійного доступу до Президента, який вони мали як заступники глави Адміністрації, щоденно зустрічаючись із Президентом на нарадах.


Довідка:

На офіційному сайті Президента України з’явилася низка кадрових указів про звільнення та призначення. Так посад заступників голови Адміністрації Президента були позбавлені Ганна Герман, Олена Лукаш, Андрій Гончарук, Юрій Ладний, Андрій Портнов, Марина Ставнійчук, Олег Рафальський та Станіслав Скубашевський.

Іншими указами Президент Янукович призначив Ганну Герман керівником Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань адміністрації. Андрій Гончарук очолив Головне управління з питань міжнародних відносин, а Андрій Портнов – Головне управління з питань судоустрою адміністрації президента.

Олену Лукаш Президент перепризначив представником глави держави у Конституційному Суді, а звільнена Марина Ставнійчук (яку заступником глави Адміністрації призначили лише минулого тижня) стала керівником Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АП.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG