Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагатиме компенсацій за наслідки аварії на Чорнобилі?


Київ – Україна може вимагати від Росії компенсацій за наслідки Чорнобильської катастрофи. Такої думки деякі експерти-учасники дискусії «Політичні наслідки Чорнобильської катастрофи». За словами політолога Костянтина Матвієнка, для цього потрібно визначитися з правовим статусом, який Україна мала у 1986 році. Окрім того, деякі експерти впевнені: нині так звана «чорнобильська тема» часто використовується не на користь України.

Оглядач Радіо Свобода Віталій Портников вважає, що Чорнобильська катастрофа була першою реальною перевіркою нового радянського керівництва на інформаційну відкритість. «І цієї перевірки керівництво Радянського Союзу не витримало», – зазначив він.

«Ці два тижні після вибуху, поки в Кремлі вирішували, що робити з тим, що сталося, були руйнівними для радянського керівництва і для його авторитету. Так, згодом були зроблені висновки щодо гласності, але вони також виявилися згубними для Радянського Союзу. Був висновок щодо гласності, але не було висновків щодо економічних реформ», – додав Віталій Портников.

Чорнобилька катастрофа стала предметом маніпуляцій

Керівник Центру системного аналізу і прогнозування Ростислав Іщенко вважає, що Чорнобильська катастрофа стала одним із перших сигналів, який засвідчив помилки у діях команди Горбачова, а вже після 1986 року почалася справжня ланцюгова реакція.

Окрім того, на думку Іщенка, «чорнобильська тема» не раз опинялася в центрі політичних маніпуляцій.

«Чорнобиль не раз використовувався зовнішніми силами для того, щоб можна було отримати певні переваги на українському ринку. В цілому, тему Чорнобильської катастрофи в усьому світі активно використовували противники атомної енергетики для того, щоб довести два моменти. По-перше, заперечити доцільність атомної енергетики в принципі. По-друге, довести недоцільність роботи саме з пострадянською атомною енергетикою», – наголосив він.

Україна може претендувати на компенсації – Матвієнко


Глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко каже, що події у Чорнобилі мали неабиякий вплив на розвиток руху «зелених» у країнах Західної Європи.

«По суті, Чорнобильська катастрофа «сприяла» створенню цієї нової політичної течії у західних демократіях», – додав політолог.

Костянтин Матвієнко також переконаний, що Україна нині може претендувати на компенсації за наслідки Чорнобильської катастрофи, але для цього треба спершу визначити, який правовий статус мала Україна на момент Чорнобильської аварії.

«Якщо Україна була окупованою територією або колонією, і такі техногенно небезпечні об’єкти розміщувалися на її території без врахування позиції населення, то ми можемо ставити питання про компенсацію наслідків Чорнобильської катастрофи від правонаступника Радянського Союзу. Якщо ми визначаємося, що Україна була державою, в такому випадку, про компенсації мова не йде», – зазначив він.

Українців більше турбують високі ціни і безробіття

У впливові подій 1986 року на розвиток «зелених» політичних рухів у Європі не сумнівається і керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Однак, на думку експерта, в Україні такі політичні настрої популярності не набули.

«Екологічна проблематика не стала актуальною для більшості населення країни. Значно більше значення для українців мають соціальні та економічні проблеми. Коли людей запитують «що вас хвилює в першу чергу?», за даними минулорічного дослідження Інституту соціології, 80% відповідає, що ріст цін і проблема безробіття. Це, зрештою, і пояснює те, чому екологічна тематика не проявилася в політичному житті країни», – наголосив Володимир Фесенко.

Чорнобильську трагедію, від часу якої минуло 25 років, згадуватимуть 26 квітня. Офіційні заходи з цієї нагоди розпочалися у Києві минулого тижня самітом з питань ядерної безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG