Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія подає план щодо нелегальних мігрантів


Після катастрофи під Лампедузою нову групу мігрантів-нелегалів рятують із розбитого судна на грецькому острові Родос, 20 квітня 2015 року
Після катастрофи під Лампедузою нову групу мігрантів-нелегалів рятують із розбитого судна на грецькому острові Родос, 20 квітня 2015 року

Європейська комісія оприлюднила план із 10 пунктів, що має на меті зменшити наплив нелегальних мігрантів, які намагаються дістатися до країн Європейського союзу через Середземне море.

План, який схвалили міністри закордонних справ країн-членів на терміновій зустрічі у Люксембурзі, передбачає, серед іншого, посилення контролю і реєстрації мігрантів, які прибувають до країн ЄС, у першу чергу в південних країнах, як-то Італія і Греція.

Також план передбачає посилення рятувальних операцій, щоб допомагати мігрантам, судна яких перекидаються й тонуть під час часто небезпечної подорожі.

Цей план мають розглянути лідери країн Євросоюзу на саміті, що планується на четвер, 23 квітня.

Термінову зустріч скликали і саміт призначили після того, як у ніч із суботи на неділю, з 18 на 19 квітня, в Середземному морі, біля італійського острова Лампедуза, традиційної для нелегалів точки потрапляння на територію країн ЄС, перекинулося чергове судно з мігрантами і, як припускають, загинути могли понад 600 людей.

Якщо це число підтвердиться, це стане найгіршою такою катастрофою в Середземному морі.

Наплив мігрантів до Європи з країн Північної Африки і Близького та Середнього Сходу останнім часом зростає: до попередніх причин втечі, таких, як економічні, додаються дедалі активніші дії ісламістів та інших повстанців у низці країн регіону. Значна частина втікачів намагається дістатися до Європи Середземним морем у переповнених суднах, які часто прямують до південних частин Італії чи Греції.

XS
SM
MD
LG