Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську розпочався фестиваль «Час театру»


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Протягом тижня в Івано-Франківську проходитиме перший фестиваль сценічних мистецтв «The theatre time» («Час театру»), який розпочався в неділю виставою господарів – Івано-Франківського обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка «Енеїда».

Цей форум замінив відомий на Прикарпатті театральний фестиваль «Прем’єри сезону». За словами директора нового фестивалю, керівника івано-франківського театру Ростислава Держипільського, таке переформатування на сценічні мистецтва «розширює можливості участі у фестивалі – це можуть бути не тільки класичні театральні постановки, це можуть бути і проекти з пластики, хореографії, вуличного театру».

Вистави на перший фестиваль вибирала експертна рада, це гучні театральні проекти останнього часу «з українським контекстом»: «Сталкери» (театр «Золоті ворота» та Київський академічний молодий театр), «Квітка-невіста» (Львівський театральний, художньо-дослідницький центр «Слово і голос»), «Лісова пісня» (Львівський театр імені Леся Курбаса), «Мина Мазайло» (Тернопільський обласний український драматичний театр імені Тараса Шевченка), «Сватання на Гончарівці» (Чернівецький обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської), «Divka» (Львівський драматичний театр імені Лесі Українки), «Божевільна» і «Катерина» (Національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької).

Окрім дев’яти вистав, щодня будуть лекції дослідників театру і театральних критиків, майстер-класи, творчі зустрічі.

В понеділок учасники фестивалю поїдуть в Старий Скалат Тернопільської області до меморіального музею-садиби Леся Курбаса. Там з лекцією виступить відомий мистецтвознавець і дослідник творчості Курбаса Наталія Єрмакова.

Івано-франківці, відомі своїми культовими постановками «Солодка Даруся», «Нація» за творами Марії Матіос, хочуть зробити «Час театру» міжнародним фестивалем європейського зразка.

Вітаючи новий мистецький проект, акторка Молодого театру з Києва, уродженка Івано-Франківська Ірма Вітовська назвала рідне місто авангардним, де «не бояться експериментувати».

Триватиме «Час театру» до 24 травня. Завершиться перформансом і виставою «Сталкери» з Ірмою Вітовською.

XS
SM
MD
LG