Доступність посилання

ТОП новини

Україна компенсує втрату російського ринку за рахунок Азії, Африки та Америки – Новак


Голова Комітету економістів України Андрій Новак
Голова Комітету економістів України Андрій Новак

Компенсувати втрату російського ринку для українських виробників можуть ринки азійських, африканських та латиноамериканських країн, заявив в ефірі Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Структури українського експорту на ринок Росії і на європейський ринок дуже різні, тобто туди ми постачали різні товари, тому європейський ринок не є компенсатором тимчасової втрати російського ринку. Компенсацію ми можемо знайти на ринках Азії, арабських, африканських, латиноамериканських країн. Вони схожі за ступенем вимог до продукції для російського ринку», – сказав Новак.

«Це вимушений крок до розвитку», – додав експерт.

Із 1 січня 2016 року Росія зупинила щодо України дію договору про зону вільної торгівлі в межах СНД, що означає, що на імпортовану українську продукцію Росія застосовуватиме ввізні мита. Цей крок Кремля став реакцією на набрання чинності умовами зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом.

Також із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. Водночас російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

XS
SM
MD
LG