Доступність посилання

ТОП новини

Під час авіаудару США в Іраку убито головного вербувальника в лави «Ісламської держави» – уряд Австралії


Нейл Пракаш на одному з пропагандистських відео ісламістів
Нейл Пракаш на одному з пропагандистських відео ісламістів

Головний вербувальник для поповнення лав екстремістського угруповання «Ісламська держава» був убитий в ході авіаудару США в Іраку. Як заявили в уряді Австралії 5 травня, таким чином суттєво порушена здатність угрупування залучати нових бійців.

Американська сторона поінформувала австралійську, що Нейл Пракаш, підозрюваний в кількох нападах в Австралії, і який закликав до одиночних атак проти США, був убитий під час авіаудару в Мосулі 29 квітня.

Уродженець Мельбурна з’являвся на відео й текстових матеріалах ісламістів з пропагандою тероризму і закликом до австралійських чоловіків, жінок та дітей поповнювати лави угруповання.

Австралія минулоріч застосувала фінансові санкції проти Пракаша, заборонивши будь-кому підтримувати його грішми, інакше порушників чекало б покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років.

Пракаш, який, як вважають, переїхав до Сирії в 2014 році, також перебуває в списку санкцій ООН.

Військові США також стверджують, що ще одна австралійка, пов’язана з угрупованням «Ісламська держава», Шаді Джабар Халіл Мохаммад була убита 22 квітня під час авіаудару США у Сирії. Жінка разом зі своїм суданським чоловіком Абу Саад аль-Судані закликали до атак проти Заходу і були активними вербувальниками іноземців до угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG