Доступність посилання

ТОП новини

Від персоналу Бюро розслідувань залежатиме майбутнє протидії тортурам в Україні – Amnesty International


Тортури в Україні не розслідуються належним чином, заявила виконавча директорка Amnesty international в Україні Оксана Покальчук під час круглого столу у Києві. Сподівання на виправлення ситуації вона покладає на новостворене Державне бюро розслідувань, яке буде переймати функції Генпрокуратури щодо розслідувань таких злочинів.

«Закликаю всіх звертати максимальну увагу на процес відбору персоналу (у ДБР – ред.), тому що від того, хто буде головою Державного бюро розслідувань, хто буде його заступниками, кого і як будуть приймати туди на роботу, фактично залежить наше з вами майбутнє і майбутнє наших дітей», – зазначила правозахисниця.

26 червня у світі відзначають Міжнародний день на підтримку жертв катувань. За даними Міністерства юстиції, які наводять представники «Центру інформації про права людини», тільки у минулому році Україна програла 14 справ у Європейському суді з прав людини через катування, виплативши позивачам понад 150 тисяч євро компенсації з державного бюджету.

Згідно із законом, який Верховна Рада ухвалила в листопаді минулого року, Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, який здійснює розслідування злочинів, пов’язаних із діяльністю злочинних організацій, вчинених правоохоронцями, а також особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Кримінальним кодексом передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Бюро почало діяти з 1 березня, але в перший день роботи лише зібралася комісія з відбору претендентів на посаду директора Держбюро розслідувань.

XS
SM
MD
LG