Доступність посилання

ТОП новини

Як вплине на Україну введення квот на іноземну Робочу силу у Росії? Частина перша, crime story


Як вплине на Україну введення квот на іноземну Робочу силу у Росії? Частина перша, crime story

Київ, 12 жовтня 2002 - Від 1-го січня наступного року Росія має намір обмежити в’їзд до країни іноземним громадянам, які приїздять на заробітки. Квоти становитимуть 500 – 700 тисяч осіб на рік. Нині, за даними Федеральної міграційної служби Росії, на російській території працює понад шість мільйонів “нелегалів”, більшість яких – громадяни України, Китаю, інших держав Середнього й Далекого Сходу. Отже, іноземні “заробітчани”, крім поповнення тіньового ринку праці, “вимивають” із Росії значні кошти: так, Центробанк Російської Федерації називає цифру у три мільярди доларів США, які вивезли робітники – імігранти за межі держави. Наша київська кореспондентка Богдана КОСТЮК спробувала з’ясувати, як живеться українським заробітчанам у Росії, і яким чином уплине введення Росією квот на іноземну робочу силу:

Українські заробітчани, як стверджують фахівці Міжнародної організації з міграції та російської Федеральної міграційної служби, “захоплюють” у Росії сфери торгівлі та будівництва. При цьому під “торгівлею” треба розуміти не лише роботу у торгових точках на ринках російських міст, а і торгівлю людьми. Точніше, проституцію: як стверджують експерти Міжнародної організації з міграції, українські дівчата користуються великою популярністю у сусідній державі, і корупція українських та російських чиновників і правоохоронців, соціальна скрута в Україні сприяють “процвітанню” злочинного бізнесу.

Щодо українських будівельників, тут ситуація дещо інша: міністерство праці України заносить до бази даних фірми, які мають ліцензії на працевлаштування українських громадян за кордоном. До Росії найчастіше ці фірми відправляють будівельників, операторів телекомунікаційних систем, програмістів. Але – самі фахівці Мінпраці зазначають, що через їхні реєстраційні списки проходить не більше 5 відсотків українців, які виїздять до Росії на заробітки. Отже, із дво- чи тримільйонної армії українських “заробітчан”, які працюють у Росії, зареєстровано кілька тисяч. Абсолютна більшість українських громадян працює у Росії нелегально, і навряд чи встановлення російською стороною квот значно зменшить їхню кількість. Нелегалів традиційно видворяють і видворятимуть за межі Росії, а вони, користуючись “прозорістю” українсько-російського державного кордону і корупцією місцевої влади і правоохоронців, повертаються й повертатимуться назад. Під квоти, переконані працівники Мінпраці, потраплять ті “заробітчани”, які працюють на російському ринку через організації та фірми, які мають право відправляти на заробітки за кордон українських громадян.

Не варто забувати, що сучасна історія переконливо свідчить: якщо держава не здатна забезпечити громадян працею і, відповідно, нормальною оплатою цієї праці – громадяни тікають деінде у пошуках заробітку. Голова Державного комітету України у справах міграції Геннадій Москаль днями зробив висновок, що тільки “залізна завіса” на державному кордоні, жорстка візова політика сусідніх країн укупі із соціально-економічною стабілізацією всередині України здатна загальмувати “відплив робочої сили”.

Експерт міжнародного інституту порівняльного аналізу Сергій КИСЕЛЬОВ вважає, що економічний ефект уведення квот буде незначним – і для України, і для Росії: росіяни потребують дешевої робочої сили. А для українців зарплата у 200 – 300 доларів США на місяць виглядає цілком пристойною у порівнянні з двомастами або трьомастами, але гривнями вдома... Якщо вони є...

Тим не менше, голова Федеральної міграційної служби Росії Андрій Черненко переконаний, що квоти на іноземну робочу силу – це тільки початок серйозною боротьби з нелегальною міграцією – трудовою й кримінальною. Україні. Вочевидь, також варто подбати про захист соціальних і трудових прав своїх громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG