Доступність посилання

ТОП новини

США продовжують звинувачувати Кучму в незаконних оборудках із Іраком


США продовжують звинувачувати Кучму в незаконних оборудках із Іраком

Прага, 24 вересня 2002 — Сполучені Штати Америки не відмовляються від своїх звинувачень на адресу президента України Леоніда Кучми в незаконних оборудках із Іраком і після того, як українська влада їх у вівторок рішуче заперечила. Українській темі було присвячено поважне місце на вівторковому брифінґу в Державному департаменті.

США провели аналіз запису Миколи Мельниченка, в якому чути, як президент України Леонід Кучма схвалює підпільний продаж радарних систем «Кольчуга» до Іраку. «Ми вважаємо, що цей запис справжній», – заявив у вівторок речник Держдепартаменту Ричард Баучер.

«Ці записи, їхнє підтвердження змусили нас переглянути нашу політику щодо України, а особливо стосовно її президента Леоніда Кучми», – наголосив Баучер.

За його словами, доки цей перегляд триває, США тимчасово зупинили надання частини своєї допомоги для уряду України на суму близько 54 мільйонів доларів.

Але нинішнє припинення допомоги не стосується більшої її частини, яка йде на фінансування приватного сектора, малого бизнесу, неурядових організацій, місцевого й реґіонального самоврядування чи програм ядерної безпеки, повідомив речник Держдепартаменту США.

«Ми як ніколи твердо дотримуємось зараз свого зобов’язання допомагати Україні здійснювати необхідні політичні й економічні реформи, зобов’язання допомогти їй зблизитися з рештою Європи», – наголосив Ричард Баучер.

Але до перегляду політики щодо України, який зараз відбувається, призвели не тільки рішучість США відохотити Україну чи будь-яку іншу державу від передач озброєнь, які порушують санкції ООН стосовно Іраку, а головне — серйозні занепокоєння тим, що ці «протиправні передачі озброєнь до Іраку схвалив сам президент Кучма».

Безпосередніх доказів здійснення продажу США тим часом не мають: «Ми не певні, що … ці системи вже є в Іраці — але з іншого боку є дані, які свідчать, що вони там можуть бути», і, заявив Баучер, «ми їх розглядаємо далі».

Та чи таки дісталися «Кольчуги» до Іраку, врешті, не так важливо — «Коли будь-який державний керівник схвалює продаж до Іраку передової радарної системи на порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, то це є дуже серйозна справа, і до неї ми й поставимося дуже серйозно незалежно від того, про кого йдеться».

Як пояснив Баучер, українська влада все чудово знає: «Між нашим послом і владою в Києві були прямі контакти, і ми повідомили їх цілком відверто, до яких висновків ми дійшли і що ми робимо з нашими програмами».

Шкоди зазнали фактично взаємини США не з Україною, а з її президентом Леонідом Кучмою: «Ми переоцінюємо ситуацію в розумінні наших узаємин із ним, і дійдемо належного рішення і повідомимо вас, коли настане час», – заявив речник Держдепартаменту Ричард Баучер.

А тим часом, додамо, інший американський урядовець, ім’я якого не названо, заявив для агентства Ройтерз: у США вважають, що українські системи «Кольчуга» в Іраці таки є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG