Доступність посилання

ТОП новини

Україна “випала” з десятки країн-провідних експортерів зброї


Україна “випала” з десятки країн-провідних експортерів зброї

Київ, 16 серпня 2001 - Україна вже не є провідним експортером озброєнь на світовому ринку. Такий висновок зробили аналітики Стокгольмського інституту досліджень проблем миру. Вони проаналізували обсяги збройових контрактів за підсумками 2000 року, і стверджують, що Україна вже не входить до першої десятки, а нині посідає лише 16 місце у ієрархії провідних країн-експортерів. Ці дані суперечать оптимістичним заявам українських офіційних посадових осіб.

Впродовж трьох останніх років Україна трималася в першій десятці провідних країни як за рахунок коштів, які надходили з Пакистану за трирічний контракт на постачання туди 320 танків. Так і за рахунок коштів, що надходили від продажу техніки з арсеналів Міноборони. Тож за підсумками 2000 року представник Комітету при Президентові України з питань політики експортного контролю та військово-технічного співробітництва з іноземними країнами Сергій Тетерук оголосив таке. Стрічка

В своєю чергу, як стверджують аналітики Стокгольмського інституту досліджень проблем миру, за минулий рік Україна майже в 7 разів зменшила обсяги продажу озброєнь. За даними СИПРИ за результатам 2000 г. Україна за зброю отримала лише 67 млн. дол.В той час як у 1999 році Київ заробив на зброї 446 млн. дол. Україну з її 16 місцем випередили такі держави як Білорусь, Ізраїль, Голландія, Швеція, Грузія, Словакію, Канада, Чехія і рвіть Індонезію. Чому така різниця між заявами офіційного Києва і висновками аналітиків СИПРИ, запитав я директора Центра досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака. Це неурядова організація, яка займається дослідження проблем з експортом озброєнь в України. Валентин Бадрак говорить, що СИРИ робить висновки на аналізі саме відкритих джерел інформації. В Україні ця сфера є вкрай закритою, що і породжує проблеми ля аналітиків.

Так важає директор Центра досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрак з огляду на висновки Стокгольмського інституту досліджень проблем миру, де стверджують, що Україна втратила провідні позиції у експорті озброєнь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG