Доступність посилання

ТОП новини

Спікер кримського парламенту хоче державного статусу російської мови, його заступник – категорично проти


Спікер кримського парламенту хоче державного статусу російської мови, його заступник – категорично проти

Симферополь, 22 жовтня 2002 - Ми вже повідомляли, що минулої п’ятниці кримський парламент ухвалив звернення до Верховної Ради України з вимогою надати російській мові статус другої державної. А в понеділок голова Верховної Ради Криму Борис Дейч теж публічно висловився на підтримку державного статусу російської мови. Водночас, його заступник віце-спікер Ільмі Умеров – категорично проти цього.

Жодна посадова особа в Криму так і не відреагувала на повідомлення засобів масової інформації і на заяву 17-ти громадських і політичних організацій автономії про причетність керівників президентської адміністрації, зокрема, її голови Віктора Медведчука до ухвалення кримським парламентом звернення до Верховної Ради України з вимогою про державний статус російської мови в Україні. Не було публічних спростувань цього і з боку голови Верховної Ради Криму Бориса Дейча. Водночас, на прес-конференції у Симферополі він знову висловився за те, щоб в Україні було дві державні мови:

“Треба бути реалістами і правильно розуміти, що в Криму все-таки більшість населення - російськомовного. Я й сьогодні кажу – потрібна друга державна мова – російська. А з іншого боку – чим більше людина знає мов, тим вона інтелектуально розвинутіша, грамотніша і культурніша. У Криму - досі мало українських шкіл, не вистачає викладачів – це теж реалії. І над цим треба працювати. Але я за те, щоб в Україні були дві мови – російська та українська – законодавчо затверджені, узаконені. І нічого в цьому страшного я не бачу”, - заявив пан Дейч.

Водночас заступник Бориса Дейча віце-спікер Ільмі Умеров виступає категорично проти державного статусу російської мови в Україні. У його заяві, переданій до кримського корпункту Радіо “Свобода”, мовиться, що незалежність далася українському народові надто великою ціною і спроби применшити її значимість шляхом запровадження другої державної мови - призведуть до конфліктів і дестабілізації у країні. Продовжую цитувати пана Умерова: “Відновлюючи історичну справедливість, український народ має повне і безперечне право на надання своїй національній мові статусу єдиної державної в Україні”, кінець цитати. Віце-спікер відзначив, що черговий виток активності довкола надання російській мові державного статусу – не що інше, як “політичні спекуляції окремих політиків” перед президентськими виборами.

Водночас Ільмі Умеров заявив, що в Криму справжнього захисту потребує саме українська мова. Тут він зі спікером Борисом Дейчем – однодумці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG