Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з постійним представником України при Раді Європи Сюзанною Станік


Інтерв’ю з постійним представником України при Раді Європи Сюзанною Станік

Страсбург, 26 червня 2002 - Пані Ганне Северінсен внесла пропозицію до українських парламентарів розділити функції прокуратури, які вже застаріли й існують в Україні зі сталінських часів. Як Ви це прокоментуєте?

Сюзанна Станік

Конституція України 1996 року передбачає кардинальну, якісну зміну в діяльності прокуратури. Така функція, як загальний нагляд, на сьогоднішній день відповідно до української Конституції не має права на життя. Після вчорашнього виступу пані Северінсен відбулась зустріч із делегацією України, на якій і пані Северінсен і пані Вольвенд говорили, що під час найближчого візиту в Україну у жовтні місяці вони будуть порушувати це питання. На сьогодні в парламенті України, у Верховній Раді є декілька нових проектів Закону про прокуратуру. Вони базуються на висновках Венеціанської комісії, яка дуже чітко визначила параметри й повноваження прокуратури в Україні. На сьогоднішній день система органів прокуратури в першу чергу повинна працювати на захист прав громадянина. І я думаю, що найближчим часом новий парламент України внесе в цьому аспекті конституційні зміни, які будуть базуватися саме на Конституції України.

Славко Волинський

Якщо будуть внесені зміни до законів України, чи будуть справа Гонгадзе та створення міжнародної комісії прискорені?

Сюзанна Станік

На сьогодні правова система держав Європейської Спільноти не знає такої практики, як міжнародні незалежні слідчі комісії. І якщо Україна як правова держава входить у Європейську Спільноту, особливо в застосуванні законодавства, їй не можна пропонувати форми, які не є традиційними в Європі. Є багато інших можливостей надати допомогу Україні, а Україна в особі президента Леоніда Даниловича Кучми, в особі колишнього генерального прокурора пана Потебенька заявила, що вона хоче й просить такої міжнародної допомоги. Такою формою може бути зустріч експертів різних держав із працівниками відповідних органів, зокрема, прокуратури, інший правоохоронних органів України про форми надання Україні правової допомоги. Це може бути надання допомоги в частині проведення експертизи, чи надання допомоги в застосуванні інших форм досліджень по справі Гонгадзе. Найголовніше сьогодні - не нав’язувати Україні, як незалежній суверенній державі непритаманні до інших держав Європи форми правового співробітництва. І я впевнена, що тоді справа Гонгадзе буде мати перспективу вирішення. Або потрібно об’єктивно сказати, що ми не можемо на сьогоднішній день знайти злочинців, які це здійснили. Але треба бути відвертими, говорячи про розслідування справи Гонгадзе.

Славко Волинський

Скажіть, будь ласка, що Ви думаєте про таку посаду, чи такий феномен як спеціальний прокурор, що зазначено в Конституції України?

Сюзанна Станік

Така посада як спеціальний прокурор – вона притаманна. На сьогоднішній день по новому Закону про судоустрій, який набрав чинності в нашій державі, з 1 червня створено систему спеціалізованих судів. Вона, безумовно, передбачає і систему спеціальних прокурорів. А що таке спеціальний прокурор – це прокурор, який спеціалізується по певній категорії справ. Безумовно, що деякі посадовці, якщо ми візьмемо як приклад Закон про державну службу України, першого рангу, першої категорії оперують відомостями, які мають безпосередньо велике значення для безпеки України. Безумовно, що цю категорію осіб, досліджувати матеріали по їхніх справах повинні спеціальні або спеціалізовані прокурори. Але вся ця система має бути введена виключно через законодавство України. Має бути ухвалений Верховною Радою певний закон, який запропонований чи, то депутатами, чи Кабінетом міністрів чи іншими державними інституціями України, і тоді ця система може бути введена. Особливо мені б хотілося поінформувати, що прийняття законів як в Україні, так і в іншій державі європейської спільноти вимагає часу. І ухвалити закон чи про спеціального прокурора, чи про прокуратуру, чи про відповідну слідчу комісію – це вимагає часу. Тому від того, наскільки якісний у правовому аспекті цей закон, буде залежати потім, як його можна використати. А от використання цього закону якраз працює на кожного громадянина України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG