Доступність посилання

ТОП новини

Троє громадян Білорусі просять Україну надати їм політичний притулок


Троє громадян Білорусі просять Україну надати їм політичний притулок

Київ, 7 серпня 2002 - За інформацією Управління з питань громадянства Адміністрації Президента України, станом на 7 серпня жодних заяв від громадян Білорусі з проханням надати їм політичного притулку не надходило. Як повідомлялося раніше, троє громадян Білорусі – Володимир Буханов, Святослав Шаповалов і Сергій Корнєв розповсюдили в українських засобах масової інформації повідомлення, в якому вони скаржаться на переслідування з боку білоруської влади і просять українську сторону надати їм статус біженців.

Троє вчителів-істориків із Гомеля – Володимир Буханов, Святослав Шаповалов і Сергій Корнєв вважають себе жертвами режиму Олександра Лукашенка і стверджують, що протягом кількох років вони зазнавали переслідування з боку білоруської влади за свою політичну діяльність. Володимир, Святослав і Сергій не належать до жодної політичної організації у Білорусії і називають себе опозиціонерами – одинаками.

“Ми видавали листівки власним коштом і розклеювали їх по місту, також друкували публіцистичні статті”, - каже Володимир Буханов. За словами білоруських громадян, кілька разів їх викликали на допити в прокуратуру, як свідків. Після численних погроз із боку владних структур вони змушені були залишити батьківщину.

На запитання радіо Свобода, чому вони вирішили шукати політичного притулку саме в Україні, пан Володимир Буханов відповів так:

“Для нас Україна на цей момент виявилась близькою, до того ж український народ завжди був братнім народом для білорусів”.

За словами білоруських опозиціонерів, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні вже видало їм тимчасові посвідчення шукачів притулку і збирається звернутися з відповідним клопотанням до українського уряду. За словами білоруських громадян, в Адміністрації Президента , куди вони звернулися із заявою про надання політичного притулку, їм пригрозили ймовірною депортацією. Говорить Володимир Буханов:

“Ми були у приймальні Адміністрації Президента, де чиновник, на прізвище Толкачевський сказав, що український уряд може нас депортувати назад у Білорусію. Для нас це прозвучало, як погроза”.

Між тим, як стверджує заступник керівника управління з питань громадянства Адміністрації Президента Сергій Бритченко, жодних заяв від білоруських громадян не надходило. Говорить Сергій Бритченко:

“Будь-який матеріалів від громадян Білорусі з проханням надати їм політичний притулок до управління з питань громадянства АП не надходило. Особи, які вважають, що вони переслідуються через свої політичні переконання, мають звертатися за отриманням статусу біженця до місцевих органів міграційної служби. У Києві - це Управління у справах національностей і міграції Київської міської державної адміністрації.”

Посольство Білорусії в Україні поки що утримується від офіційних коментарів із цього приводу. Як заявив в інтерв'ю радіо Свобода третій секретар посольства Білорусі в Україні Володимир Степук: “За нашою інформацією, троє громадян Білорусі нелегально перетнули державний кордон Республіки Білорусь. Посольство Білорусії надіслало до МЗС України ноту з інформацією про місце перебування цих осіб. Також ми провели з ними зустріч, проте не знайшли взаєморозуміння. Ми очікуємо офіційної заяви від Міністерства закордонних справ Білорусі, яку збираємося незабаром розповсюдити. Там міститиметься офіційний коментар” – наголосив третій секретар посольства Білорусі в Україні Володимир Степук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG