Доступність посилання

ТОП новини

Про містера Оршанського і любов до Іраку


Про містера Оршанського і любов до Іраку

Київ, 30 вересня 2002 – Посольство Іраку в Україні задовольнило ноту українського МЗС про позбавлення бізнесмена Юрія Оршанського статусу почесного консула Іраку в Харкові. Про це в понеділок повідомив глава прес-служби МЗС Сергій Бороденков. МЗС не наводить причин такого рішення. Разом із тим сам Юрій Оршанський у розмові з кореспондентом Радіо Свобода не погодився з тим, що це кадрове рішення має якесь відношення до звинувачень України у поставках зброї до Іраку.

Задля позбавлення Юрія Оршанського статусу почесного консула Іраку в Харкові Міністерство закордонних справ України зверталось до керівництва Іраку. Таке звернення було зроблене минулого тижня, і влада в Багдаді задовольнила його протягом 48 годин, згідно з положенням Віденської Конвенції. МЗС не навело причин такого звернення. Разом із тим у суботу газета “Дзеркало тижня”, зокрема, стверджувала, що таке звернення українського МЗС "видно, треба розглядати як прагнення МЗС на державному рiвнi відмежуватися від діяльності Ю. Оршанського", яка, можливо, матиме негативні наслідки. На думку газети, Юрій Оршанський "неодноразово мав конфлікти з відповідними органами в зв'язку з невiдбувним потягом до експорту продукції подвійного призначення. Саме за його діяльність на іракському напрямі українська влада зараз найбільше турбується".

Сам Оршанський на такі закиди в розмові з кореспондентом Радіо Свобода зреагував досить категорично: “А те, що хтось там маячню несе десь якось, то я це коментувати не буду, хай вони свою маячню коментують…”

Позбавлення статусу почесного консула Iраку в Харкові сам Оршанський пояснив так: “Коли створювалося консульство в Харкові, воно створювалося для того, аби ініціювати, допомагати відкрити посольство Іраку в Києві. Тепер це зроблено. Працює консульський апарат. І тому консульство в Харкові себе вичерпало. А як хтось це коментує – це мене не цікавить. Бо зараз багато коментаторів блукає світом”.

Юрій Оршанський відкинув будь-який який зв’язок між своєю діяльності в Іракові та збройовими оборудками з українським слідом. Разом із тим він заявив, що доклав значних зусиль до зміцнення зв’язків між Іраком та Україною.

Оршанський співпрацює з Іраком з 1992 року – якраз відтоді, коли були оголошені санкції проти цієї країни. Тоді і донині він залишається президентом Східноукраїнської промислово-фінансової групи "Монтелект”, до складу якої входять близько 40 підприємств Харківської області. Ці підприємства розробляють низку цивільних проектів в Іраку – насамперед завдяки добрим і міцним узаєминам Оршанського з найвищою політичною владою Багдаду, включно з Саддамом Хуссейном. Разом із тим в американській пресі минулого року з’являлися публікації, у яких Оршанського звинувачували в бажанні передати до Іраку документацію, пов’язану з розгортанням виробництва зброї в цій країні. Оршанський відкидав такі звинувачення.

Почесне консульство Іраку в Харкові було відкрите в Харкові в грудні 2000 року. За підсумками минулого року товарообіг між двома країнами зріс до 300 мільйонів доларів із 17 мільйонів у 1999 році. Також показово, що Ірак цього року в рамках програми “нафта в обмін на харчі” удвічі збільшив квоту на закупівлю іракської нафти представниками України – з 20 до 40 мільйонів барелів.

Проте така активізація співпраці з Іраком навряд чи виглядає прогресом в очах Вашинґтона – особливо тепер, коли Вашинґтон переконаний, що Леонід Кучма дав дозвіл на продаж зброї – станцій “Кольчуга” – до Іраку на порушення санкцій ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG