Доступність посилання

ТОП новини

Американський кандидат у президенти порівняв Леоніда Кучму із Саддамом Хусейном.


Сергій Куделя Американський кандидат у президенти порівняв Леоніда Кучму із Саддамом Хусейном.

Вашингтон, 2 лютого 2004 - Один із кандидатів у президенти США від демократичної партії Говард Дін порівняв президента України Кучму із колишнім президентом Іраку Саддамом Гусейном. Таке порвіняння він зробив під час недільного інтерв”ю загальнонаціональній телекомпанії NBC. Кучму та Гусейна він назвав жахливими людьми, що належать до списку тих світових лідерів, за яких США могли би взятися. Водночас він зазначив, що не виступає прихильником таких дій.

Ім’я Леоніда Кучми спало на думку американському кандидату у президенти під час розмови щодо рішення президента Буша розпочати війну в Іраку. Говард Дін був першим із президентських кандидатів від Демократичної партії, хто засудив війну в Іраку ще навесні минулого року. У недільному телевізійному інтерв”ю компанії NBC він знову нагадав про відсутність доказів зв”яку між Гусейном і терористичною організацією “Аль-Каїда” та про невдалі спроби американців знайти в Іраку зброю масового знищення. Він зазначив, що геноцид проти шиїтів та курдів Гусейн здійснював ще у роки президенства Буша- старшого, і тому це не можна вважати достатньої підставою для повалення Гусейна саме зараз. У відповідь на зауваження журналіста, що іракський лідер і в останні десять років продовжував вбивати людей та піддавати їх тортурам, Дін сказав: “Саддам Гусейн є жахливою особою, жахливою людиною. Так само як і Роберт Мугабе, президент Зімбабве, так само як і Кучма, який керує Україною, як і Лукашенко, який очолює Білорусь”.

У відповідь на запитання ведучого програми про можливість долучити і кубинського лідера Фіделя Кастро до цього списку, Дін погодився, сказавши, що і Кастро не є “найкращою особою”, оскільки неодноразово порушував права людини. Загалом, як зазначив Дін, список осіб, за яких можна було б узятися американській владі, є довгим. Чому ж тоді саме Саддам, риторично запитав кандидат у президенти США. Однак ведучий програми вже перейшов до іншої теми.

Упродовж минулого року Говард Дін, колишній губернатор штату Вермонт, вважався фаворитом у боротьбі за те, щоб стати єдиним кандидатом у президенти від демократичної партії. За результатами опитувань громадської думки, він впевнено випереджав усіх інших демократів - претендентів на президентську посаду. Однак, в останній місяць, Дін почав поступатися у популярності сенатору Джону Керрі, який уже виграв попередні вибори у двох штатах. Найкращий результат Діна - це поки що друге місце.

Після трансляції програми на офіційному сайті Говарда Діна було відкрите обговрення його інтерв’ю. З близько 200 коментарів відвідувачів лише один згадав висловлювання Діна про українського президента. Поганою англійською мовою відвідувач порадив Діну дізнатися більше про Україну перед тим, як робити такі заяви. Офіційної реакції української влади на висловлавання Діна поки що немає. В українському посольстві у США, до якого ми звернулися за коментарем, про порівняння Кучми із Гусейном не чули і обіцяли цю інформацію перевірити. Усі подальші дзвінки до прес-секретаря посольства залишилися без відповіді.

Гострі висловлювання американських кандидатів у президенти щодо чинних урядовців інших країн траплялися і раніше. Під час президентської кампанії 2000 року тоді ще кандидат у президенти від республіканської партії Джордж Буш звинуватив Віктора Чорномирдіна у привласненні мільйонів доларів, які США надали Росії як фінансову компенсацію. У відповідь Чорномирдін погрожував Бушу звернутися до суду для захисту своєї честі та гідності. Однак після обрання Буша президентом США Чорномирдін відмовився розпочинати судовий позов.

Під час теперішньої президентської кампанії про Україну згадали вперше, однак відразу ж у контексті Іраку, Зімбабве, Куби та Білорусі. До виборів у США ще дев’ять місяців, тому в українського керівництва залишається час на відповідь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG