Доступність посилання

ТОП новини

Путін може покарати Шойгу за невиконання військових цілей Кремля – ISW


Президент Росії Володимир Путін (п) і губернатор Тульської області Олексій Дюмін, архівне фото, 2016 рік
Президент Росії Володимир Путін (п) і губернатор Тульської області Олексій Дюмін, архівне фото, 2016 рік

Президент Росії Володимир Путін 2 травня зустрівся з Олексієм Дюміним, губернатором Тульської області РФ, повʼязаним із угрупованням «ПВК Вагнер», звертають увагу аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). На їхню думку, перед запланованою на 7 травня інавгурацією Путіна на новий термін це може свідчити про його прагнення зменшити владу міністра оборони Росії Сергія Шойгу, врівноважити його з конкурентами та покарати за нездатність досягти військових цілей Кремля.

Експерти не пишуть прямо, чи готується відставка Шойгу і призначення на посаду Дюміна, але нагадують, що Дюмін у 2022 і 2023 роках неодноразово ставав на бік очільника угруповання «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина в його конфліктах із керівництвом Міністерства оборони РФ, «нібито намагаючись сприяти звільненням у російському Міноборони і, можливо, сподіваючись замінити самого російського міністра оборони Сергія Шойгу».

51-річний Дюмін у 2015–2016 роках упродовж короткого часу був заступником міністра оборони Росії.

Путін, ймовірно, навмисно оприлюднив свою зустріч з Дюміним після гучного арешту заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова 24 квітня, відзначають аналітики ISW.

Вони також звертають увагу, що Шойгу мав особливо близькі стосунки з Івановим, і що арешт Іванова разом із раптовим поверненням на передній план Дюміна може свідчити про те, що Кремль незадоволений роботою Шойгу. Одне з російських джерел, однак, оцінило, що відставка Шойгу у 2024 році малоймовірна, вказано у звіті ISW.

Заступник міністра оборони Росії Тимур Іванов був заарештований судом у Москві вранці 24 квітня. Він перебуває у СІЗО «Лефортово» у кримінальній справі про отримання хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, чиновник «вступив у злочинну змову з третіми особами». Загалом у справі троє підозрюваних: Тимур Іванов, його друг Сергій Бородін і співвласник «Олімпсітібуду» Олександр Фомін. Його звинувачують у дачі хабаря.

Іванов звинувачення відкидає.

Офіційно кримінальна справа проти Іванова пов’язана з проведенням підрядних і субпідрядних робіт для потреб Міноборони Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG