Доступність посилання

ТОП новини

Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року
Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Українська влада повідомляє про вибухи в Бердянську та Маріуполі

У окупованих Бердянську та Маріуполі пролунали вибухи, заявляють представники української влади увечері 2 травня.

«Близько 20:20 мешканці Бердянська чули вибух, після чого вогонь розгорівся локаційно в мікрорайоні Колонія», – повідомила голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна в своєму телеграмі.

Вона додала, що МВА чекає на уточнену інформацію.

Маріупольська міська рада також заявляє, що в окупованому місті «гучно»:

«Місцеві повідомляють про декілька вибухів».

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко додав, що в місті чули три вибухи. За його даними, окупаційна влада пояснює дим «займанням очерету».

Редакція Радіо Свобода не може незалежно перевірити інформацію про вибухи в окупованих територіях.

Місто Бердянськ та Бердянський район російські війська окупували наприкінці лютого 2022 року. Маріуполь був повністю захоплений в травні 2022-го. Українські посадовці регулярно повідомляють про вибухи в окупованих містах.

Командувач армії Фінляндії: Росія навряд нападатиме на НАТО в найближчі роки, але може продовжити гібридні атаки

Новий головнокомандувач збройними силами Фінляндії заявив, що Росія навряд чи перевірить пункт про взаємну оборону НАТО, нападаючи на державу-члена НАТО в найближчі роки, але цілком може продовжити те, що, за його словами, було гібридними атаками, такими як глушіння та втручання у вибори.

«Звичайно, перевірка статті 5 завжди можлива, але якщо ми вживемо правильних дій і збережемо єдність, я вважаю напад малоймовірним», – сказав генерал Янне Яаккола Reuters.

Він сказав, що зараз Москва надто зайнята підготовкою до свого нового літнього наступу в Україні, щоб розглядати напад на НАТО.

Командувач армії Фінляндії припускає, що Росія, ймовірно, продовжить те, що він назвав гібридними атаками на європейські країни – глушіння GPS, операцій впливу та націлювання на своїх сусідів, включаючи Фінляндію з мігрантами.

Наприкінці минулого року президент Росії Володимир Путін відкинув ідею нападу на НАТО як нісенітницю, але Кремль також попередив, що конфлікт між Росією та НАТО буде неминучим, якщо європейські члени НАТО надішлють війська воювати в Україні.

Білий дім: КНДР отримала від Росії значні обсяги нафти

Росія постачає нафтопродукти Північній Кореї в обсягах, які, зважаючи на все, перевищують ліміт, встановлений санкціями ООН проти Пхеньяну, заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

За його словами, постачання з Росії вже призвели до того, що імпорт КНДР перевищив встановлений Радою безпеки ООН ліміт у 500 тисяч барелів на рік.

Кірбі каже, що у березні Росія поставила КНДР понад 165 тисяч барелів нафтопродуктів.

Представник Білого дому додав, що США продовжать запроваджувати санкції «проти всіх, хто сприяє постачанню зброї та нафтопродуктів між Росією та КНДР».

Наприкінці березня в Раді безпеки ООН Росія заблокувала продовження мандату експертів, які стежать за дотриманням санкцій, накладених на КНДР за її ядерну програму. Мандат групи експертів минув 30 квітня.

Низка членів Ради безпеки, серед яких США та Великобританія, зазначили, що російське вето пов’язане зі спробами обійти санкції Радбезу та закупівлями у КНДР зброї, яка потім використовується у війні проти України. Москва та Пхеньян подібні звинувачення відкидають.

Міноборони Росії знову заявляє про атаку безпілотників на Крим

Міністерство оборони Росії заявило про чергову атаку на Крим 2 травня. Як стверджує відомство, над територією півострова нібито збили два безпілотника.

До цього в Криму перекривали рух Керченським мостом. Місцеві телеграм-канали писали про ракетну небезпеку.

Українська сторона цю інформацію не коментувала.

Раніше проект «Схеми» (Радіо Свобода) опублікував супутникові знімки наслідків ударів по військовому летовищу в Джанкої, що відбулися 30 квітня. Судячи з них, на удар зазнала одна з установок С-300/С-400, інші були передислоковані з цієї території.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Сили РФ з «Градів» обстріляли село на Донеччині, серед загиблих є дитина – влада

Через обстріл села Мемрик на Донеччині загинули двоє людей, ще двоє поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

За його словами, серед загиблих — 12-річна дитина.

«Сьогодні ввечері росіяни обстріляли Мемрик із «Градів» – за попередньою інформацією, пошкоджено 7 приватних будинків», – написав він у телеграмі.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини станом на березень верифікувала дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

«Я дала заспокійливе дитині, щоб він ліг спати» – мати про обстріл в Одесі

Втретє за тиждень під ракетними атаками – Одеса. Напередодні ввечері військові РФ вдарили по місту балістикою.

Зруйнували депо та відділення Нової Пошти, численні складські приміщення місцевих компаній, одну з кращих в місті спортивних шкіл. 14 людей постраждали, лише дивом ніхто не загинув. Деталі атаки в матеріалі Радіо Свобода.

Синєгубов: через російський обстріл села в Куп’янському районі загинув цивільний

Російські війська увечері 2 травня обстріляли село Новоосинове, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Внаслідок ворожого обстрілу села Новоосинове Куп‘янського району, який стався о 19:00, на території приватного домоволодіння загинув 66-річний чоловік», – повідомив він у своєму телеграмі.

Раніше 2 травня внаслідок удару по Дергачах на Харківщині постраждали 8 дітей та чоловік старшого віку.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

Останнім часом російські війська посилили свої атаки Харкова і Харківщини. Як заявив міський голова Ігор Терехов, російські війська найчастіше обстрілюють Харків з С-300 з Бєлгородської області Росії – ці снаряди за 40 секунд долітають до міста, проте все частіше застосовують і «Шахеди».

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Оперативність важлива» – Зеленський про оголошені партнерами пакети допомоги Україні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить проблем зі «змістом» пакетів допомоги від партнерів, однак «важлива оперативність».

«За підсумками розмови на Ставці я доручив прем’єр-міністру, міністру оборони, міністру закордонних справ, Головкому, кожному на їхньому рівні, працювати з партнерами, щоб прискорити постачання зброї – реалізацію пакетів і домовленостей. Оперативність важлива. Зміст пакетів є, я на сьогодні не бачу проблем із цим», – сказав він своєму відеозверненні.

Зеленський ще раз подякував Конгресу США за рішення щодо військової допомоги Україні, але наголосив, що «швидкість постачання та реалізація рішень – це те, із чим також не має бути жодних проблем».

Днями Білий дім оголосив, що Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги, про який раніше Сполучені Штати оголосили в рамках відновленої програми військової підтримки.

Однак український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба визнав, що союзники України відстають від графіка, незважаючи на свої зусилля. За його словами, існує розрив у часі між оголошенням пакету і моментом, коли артилерист ЗСУ матиме більше снарядів.

За словами президента України Володимира Зеленського, за пів року, поки Україна чекала на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою, втім, маючи необхідне озброєння, Збройні сили України зможуть не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед.

У США поки не бачать готовності Китаю працювати для досягнення миру в Україні – Білий дім

США наразі не бачать з боку Китаю готовності пристати на «формулу миру», запропоновану Україною, і працювати для встановлення справедливого миру, заявив радник Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Спілкуючись із пресою 2 травня Кірбі заявив, що США вітали б участь Китаю в саміті миру, який має пройти в Швейцарії у червні, повідомляє «Голос Америки».

«Ми вітаємо участь Китаю чи будь-якої іншої країни, яка хотіла б долучитися, щоб допомогти покласти кінець цій війні, яка враховує і поважає план із 10 пунктів президента Зеленського щодо справедливого миру. І якщо Китай є країною, яка бажає допомогти працювати над справедливим миром і готова повністю поважати цілі й завдання президента Зеленського та його прерогативи, тоді, мій Боже, ми підтримаємо це», – заявив Кірбі.

Водночас він зауважив, що «неправильно сказав би, якби говорив, що ми дійсно бачили, як Китай рухається в цьому напрямку – ми такого не бачили».

Наразі достеменно невідомо, чи братиме Китай участь у саміті.

Конференція, яку українська влада називає глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі поблизу міста Люцерн із метою сприяти досягненню миру у війні Росії проти України. Росії серед запрошених немає.

У Росії заявляли, що переговори про мир в Україні не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Армія РФ прорвалася в Очеретине. ЗСУ втримають Часів Яр?

  • Армія РФ знову обстріляла Одесу, повідомляє місцева влада. І додає, що російські ракети влучили у сортувальне депо, відділення «Нової пошти», складські приміщення місцевих компаній та спортивну школу. Це вже третій поспіль обстріл міста. Чому Росія взялася за Одесу?
  • Російські війська продовжують наступ на Часів Яр на Донеччині. Агенція Associated Press показала кадри, як виглядає місто і що від нього залишилося. Чи зможуть ЗСУ втримати Часів Яр? Тим часом російські війська прорвалися в Очеретине і закріпилися там. Які населені пункти під загрозою подальшого наступу?
  • Саміт миру пройде у Швейцарії в середині червня: Росію на нього не запрошували. За словами керівника МЗС України, у цьому немає сенсу. Саміт пройде на розкішному курорті Бюргеншток. Що очікують від саміту миру?
  • У Грузії тривають акції протесту через законопроєкт про «іноагентів». Напередодні грузинський парламент ухвалив його у другому читанні – попереду ще третє. Силовики вже намагалися розігнати протестувальників. А влада Грузії запевняє, що законопроєкт таки буде ухвалений. У Держдепартаменті США попереджають про загрозу європерспективи Грузії. А в Європарламенті вже закликають позбавити Грузію статусу кандидата на вступ до ЄС. Що далі?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

ОВА: через російський обстріл Херсонщини поранена людина

Через російський обстріл Золотої Балки на Херсонщині поранений місцевий житель, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«У момент удару потерпілий перебував на подвір’ї. 46-річного чоловіка з вибуховою травмою та уламковим пораненням шиї шпиталізували до лікарні. Нині медики надають йому необхідну допомогу», – йдеться у повідомленні.

Російські війська щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини станом на березень верифікувала дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Генштаб: на фронті за добу було 106 зіткнень, найбільше – на Авдіївському і Бахмутському напрямках

Протягом доби на фронті зафіксовано 106 бойових зіткнень, українські військові відбивали атаки російських сил на сімох напрямках, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні 2 травня.

Найбільше атак російських сил було на Авдіївському напрямку – 31, на Бахмутському – 19, кажуть у Генштабі. На Куп’янському напрямку українські військові відбили дев’ять атак загарбників, на Лиманському – 12, на Новопавлівському – 13, три – на Херсонському і одну – на Оріхівському.

«Загалом ворог завдав два ракетних і 58 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах», – йдеться в повідомленні.

2 травня спікер оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Хортиця» підполковник Назар Волошин заявив агентству «Інтерфакс-Україна», що Росія закріпилася у селищі Очеретине на північний захід від Авдіївки.

«Частина, в якій перебуває противник, перебуває під нашим вогневим контролем. Вживаються заходи, щоб його вибити звідти. Також там тривають важкі бої, проте ситуація під контролем підрозділів ЗСУ», – зазначив він.

Проєкт DeepState, повідомляючи про свіже оновлення карти бойових дій, вказав, що агресор просунувся в Архангельському і біля Новоолександрівки – це села на північ від Очеретиного. Саме це селище, судячи з карти, окуповане вже на 80%.

У Кривому Розі повідомляли про звуки вибухів. Влада каже про роботу ППО на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині працювала протиповітряна оборона, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«В області працювала ППО. Оборонці неба збили безпілотник над Криворізьким районом», – написав він у телеграмі.

У соцмережах повідомляли про звуки вибухів в Кривому Розі.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Опубліковані супутникові знімки наслідків ударів по військовому аеродрому в Джанкої

Проєкт «Схеми» (Радіо Свобода) опублікував супутникові знімки наслідків ударів по військовому аеродрому в Джанкої в окупованому Криму, що сталися 30 квітня.

Супутник Planet Labs зафіксував пошкодження військової техніки на аеродромі – найімовірніше, це була російська система протиповітряної оборони С-300/С-400, що складалася з пускових установок і РЛС. Про те, що ця система там була, свідчить знімок за 27 квітня, який є у розпорядженні «Схем».

Судячи з супутникових фото, удару зазнала одна з установок С-300/С-400, інші були передислоковані з цієї території.

У «Схемах» зазначають, що цей аеродром у Джанкої, за словами авіаексперта Анатолія Храпчинського – одна з найбільших баз для російських гелікоптерів, його також використовують як військовий транспортний вузол, який служить для переміщення як техніки і боєприпасів, так і особового складу.

30 квітня підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов заявив, що півострів був атакований ракетами ATACMS, а в Сімферопольському районі «після збиття ракет» нібито розсипалися суббоєприпаси, що не здетонували.

Збройні сили України офіційно не коментували удари по військовому летовищу в Джанкої.

Удар РФ по Дергачах: було два влучання, більшість постраждалих дітей були на занятті у спортклубі

У Дергачах, які зазнали російської атаки, було два влучання: одне – біля спортивного клубу, інше – в землю, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Загалом внаслідок російського удару постраждали 8 дітей та чоловік старшого віку. Серед постраждалих двоє 11-річних, двоє 12-річних дітей та дві дитини 13 та 15 років. Стан середньої тяжкості. Також у одного хлопчика гостра реакція на стрес, а у ще одного зафіксували легкі травми – без потреби в госпіталізації», – повідомив Синєгубов.

Водночас голова ОВА додав, що наразі підстав для евакуації міста Дергачі немає.

В Офісі генпрокурора уточнюють, що один з ударів був по території спорткомплексу, інший – по приватному житловому сектору. Попередньо – російські війська завдали ударів по місту УМПБ Д30-СН (уніфікований міжвидовий боєприпас, калібр 30 см).

За даними ОГП, у спортивному клубі отримали травми семеро дітей, які в цей час перебували на заняттях. Серед них шість хлопчиків та одна дівчинка. Постраждалі віком від 9 до 15 років. Крім того, гостру реакцію на стрес отримав 8-річний хлопчик, який під час російської атаки робив вдома уроки. Також зазнав поранень 76-річний чоловік.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Чому відбудову на Херсонщині поставили на паузу?

Чому на Херсонщині припинили відновлювати зруйновані будинки? Скільки об’єктів побудували в межах програми «Пліч-о-пліч» і коли її знову профінансують? Хто, крім держави, долучається до відновлення у Херсонській області? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Війна в Україні навряд чи закінчиться найближчим часом – розвідка США

Російський очільник Володимир Путін бачить, що внутрішні й міжнародні події розвиваються на його користь, і, ймовірно, буде наполягати на агресивній тактиці в Україні, й війна навряд чи закінчиться найближчим часом, заявила директорка Національної розвідки США Авріл Гейнс під час слухань у Конгресі 2 травня.

«Дедалі більш агресивна тактика Путіна проти України, зокрема удари по українській енергетичній інфраструктурі, спрямована на те, щоб переконати Україну, що продовження боротьби лише збільшить шкоду для неї і не запропонує вірогідного шляху до перемоги», – сказала Гейнс.

«Ця агресивна тактика, ймовірно, триватиме, і війна навряд чи закінчиться найближчим часом», – додала вона.

Днями Білий дім оголосив, що Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги, про який раніше Сполучені Штати оголосили в рамках відновленої програми військової підтримки.

Однак український міністр закордонних спхправ Дмитро Кулеба визнав, що союзники України відстають від графіка, незважаючи на свої зусилля. За його словами, існує розрив у часі між оголошенням пакету і моментом, коли артилерист ЗСУ матиме більше снарядів.

За словами президента України Володимира Зеленського, за пів року, поки Україна чекала на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою, втім, маючи необхідне озброєння, Збройні сили України зможуть не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед.

Росія стирає міста і позиції ЗСУ КАБами та ФАБами. Пояснюємо, що це і як боротися

«Двоповерховий будинок можна сховати потім в цій ямі», – так військовий ЗСУ Олексій описує наслідки вибуху модернізованого ФАБа. Йдеться про авіабомби, які Росія «навчила» літати за наказом, а не просто падати: плануючі авіабомби (їх часто називають КАБами – від російського «корректируемые авиабомбы, також ви можете почути вислів «ФАБ з УМПК» – «універсальним модулем планування та корекції»). Агресор перетворив розробку радянських часів на головну загрозу для фронту і прифронтових територій. За оцінками військових і аналітиків, масове використання таких авіабомб стало однією з ключових причин захоплення військами РФ Авдіївки. Як повідомив президент України Володимир Зеленський, загалом за квітень агресор випустив по території України понад 3200 КАБів. І Росія продовжує удосконалювати ці боєприпаси. Що являють собою модернізовані ФАБи та КАБи, якими вони бувають, чому такі небезпечні і чи є рішення – про це йдеться у великому матеріалі Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) «На молекули розщепить, і все»: чому Україна наразі не може протистояти російським КАБам? Тут розповідаємо найголовніше з нього – коротко.

ОВА: у Дергачах на Харківщині зросло число постраждалих через російський удар дітей

Кількість постраждалих дітей через російську атаку Дергачів на Харківщині збільшилась до восьми, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Кількість постраждалих дітей збільшилась до 8: у одного з хлопчиків гостра реакція на стрес, у іншого – легкі ушкодження», – написав він у телеграмі.

Раніше повідомлялось, що російські війська КАБами завдали удару по цивільній інфраструктурі у Дергачах Харківського району – постраждали шестеро дітей та 75-річний чоловік, якому допомогу надали на місці.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Центр матері і дитини в Варшаві допоміг ста тисячам українців (відео)

Безкоштовна ночівля і відпочинок. У столиці Польщі на автовокзалі Варшава-Західна понад два роки діє Центр матері і дитини. Тут українські біженці можуть перевести подих в очікуванні наступного рейсу, їдучи далі на захід або повертаючись в Україну. Не усі мають зайві гроші на готель, а якщо між рейсами лише кілька годин, то у центрі можна випити кави, чаю і відпочити у безпеці та спокої. Хоч потік українських втікачів від війни суттєво зменшився, потреба в такому центрі є, кажуть відвідувачі. З проєктом Радіо Свобода «Ти як?» вони поділилися своїми історіями про нелегку мігрантську долю, складну адаптацію за кордоном і тугу за домом і рідними.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG