СРСР сталінських років оживає в кольорових кадрах завдяки нещодавно виявленому фото- і кіноархіву.

Автори: Майк Екел, Войтек Ґруєц і Еймос Чаппл

Аташе з виглядом на Кремль

Майор Мартін Мангоф провів у Радянському Союзі понад два роки на початку 1950-х років. Він працював помічником військового аташе в американському посольстві, яке розташовувалося неподалік Красної площі в Москві.

Мангоф не марнував можливостей, пов’язаних з такою роботою. Будучи обдарованим фотографом, він відзняв сотні сцен із повсякденного радянського життя – як у Москві, так і в інших регіонах СРСР.

Після звинувачень у шпигунстві майор Мангоф виїхав із країни, але захопив із собою котушки 16-міліметрової кіноплівки, а також сотні кольорових слайдів і негативів, відзнятих за час роботи в СРСР. Серед цих матеріалів виявилася і зйомка похорону Сталіна – однієї з поворотних подій у радянській історії.

У США матеріали Мангофа виявилися нікому не потрібними. Вони припадали пилом у картонних коробках у приміщенні колишньої автомайстерні на північному заході країни, аж поки їх не виявив історик із Сіетла.

Архів Мангофа в чотирьох частинах: кольорові слайди і негативи, кінохроніка, знята на 16-міліметрову плівку, особисті записи і листування.