Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство двох українських військових у Німеччині. Що відомо


У МЗС України повідомили, що двоє загиблих українців були військовослужбовцями Збройних сил України та проходили реабілітацію в Німеччині
У МЗС України повідомили, що двоє загиблих українців були військовослужбовцями Збройних сил України та проходили реабілітацію в Німеччині

Росіянина підозрюють у вбивстві ножем двох громадян України у німецькому місті Мурнау ввечері 27 квітня. У МЗС України повідомили, що загиблі були військовослужбовцями, які проходили медичну реабілітацію у Німеччині. Жили українці в таборі для біженців. Міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Геррманн поки відкидає версію вбивства на тлі агресії Росії проти України. Проте Генеральна прокуратура Мюнхену не виключає політичного мотиву злочину. Підозрюваного затримали, триває слідство та з’ясовуються усі обставини події.

Проєкт Радіо Свобода «Ти Як?» проаналізував усю наявну інформацію з відкритих джерел і публікує відомі на цю мить обставини справи.

Люди несуть квіти і лампадки, вшановуючи пам'ять загиблих
Люди несуть квіти і лампадки, вшановуючи пам'ять загиблих

Що сталося

За інформацією поліції, ввечері 27 квітня у приміщенні торговельного центру в Мурнау знайшли двох чоловіків із ножовими пораненнями. Потерпілими виявилися громадяни України. 36-річний чоловік загинув на місці внаслідок отриманих тяжких поранень, а 23-річний українець, друга жертва, пізніше помер в лікарні. У ході оперативного розшуку затримали підозрюваного у вбивстві 57-річного чоловіка, який є громадянином Росії. Він спочатку втік з місця злочину, проте його знайшли за домашньою адресою.

Як повідомляє німецьке видання Bild, у тій же квартирі затримали підозрюваного у вбивстві – вона розташована неподалік від місця злочину. Кров жертв виявили на дверних ручках. Повідомляється, що злочинець завдав смертельних поранень, ударивши чоловіків ножем у шию та голову. Дві його жертви жили в центрі для біженців протягом шести та дванадцяти місяців. Утім, детальнішої інформації про це наразі немає.

Що відомо про жертв і підозрюваного

Департамент кримінальних розслідувань розпочав провадження за підозрою у подвійному вбивстві. Наразі підозрюваний 57-річний росіянин перебуває під вартою, він постав перед слідчим суддею в неділю, 28 квітня.

Поки що поліції невідомо, чи були між усіма трьома конфлікти, пов’язані з війною Росії проти України.

«За попередніми даними, між двома потерпілими та обвинуваченим існували попередні стосунки. У неділю, 28 квітня 2024 року, в Інституті судової медицини в Мюнхені було проведено розтин обох жертв для з'ясування причин смерті. Були виявлені ознаки того, що причиною смерті в обох випадках були важкі ножові поранення. Мотив злочину поки що не з'ясований, хоча не можна виключати політичну мотивацію, і розслідування ведеться в усіх напрямках», – йдеться в пресрелізі поліції.

У МЗС України повідомили (це підтвердили і в німецькій поліції), що двоє загиблих українців були військовослужбовцями Збройних сил України та проходили реабілітацію в Німеччині. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба доручив своїм дипломатам уважно стежити за цією справою і підтримувати контакт з німецькою владою, щоб підозрювані були покарані за всією суворістю закону.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

«Встановлено особу одного із військовослужбовців, які загинули у Німеччині у місті Мурнау. Ним є наш побратим – військовослужбовець 122-го аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної Слобожанської бригади ДШВ ЗС України», – кажуть в Десантно-штурмових військах.

Убитий військовий у 2023-му році був поранений в боях за Білогорівку, після чого проходив лікування та реабілітацію у Німеччині.

За даними німецького видання Bild, підозрюваний у вбивстві українців росіянин Юрій Ж. проживав у місті Мурнау в Баварії протягом останніх 10 років. А от поліція встановила «у ході першочергових слідчих дій, що головний підозрюваний проживав у Німеччині з початку 1990-х років».

Сусід підозрюваного в інтерв'ю для видання описав його як надзвичайно агресивного, зауваживши, що на нього було «краще не дивитися». За словами місцевих жителів, ймовірний злочинець вже кілька разів привертав до себе увагу та був відомий поліції.

Український воєнний журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що 57-річний підозрюваний росіянин є так званим Z-патріотом, який відкрито симпатизував російській агресії і носив нашивки з Z-символікою. Загиблі українські військові отримали серйозні поранення кінцівок на війні, тому були не в змозі повноцінно захищатися. Крім того, журналіст оприлюднив фотографії з місця злочину, на яких видно два зображення загиблих з написами їхніх імен і прізвищ – «Володимир Козін» і «В’ячеслав Безуглий». Ці ж імена вказані на світлинах видання Reuters.

На них зображені імовірні фото загиблих, поруч з якими лежать квіти і стоять свічки. А також написи німецькою: «Ні – тероризму! Ні – війні! Ні – смерті! Ні – вбивству!» і «Українці району глибоко сумують та засуджують злочин».

Реакція політиків

Міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Геррманн у коментарі Bayerischen Rundfunk повідомив, що поки немає переконливих ознак того, що вбивство сталося через агресію Росії проти України.

Є покази свідків, що цих трьох людей бачили разом раніше
Йоахім Геррманн

«Є покази свідків, що цих трьох людей бачили разом раніше. Є свідчення про те, що всі вони вживали багато алкоголю. Це все потрібно з’ясувати. На цей момент ми не маємо переконливих доказів того, що це було, так би мовити, відображенням конфлікту між Росією і Україною», – повідомив чиновник.

У німецькому окрузі Верхня Баварія, де розташоване місто Мурнау, політики налякані жорстоким вбивством українців.

«Якщо з'ясується, що основою сварки була агресивна війна Росії проти України, що порушує міжнародне право, це стане катастрофою для регіону, – заявив лідер парламентської групи «Вільні виборці» Флоріан Штрайбль.

Посол України у Німеччині Олексій Макеєв закликав українців не панікувати, бо вбивця понесе суворе покарання.

Вбивство українських військових на реабілітації в Німеччині – це більше, ніж злочин
Олексій Макеєв

«Вбивство українських військових на реабілітації в Німеччині – це більше, ніж злочин, – пише посол на своїй сторінці у Facebook. – Його розкриття – це справа честі. Дякую німецькій поліції, що поділяє це ставлення. Якщо підтвердиться національний мотив, це буде, окрім іншого, низька та жахлива підступність».

На запит про коментар Радіо Свобода, прессекретар поліцейського управління Південної Верхньої Баварії Даніель Кац, заявив, що в цій справі також розслідується можливий мотив злочину через національність. І повідомив, що більше деталей правоохоронці оприлюднять уже незабаром.

Водночас Генеральна прокуратура Мюнхену повідомила Der Spiegel, що Баварське центральне управління з боротьби з екстремізмом і тероризмом взяло під свій контроль справу двох загиблих українських військовослужбовців. Наразі не виключається політична мотивація злочину.

У цій справі також розслідується можливий мотив злочину через національність
У цій справі також розслідується можливий мотив злочину через національність

За останній рік це – не перша кримінальна історія у Німеччині, де постраждали українці. У лютому 2024 року внаслідок нападу в Обергаузені загинули 17-річний український баскетболіст юнацьких збірних Володимир Єрмаков та 18-річний Артем Козаченко. Хлопці приїхали до Німеччини, рятуючись від повномасштабної війни Росії проти України.

Минулого року у місті Айнбек було повідомлення про те, що чоловік напав на групу дітей, які розмовляли між собою українською мовою. Повідомлялося, що невідомий кинув 10-річного хлопчика у канаву – дитина отримала струс мозку, забій плеча та ноги. Спершу справу розслідували як замах на вбивство з політичним мотивом, але, на думку поліції, ця версія не підтвердилася. Тож її закрили.

Форум

XS
SM
MD
LG