Доступність посилання

ТОП новини

Примирення між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко вже неможливе (європейська преса)


Прага – Світові фінансові установи намагаються надавати першу допомогу низці східно-європейських держав, включно з Україною, які опинилися у скрутній ситуації внаслідок глобальної кризи. У газетах з’явилися заклики до Заходу підтримати країни Східної Європи у цей складний час. Чимало експертів вважають, що це лише перші ознаки масштабнішого погіршення фінансово-економічної ситуації в регіоні. Чимало видань звертають увагу і на політичну ситуацію в Україні та шанси різних політичних сил у майбутніх виборах.

Впливова «Файненшел Таймз» оприлюднила звернення глави Європейського банку реконструкції та розвитку Томаса Мірова, який закликає Захід допомогти «своїм слабшим сусідам» у Центральній і Східній Європі. У газеті йдеться також і про Україну, яка змушена була звернутися по допомогу до Міжнародного валютного фонду. «Файненшел Таймз» вказує, що в Росії, наприклад, недостатньо того, що держава надала для банків і компаній понад 180 мільярдів доларів. Йдеться також про подальше поглиблення кризи у цьому регіоні Європи.

Тим часом європейське число «Волл Стріт Джорнел» інформує про перебіг у Києві переговорів між делегацією МВФ і українською владою. Йдеться про те, що Фонд готовий надати Україні 14 мільярдів доларів кредиту для стабілізації фінансової системи країни. Газета повідомляє, що для реалізації цього рішення потрібно два-три тижні переговорів. Йдеться також про те, що, ймовірно, наступної середи МВФ надасть Києву перелік вимог щодо згаданого кредиту і лише після цього вирішуватимуть, як і коли цей кредит буде наданий Україні. «Волл Стріт Джорнел» вказує на суперечливі оцінки різними міжнародними агентствами фінансової системи України, одні вказують на негативний рівень її перспективи, інші, навпаки, на позитивний. Про політичну складову можливої кредитної угоди Києва з МВФ не повідомляють.

Впливова німецька «Зюддойче Цайтунґ» зупиняється більше на політичних інтригах у Києві і вважає, що між президентом Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко примирення вже неможливе. Газета також вважає, що Ющенко ізолював себе «зграєю підлабузників і темних конячок» і що «вони відгороджують Ющенка від народу». Тому оглядач «Зюддойче Цайтунґ» прогнозує поразку Ющенка на майбутніх виборах.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG