Доступність посилання

ТОП новини

Грузія просить МОК перенести Зимові олімпійські ігри з російського Сочі


Логотип Зимових Олімпійських Ігр 2014
Логотип Зимових Олімпійських Ігр 2014

Прага – Грузія звернулася до Міжнародного олімпійського комітету з проханням перенести Зимові Олімпійські Ігри 2014 року з російського Сочі, обґрунтовуючи свою позицію міркуваннями безпеки. Така ініціатива Тбілісі з’явилася через три місяці після збройного конфлікту з Росією. Виникає питання, на що реально опирається Грузія і чим мотивує таке прохання

Сочі Міжнародний олімпійський комітет вибрав за столицю Зимової олімпіади 2014 року минулого року на засіданні у Ванкувері, де наступного року якраз і пройдуть чергові Зимові олімпійські ігри. Але чиновники з Національного олімпійського комітету Грузії, яких підтримали чимало олімпійських чемпіонів із цієї країни, заявили у середу, що Ігри мають бути перенесені з Сочі , бо ситуація в регіоні дуже небезпечна і в 30 кілометрах від цього російського чорноморського міста неспокійна сепаратистська Абхазія.
У вересні два представники США в МОК уже ініціювали рішення цієї організації щодо покарання Росії за війну в Грузії саме позбавленням Москви права проводити Зимову олімпіаду 2014 року.
Чи є прецеденти перенесення чи скасування олімпіад в історії Ігор?
У перебігу двох світових війн Літні і Зимові ігри – 1916, 1940 і 1944 років не проводилися взагалі. Також мали місце, лише на початку історії Ігор, перенесення їх із міста в місто чи до іншої країни.
Такі випадки дослідник олімпіад Стенлі Ґрінберґ пояснює так: «Серед причин тоді були, наприклад, що різні організатори Ігор із фінансових чи політичних міркувань переносили Ігри до іншого міста або ж заявляли відкрито, що не в силах дати раду організації Ігор із фінансових міркувань».
Справді, мало місце перенесення Ігор 1904 року з американського Чікаґо до іншого американського міста Сент-Луїса з тієї причини, що в останньому проводився також і Всесвітній ярмарок. Тут керувалися фінансовою ситуацією. А в 1908 році Лондон перебрав на себе роль організатора Ігор від Риму, бо вибухнув вулкан на Везувії, який змусив Італію, з міркувань величезних затрат на ліквідацію збитків, відмовитися від олімпіади у вічному місті.
Були й інші, менш вдалі випадки: перенесення Зимових ігор в Солт-Лейк-Сіті з 2001 на 2002 рік, бо США вступили у війну з Афганістаном. Або ж політична історія часткового бойкоту Московської олімпіади 1980 року. Ці акції мали важкі фінансові й спортивні наслідки.
Чи підтримають ініціативу Грузії в МОК?
Зрозуміло, що втрата права на проведення олімпіади може вдарити по країні матеріально і принизити її престиж. Але той же історик Ґрінберґ висловлює думку, що у випадку із Сочі, мовляв, «лише Третя світова могла б підштовхнути МОК до такого рішення».
«У порівнянні з 1940 роком місцева суперечка між Грузією та Росією не тягне на таку серйозну реакцію у світі. Я б дуже здивувався, якби МОК ухвалив тут якесь рішення», – зазначив Стенлі Ґрінберґ.
НОК Грузії хоче загострити цю проблему в п’ятницю у Стамбулі на асамблеї європейських Олімпійських комітетів. Тим часом Оргкомітет Сочі заявляє, що приготування до 2014 року йдуть повним ходом. Але з’явилося вже одне місто – австрійський Зальцбурґ, який програв Сочі минулого року і нині заявляє, що готовий, у разі чого стати господарем Зимових ігор на заміну росіянам.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG