Доступність посилання

ТОП новини

Документи про УПА як засіб суспільного примирення


Київ – Оприлюднення документів про боротьбу Української повстанської армії з нацизмом має покласти край суспільному протистоянню довкола статусу вояків УПА, заявив сьогодні голова Галузевого державного архіву СБУ Володимир В'ятрович. За його словами, в усіх обласних центрах України діють інформаційно-довідкові зали, де кожен може ознайомитися з історичними документами про УПА. Зі свого боку, експерти вважають, що така інформаційна кампанія не повинна обмежуватися показом документів і має орієнтуватися передусім на молодь.

Українські й деякі зарубіжні політики свідомо нагнітають істерію довкола визнання вояків ОУН-УПА героями, та перешкоджають поширенню правдивої інформації про їхню діяльність, вважає голова Галузевого державного архіву СБУ Володимир В'ятрович. За його словами, непоінформованість суспільства щодо українського визвольного руху дає політикам змогу маніпулювати настроями людей в різних регіонах України. Йдеться передовсім про спроби ототожнити УПА, яка боролася з нацизмом, із поліцаями українського походження та підрозділами вермахту, сформованими з українців.

«Взагалі сплутування цих зовсім різних понять у незрозумілий для читача чи слухача клубок є одним з методів дезінформації», – зазначає голова архіву Служби безпеки України.

Радянські партизани переконували своє керівництво підтримати УПА в боротьбі з нацизмом – архівні дані

Найкращим засобом протидії подібній пропаганді Володимир В'ятрович вважає громадський доступ до історичних джерел про діяльність повстанців. Значну частину цих документів вже можуть побачити мешканці всієї України: в кожній області почали діяти інформаційно-довідкові зали, присвячені повстанському руху.

«Це й документи, які походять з самої УПА (звіти та накази), це й документи фашистів, і радянських партизан, які постійно інформували своє керівництво про те, що УПА бореться проти нацистів. А у 1943 році навіть просили дозволу на співпрацю з повстанцями для спільної боротьби з фашизмом», – розповів Володимир В'ятрович.

Він згадує про одну з останніх архівних знахідок – протокол вироку проти одного з командирів повстанців Порфирія Антонюка-Сусенка, який самовільно пішов на переговори з вермахтом. За що був засуджений керівництвом УПА до страти.

Правду про УПА має почути передусім молодь – експерт


Галузевий державний архів СБУ планує до кінця року видати велике зібрання документів про діяльність УПА під час Другої світової. Окремо там буде представлена інформація про дії так званих «радянських агентурно-бойових груп», які здійснювали злочини й провокації від імені УПА. Володимир В'ятрович вважає, що поширення реальної інформації про ті події створить передумови для надання українським повстанцям статусу героїв і сприятиме примиренню між усіма українцями, які воювали у різних арміях в роки Другої світової війни.

Проте голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, доктор політології Валерій Бебик радить внести до цієї інформаційної кампанії вікові та регіональні корективи.

«Люди старшого покоління, свідомість яких формувалася в іншій системі координат, навряд чи адекватно сприймуть навіть документи. Адже в Україні віра, а не раціональне зерно досі є домінантою сприйняття, – зазначає пан Бебек. – До того ж виставки та інформаційні зали відвідує мало людей. Тому треба доповнити їх великою кампанією у ЗМІ, в тому числі в інтернеті, через блоги та форуми».

На думку експерта, подібна інформаційна кампанія має орієнтуватися передовсім на молодь, бо саме вона є найменш упередженою в питаннях історії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG