Доступність посилання

ТОП новини

Фахівці ВООЗ: мешканці Львівщини хворіють грипом A/H1N1


Санітари швидкої допомоги доставляють хворого до одної з львівських лікарень, 4 листопада 2009 року.
Санітари швидкої допомоги доставляють хворого до одної з львівських лікарень, 4 листопада 2009 року.

Львів – Мешканці Львівщини, які перебувають у львівських шпиталях, мають усі ознаки грипу A/H1N1. Про це в п’ятницю заявив у Львові керівник групи спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, фахівець з питань інтенсивної терапії Саймон Мердель. Спеціалісти ВООЗ від четверга моніторять ситуацію у львівських шпиталях.

У Львів прибули фахівці ВООЗ з питань епідеміології, а також клініцисти. У четвер вони відвідали міські шпиталі, а в п’ятницю працювали в обласних.

Експерти спілкувались із медичним персоналом, хворими, переглядали історії хвороб, цікавились схемами лікування, оскільки нові й ефективні методи ВООЗ перейматиме для запровадження в інших країнах.

Грип A/H1N1 проходить легко

Спілкування з пресою фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я взагалі уникали. Вдалося з ними поговорити в обласній клінічній лікарні. Керівник групи, клініцист Саймон Мердель зазначив, що великий відсоток важкохворих на Львівщині є вислідом того, що люди надто пізно звернулись по допомогу до лікарів, займались самолікуванням, тому їхній стан погіршився. Попередньо, аналізуючи перебіг захворювання, фахівці ВООЗ констатували, що наявні переважно усі ознаки грипу A/H1N1.

«У нас немає причин сумніватися, що тут клініка грипу A/H1N1. Така ж, як і в усьому світі, проходить захворювання типово, як скрізь, – зазначає Мердель. – Звідки міг взятися в Україні термін «легенева чума»? Я не розумію. У більшості людей грип A/H1N1 проходить легко. Тому використовувати термін потрібно правильно і акуратно, бути обережним. Коли говоримо про новий тип грипу, то його перебіг у хворих м’який, коли про пневмонію – це інше. Від вірусу ускладнення пневмонії мінімальне».

Однак, якщо вірус так званого «свинячого грипу» проходить без ускладнень, чому тоді так багато мешканці області хворіють пневмонією, при тім важкою формою? Наразі відповіді на це запитання Радіо Свобода не отримало.

Власне фахівців ВООЗ найбільше цікавили важкохворі на пневмонію, хвороба у яких починалась однаково – із задишки, різкої слабості, зміни кольору шкіри. На сьогодні на Львівщині хворіють близько 140 тисяч осіб, але який відсоток із них із діагнозом звичного грипу, нового грипу A/H1N1 чи пневмонії невідомо. 45 людей протягом 10 днів померли. Під час розтину у багатьох померлих патологоанатоми виявили, що легені немов би «згорілі».

На Львівщині підтверджено 10 випадків «свинячого грипу»

За даними Львівської обласної санепідемслужби, в області, за станом на п’ятницю, були підтверджені 10 випадків так званого «свинячого грипу»: 8 – у людей, які померли, а двоє осіб лікуються у шпиталях. Один хворий з діагнозом нового типу грипу уже повернувся додому.

Спеціалісти ВООЗ аналізують ситуацію, яка склалась на Львівщині. У суботу на семінарі для медичних працівників вони дадуть свої рекомендації, такі ж, як і для медиків та населення в усьому світі. Вони попросили медичний персонал постійно носити захисні маски, мити руки, переходячи від одного хворого до іншого. Кожна людина, наголошували експерти, у час епідемії, має якнайчастіше мити руки, а в багатолюдних місцях використовувати захисні маски.

Щодо препарату «Таміфлю», то за словами фахівців, його потрібно давати лише хворим із серйозною інфекцією. Цього препарату у львівських шпиталях достатньо.

У п’ятницю польські епідеміологи завершили брати проби у хворих у шпиталях. Вони обіцяють за три дні поінформувати головних лікарів про результати досліджень, на який саме вірус хворіють мешканці області.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG