Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко на переговорах з Путіним виконала не всі директиви Ющенка – Соколовський


Прем'єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Ялта, 19 листопада 2009 р.
Прем'єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін. Ялта, 19 листопада 2009 р.

Прем’єр Юлія Тимошенко під час переговорів з главою уряду Росії Володимиром Путіним 19 листопада у Ялті виконала лише частину директив, даних їй Президентом Віктором Ющенком. Про це заявив представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Безумовно, директиви на ці переговори Президентом були дані, проте, з того, що нам відомо, підкреслюю, поки лише із засобів масової інформації, – виконана лише невелика частина цих директив», – заявив Соколовський.

Він не уточнив, які саме вказівки отримала Тимошенко від Президента, наголосивши, що виконана лише частина директив, пов’язана, зокрема, із застосуванням штрафних санкцій за недобір газу.

«Причому, хочу підкреслити, що досягнута усна домовленість, а де-юре питання так і не врегульоване», – заявив Соколовський.

Під час переговорів 19 листопада у Ялті прем’єри України і Росії домовилися про нестягнення штрафів із НАК «Нафтогаз України» за недобір газу в 2009 році, про підвищення тарифів на транзит газу через територію України на 60% і про скорочення обсягів закупівлі газу «Нафтогазом» у 2010 році до необхідної Україні кількості з тим, щоб не було необхідності штрафувати НАК за недобір газу.

Сьогодні керівник «Нафтогазу України» Олег Дубина повідомив, що завтра в Москві керівництво НАКу і «Газпром» планують підписати документи, які підтверджують відмову російської сторони застосовувати штрафні санкції за недобір Україною газу в 2009 році.

********
Раніше Президент Віктор Ющенко вже не раз висловлював побоювання щодо можливості пред'явлення російським «Газпромом» Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» штрафних санкцій за недобір газу в розмірі 7,8 мільярда доларів за підсумками 2009 року.

За даними представника Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, за 10 місяців недобір Україною російського газу становив 12 мільярдів кубометрів, щодо якого зберігається загроза штрафних санкцій на суму майже 8 мільярдів доларів.

19 січня російський «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали нові довгострокові розподільні контракти на транзит російського газу до Європи через Україну і постачання газу українським споживачам.

Річний обсяг газу, що його має купувати Україна становить 52 мільярди кубів.

Контракти не передбачають посередників між компаніями. Термін дії контрактів – із 2009 до 2019 року включно.

Контракт на транзит передбачає збереження в 2009 році пільгової транзитної ставки 1,7 долара за транспортування 1000 кубометрів газу на 100 кілометрів. Із 1 січня 2010 року ставка транзиту стане ринковою, і розраховуватиметься за загальноприйнятою європейською формулою.

Відповідно до контракту на постачання газу до України, ціна на газ у 2009 році розрахована за європейською формулою ціни зі знижувальним коефіцієнтом 0,8 (базова ціна – 450 доларів за 1000 кубічних метрів). Ціна змінюється за формулою щокварталу.

У 1 кварталі 2009 року вартість імпортного газу для України становила 360 доларів за тисячу кубометрів, у 2 кварталі – 270,95 долара, в 3 кварталі – 198,34 долара за тисячу кубометрів.

Від 1 січня 2010 року «Газпром» продаватиме газ Україні за ринковою європейською ціною без знижок.
XS
SM
MD
LG